Lurer du på hvilke barnebøker som var mest populære i 2022? Her finner du svaret! I lista nedenfor finner du fjorårets ti mest utlånte barnebøker, med en lenke til katalogen vår i tilfelle du vil bestille boka.

Topp 10 utlån

Trollriket

Forfatter og illustratør: Malin Falch
Serie: Nordlys (4)
Egmont, 2021

Sonjas farefulle ferd fortsetter. Sammen med vennene sine er hun på vei inn i berget der trollene bor for å redde onkel Henrik. Underveis får de overraskende hjelp, men gode krefter til tross, på hjemmebane er trollene uslåelig. Det er ingen fra Jotundalen som kan slå dem. Med mindre det er en i følget som ikke er fra Jontundalen.

Bestill Trollriket.

Bokforside. Tre barn løper, tre troll i bakgrunnen. Illustrasjon.
Trollriket. Malin Falch.

Ned i dypet

Forfatter og illustratør: Hans Jørgen Sandnes
Serie: Krypto (1)
Gyldendal, 2020

Ophelia flytter til den lille kystbyen Saltvik. Her skal hun bo med den nye fosterfamilien sin, den veldig blide og sporty familien Birken. Heldigvis treffer hun tidlig på naboen Bernard – han er fisker og deler Ophelias fascinasjon for undersjøiske vesener. Ophelia vil nemlig mye heller diskutere kryptozoologi enn å henge i en klatrevegg. På den første kvelden i sitt nye hjem, ser Ophelia noe mystisk fra vinduet. Hva er det egentlig som skjuler seg under havoverflaten? Og kan det ha noe å gjøre med gutten som stupte i havet og forsvant? Bli med Ophelia og Bernard ned i dypet!

Bestill Ned i dypet.

Ned i dypet. Hans Jørgen Sandnes.

Frostrøyk

Forfatter og illustratør: Hans Jørgen Sandnes
Serie: Krypto (4)
Gyldendal, 2021

Ophelia og Bernard er på Fingals øy, der den topphemmelige organisasjonen Krypto holder til. Hvorfor vil Krypto holde alle undersjøiske monstre hemmelige? Og hvorfor føles organisasjonen så kjent for Ophelia? Det virker som Krypto bare forteller deler av sannheten, og Ophelia bestemmer seg for å utforske øya på egen hånd. Men tiden er knapp, særlig når det viser seg at akvariesjefen er på vei!

Bestill Frostrøyk.

Bokforside. Jente med grønt hår holder et skjell, små fiskemonstre under henne. Illustrasjon.
Frostrøyk. Hans Jørgen Sandnes.

Vikingene og orakelet

Forfatter og illustratør: Malin Falch
Serie: Nordlys (2)
Egmont, 2019

14 år gamle Sonja har reist med trollgutten Espen til et magisk sted kalt Jotundalen. En vakker dal hentet rett fra eventyrene med troll og snakkende dyr. Men her bor også vikinger og de allierer seg med folk som kan magi for å sette en stopper for Espen. Derfor blir ikke Sonjas eventyr helt som hun hadde forventet siden hun blir fanget i en dødelig konflikt mellom troll, vikinger og det magiske fjellfolket.

Bestill Vikingene og orakelet.

Bokforside. Illustrasjon.
Vikingene og orakelet. Malin Falch.

Havgapet

Forfatter og illustratør: Hans Jørgen Sandnes
Serie: Krypto (3)
Gyldendal, 2021

Akvariesjefen skal snart på en reise til USA, og endelig ser det ut som Saltvik går noen rolige dager i møte. Men så dukker en mystisk dame opp og stjeler noe som tilhører Ophelia. Hvorfor? Nok en gang må Ophelia og Bernard legge ut på en reise som er farlig, både for dem selv og for monstrene de vil beskytte.

Bestill Havgapet.

Bokforside. Jente står i stige over havet, under havoverflata kommer et havmonster med åpent gap. Illustrasjon.
Havgapet. Hans Jørgen Sandnes.

Reisen til Jotundalen

Forfatter og illustratør: Malin Falch
Serie: Nordlys (1)
Egmont, 2018

Sonja får en kveld besøk av en gutt som er nesten som henne selv, men likevel ikke. Han er fra den andre verdenen, Jotundalen, og tar henne med på en reise til sitt rike. For å komme dit må de reise med nordlyset. De kommer til et Norge som ikke er likt noe av det vi ser til daglig, men som likevel finnes i alle som har sett nettopp nordlyset. Det er en vakker og magisk reise til nordens magi, med blant annet troll, norrøne guder og snakkende dyr.

Bestill Reisen til Jotundalen.

Bokforside. En jente med nordlys over seg, i nordlyset er det ulike dyr. Illustrasjon.
Reisen til Jotundalen. Malin Falch.

Fimbulvinter

Forfatter og illustratør: Odin Helgheim
Serie: Ragnarok (2)
Egmont, 2021

Vikinggutten Ubbe mister moren sin når den fryktelige Fenrisulven angriper landsbyen. Fire år senere dukker guden Loke opp i ravneskikelse. Han overtaler Ubbe og stavmesteren Tyra til å bli med for å fange beistet – mot en fyrstelig belønning. På reisen møter trkløveret på både farer og hindringer. Den verste kommer i form av en merkelig og kampglad viking, Blåtann jarl. Etter en utveksling av fornærmelser, utfordres Ubbe til tvekamp – en dødelig strid kalt Fimbulvinter.

Bestill Fimbulvinter.

Bokforside. En gutt med sverd og skjold i kampposisjon, skyggen av en skummel skikkelse bak ham. Illustrasjon.
Fimbulvinter. Odin Helgheim.

Hunder og valper

Forfatter: Sarah Snashall
Oversetter: Jan Chr. Næss
Serie: Les mer om…
Gyldendal, 2019

Små og store hunder, valper, hunder på jobb, dressur og hundestell. Hvor fort kan verdens raskeste hund løpe?Hva slags hund hadde Roald Amundsen med seg til Sydpolen? Her finner du alt du ønsker å vite om hunder og valper samlet mellom to permer: fakta, statistikker, ulike hunderaser, hvordan ta vare på en valp og mye, mye mer. «Les mer om hunder og valper» inngår i en serie lettleste faktabøker for barn i småskolen. Alle bøkene har korte kapitler og mange fotografier. Teksten er lett tilgjengelig og delvis ordnet i undergrupper som bildetekst, fakta eller skilt ut grafisk. Bakerst er et register med vanskelige ord som blir forklart.

Bestill Hunder og valper.

Bokforside. Valp. Foto.
Hunder og valper. Sarah Snashall.

Orkanen

Forfatter og illustratør: Hans Jørgen Sandnes
Serie: Krypto (2)
Gyldendal, 2020

Sjømonsteret Krako er fremdeles i fangenskap hos akvariesjefen. Men da akvariet stenges på grunn av et orkanvarsel, ser Ophelia og Bernard sitt snitt til å bryte seg inn. De vil redde Krako og gjenforene henne med Lille-Krako, som fremdeles svømmer i det fri. Men selv om de får hjelp av Synne og Filip, går ikke alt etter planen. For mektige mennesker er villige til å gå langt for å holde Krako fanget. Og det blir ikke enklere da et nytt sjømonster nærmer seg Saltvik.

Bestill Orkanen.

Bokforside. Jente med gul regnjakke og grønt hår står på en av tentaklene til et sjømonster. Illustrasjon.
Orkanen. Hans Jørgen Sandnes.

Fenrisulven

Forfatter og illustratør: Odin Helgheim
Serie: Ragnarok (1)
Egmont, 2020

Dette er en saga om å miste all kontroll til krefter mye mektigere enn deg selv, og om reisen for å vinne den tilbake! Vikinggutten Ubbe Gunnhildsson har alt han kan ønske seg. En sterk mor som er glad i ham, en talentfull storebror som rettleder ham, gode venner og masse eventyr. Hva kan vel true idyllen? Svaret kommer brått da den fryktelige Fenrisulven hopper over gjerdet og går til angrep. Fenrisulven forsvinner like plutselig som den dukket opp, men følgene av det som har skjedd, gjør at Ubbe må vokse opp over natten: Han må bli en ekte viking. Da det dukker opp en gud i ravneskikkelse, som også leter etter Fenrisulven, virker det som om jakten på beistet vil føre Ubbe til selve Åsgard – gudenes rike – og det mot en fyrstelig belønning.

Bestill Fenrisulven.

Bokforside. Gutt med pil og bue i hendene. Illustrasjon.
Fenrisulven. Odin Helgheim.