Lurer du på hvilke ti ungdomsbøker som var mest utlånt i 2020? Her får du svaret!
1. Anton og andre uhell

Forfatter: Gudrun Skretting
Aschehoug, 2016

12 år gamle Anton Albertsen får vite at han er et uhell, eller «en rift i gummien», som faren kaller det. Anton får det for seg at han på et eller annet vis må forsvare sin eksistens her på jorden ved å gjøre noe meningsfullt. Han bestemmer seg, med god hjelp fra bestevennen Ine, for at han skal hjelpe faren sin med å få seg dame. Det viser seg ikke å være så lett.

Gudrun Skrettings debutroman er en morsom og hjertevarm fortelling om vennskap, forelskelse og forviklinger.

Lån boka her

Anton og andre uhell. Gudrun Skretting.
2. Trollskallen

Forfatter: Alexander Løken
Cappelen Damm, 2014

Kristiania, 1887
Den eksentriske Samleren er kommet i besittelse av en mystisk hodeskalle, og sender en ekspedisjon til Østerdalens dype skoger for å undersøke om skallen kan stamme fra et troll. Barnehjemsbarn og løpegutt Edvard Frost (14), befinner seg plutselig på et tog, som Professor Wolfs assistent og skallens vokter. Edvard har full kontroll i gatene hjemme i Kristiania, men blant furutrær, fjell og tøffe jenter fra bygda, føler han seg ganske alene. Her ute finnes det liv han trodde han aldri skulle få møte – og skapninger han ikke trodde fantes. Norgeshistorien vrimler av troll og huldrer, men hvor er det egentlig blitt av dem? Hvorfor ser vi dem ikke lenger? Hvor gjemmer de seg?

Lån boka her

Trollskallen. Alexander Løken.
3. Elven

Forfatter: Anna Fiske
Cappelen Damm, 2018

Elven er en lavmælt og vakker illustrert roman om de store og små tingene som gjør livet vanskelig for tenåringen Helena. Hun føler at hun bare renner avsted, som vannet under isen i elven hun ser hver dag på vei til skolen. Helena skulle ønske hun kunne ta mer plass. Si hva hun mener. Klare å trøste pappa. Tørre å snakke med Andreas i parallellklassen. En vårdag begynner isen å sprekke opp, og noe dramatisk skjer.

Lån boka her

Elven. Anna Fiske.
4. Og

Forfatter: Veronica Salinas
Cappelen Damm, 2016

Jeg-personen i denne romanen går gjennom en identitetskrise. Hun er ny i Norge. Hverdagen er preget av rutinearbeid og språkkurs. Savnet etter hjemlandet Argentina er stort, men det er umulig for henne å reise tilbake.

OG er en enkel og samtidig kompleks roman om identitet og språk. En roman med et annerledes, sårt, friskt og ofte humoristisk blikk på Norge og menneskene som lever her. Og en roman om landet man har måttet reise fra.

Lån boka her

Og. Veronica Salinas.
5. Tårer forandrer ingenting

Forfatter: Espen Dekko
Gyldendal, 2018

Jeg-personen er 11 år og på ferie hos farmor og farfar. Det er sommer med hav, strand, sol og vind, og katten Mim. Alt ser tilsynelatende normalt ut, som om ingenting har hendt. Men alt er annerledes. Det er første sommeren etter at pappa døde. De voksne sier at barn gråter mer enn voksne, men det gjelder ikke alle. Jeg gråter ikke, for tårer hjelper ikke uansett, de forandrer ingenting. En strandet nise på stranden skaper et sterkt engasjement hos jeg-personen. Dette er en skildring av en som gradvis slipper fram sorgen og savnet etter faren sin.

Lån boka her

Tårer forandrer ingenting. Espen Dekko.
6. Hevner

Forfatter: Ingelin Røssland
Mangschou, 2017

Damian er den kuleste gutten på skolen. Han er den som mobber andre. Ella er sammen med Damian. Når Damian, Janna og Omar setter i gang og mobber, snur Ella ryggen til og later som ingenting. En morgen dukker ikke Damian opp som vanlig. Ella vet ikke hvor han er eller hvorfor han ikke svarer på meldingene hennes. Det lages til fest i den nye ungdomsklubben. De skal feire Halloween i det gamle slaktehuset. Ungdomsarbeideren Alfie ber Ella hjelpe til. Men Ella skjønner ikke helt hva slags fest Alfie planlegger og hvorfor ingen foreldre skal stå vakt. Dessuten er hun urolig for hvor Damian egentlig er.

Lån boka her

Hevner. Ingelin Røssland.
7. Skatten fra Miklagard

Forfatter: Tom Egeland
Aschehoug, 2014

Robert blir med moren til Vestfold, der hun og hennes team av arkeologer har funnet en vikinggrav. Nyheten om et oppsiktsvekkende funn sprer seg raskt – hvis den eldgamle Njåls saga er sann, kan denne graven romme store skatter. Samtidig dukker en vikinggutt ved navn Ulv opp i Roberts drømmer. Ulv vokter en stor skatt, men skattens skjulested kan bare avsløres hvis Robert klarer å tyde et sett med gamle runer. Kappløpet er i gang – Robert må finne skatten før den havner i gamle hender.

Frittstående fortsettelse av Katakombens hemmelighet (2013)

Lån boka her

Skatten fra Miklagard. Tom Egeland.
8. Dronen

Forfatter: Tor Arve Røssland
Mangschou, 2017

Thomas har fått en drone i julegave. En kveld filmer han en gjeng råkjørere. Filmene med stunt og ulykker blir lagt ut på nettet, deriblant også en manipulert trafikkulykke. Politiet er på sporet, men gjengen stoler på at Thomas holder kjeft. Gjengen har større planer enn ulovlig råkjøring. De inviterer Thomas med i gjengen, som også er interessert i politikk. En politikk som er en del av en større organisasjon som kjemper for den hvite rase. Thomas lar seg overbevise, og sammen planlegger de en aksjon. En aksjon som skal ryste hele Norge. Dette er en samtidshistorie om hvordan blant annet en vanlig gutt blir rekruttert inn i et høyreekstremt miljø.

Lån boka her

Dronen. Tor Arve Røssland.
9. Lydighetsprøven: en tenkt fortelling om et barn

Forfatter: Bjørn Ingvaldsen
Gyldendal, 2017

Alvis er borte. Du vet Alvis. Han de kaller Alvis Piss. Han de sier det lukter av. Han som er 12 år og alltid leker med de små ungene. Han som er så lett å lure til å gjøre dumme ting. Han som alltid snakker om de som er døde. Du vet han? Han er borte nå. En skjærende vond historie kompromissløst fortalt gjennom hovedpersonen selv; Alvis som har et begrenset språk og som ser verden på sin egen måte. En roman for ungdom og voksne om et barn som ikke blir sett og som ikke får en plass. Fra forfatterens forord: Hva som har skjedd før boka begynner og hvordan det går etter at den er slutt, vet jeg ikke. Men jeg vet én ting: Uansett hva barn blir utsatt for, er det aldri barnas feil. Det er de voksne som gjør noe galt. Husk på det. Og husk at dette ikke er en historie fra virkeligheten.

Lån boka her

Lydighetsprøven: en tenkt fortelling om et barn. Bjørn Ingvaldsen.
10. Rottereir

Forfatter: Widar Aspeli
Mangschou, 2014

Svein blir kalt Rottekongen. Han kan rotter. Han er fosterbarn og har vært innom mange familier. En periode var han også broren til Caroline, også kalt Karo. Svein liker ikke at Karo har begynt å henge sammen med bølla Kenneth. Da Kenneth lokker ham inn i Rottereiret, en rivningsklar rønne med likstank i kjelleren, blir det i meste laget for Svein. Det som plager han mest er at Karo er med på det. Svein og Karo hører sammen. Hvorfor Karo henger med Kenneth er for Svein en gåte. Det viser seg at Karo er blitt presset til å hjelpe Kenneth fordi han har en film av henne som han truer med å spre. Ingen av dem vet at det er mer enn rotter i rønna.

Lån boka her

Rottereir. Widar Aspeli.
Translate »