De ti mest leste skjønnlitterære ungdomsbøkene og de ti mest populære tegneseriene for ungdom fra fjoråret!

Topp 10 utlån

Hør her’a!

Forfatter: Gulraiz Sharif
Cappelen Damm, 2020

Det er sommerferie og Mahmoud på 15 år ser for seg lange dager på benken utenfor blokka sammen med kompisen sin, enøyde Arif. Denne sommeren skal imidlertid bli annerledes, for familien får besøk av Onkel ji fra Pakistan og Mahmoud får i oppgave å vise onkelen rundt i Oslo. Onkel ji gjør store øyne i Norge, og så lurer han på hva det er med Ali, lillebroren til Mahmoud, som ikke oppfører seg slik gutter skal. I løpet av sommerferien skal Mahmoud bli stilt overfor store prøvelser både som bror og sønn i en pakistansk familie.

Bestill Hør her’a!

Hør her’a. Gulraiz Sharif.

Arvingen

Forfattere: Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug
Serie: Halve kongeriket (1)
Aschehoug, 2020

Når 17 år gamle Lena flytter til Oslo og begynner på ny skole, får hun de kongelige tvillingene kronprins Karl Johan og prinsesse Margrethe som klassekamerater. Hun forelsker seg hodestups i kronprinsen- og han i henne. Men forelskelsen kan bli skjebnesvanger om noen avslører Lenas store hemmelighet – den som fikk henne og familien til å forlate Horten og begynne et helt nytt liv i hovedstaden. Arvingen er en moderne kjærlighetshistorie om å leve med sine tabber, om å overvinne frykt – og om å være konge i sosiale medier.

Bestill Arvingen

Arvingen. Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug.

En av oss lyver

Forfatter: Karen McManus
Oversetter: Agnete Øye
Cappelen Damm, 2017

En torsdag ettermiddag må fem elever ved Bayview High School sitte igjen etter skoletid. En av dem kommer seg aldri ut av det klasserommet igjen. Han dør før de har sittet tiden ut. Og ifølge etterforskningen skyldes ikke dødsfallet noen ulykke. Han døde en torsdag. Men på fredag hadde han planlagt å legge ut saftige avsløringer om alle de fire høyprofilerte klassekameratene sine, og det gjør dem alle til mistenkte. Eller er de bare perfekte syndebukker for en drapsmann som fremdeles er på frifot?

Bestill En av oss lyver

Ruter med bilde av fire ungdommer der ansiktene skjules. Ill

En av oss lyver. Karen McManus.

Drømmeprinsen

Forfatter: Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug
Serie: Halve kongeriket (2)
Aschehoug, 2021

Prinsesse Margrethe sliter med angst og skam etter at skoleballets nachspiel endte med en dramatisk sykehusinnleggelse. Hun tør ikke tenke på hva som skjedde den natta, og langt fra fortelle om det til noen. Samtidig har hun en sterk ansvarsfølelse for kongehuset når tvillingbroren og resten av familien svikter i kjølvannet av en pandemi. Problemene tårner seg opp. Margrethe er lei av å være jomfru og skulle ønske hun hadde hatt en kjæreste hun kunne dele alt med. Men som kongelig 17-åring frykter hun at det ikke er akseptabelt å bli sammen med hvem som helst.

Bestill Drømmeprinsen

Silhuetten av to ansikt i profil, med diverse gjenstandar mellom. Ill

Drømmeprinsen. Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug.

Jente (17) ikke savnet

Forfatter: Camilla Sandmo
Vigmostad Bjørke, 2021

17 år gamle Kristiane har forsvunnet sporløst. Politiet antar at hun har rømt, og ingen melder henne savnet. Tretten år senere får Beatrice vite om forsvinningen og at Kristiane var tanten hennes. Hun bestemmer seg for å lete etter henne. Gjennom Messenger-samtaler med personer fra Kristianes fortid forsøker Beatrice å finne ut hva som skjedde. Hun prøver å finne svar på hvordan Kristiane bare kunne bli borte, hvem Hedda som Kristiane ble venninne med rett før hun forsvant var, og hvem man kan stole på – Kristianes egen ord eller det Beatrice finner ut om henne.

Bestill Jente (17) ikke savnet

To tenåringsjenter med ryggene mot hverandre i en skog. Ill

Jente (17) ikke savnet. Camilla Sandmo.

You’ll Be the Death of Me

Forfatter: Karen McManus
UK Penguin Books, 2021

Ivy, Mateo and Cal used to be close – best friends back in middle school. Now all they have in common is a bad day. So for old time’s sake they skip school together – one last time. But when the trio spot Brian ‘Boney’ Mahoney ditching class too, they follow him – right into a murder scene. They all have a connection to the victim. And they’re ALL hiding something. When their day of freedom turns deadly, it’s only a matter of time before the truth comes out.

Bestill You’ll Be the Death of Me

Skygger av tre ungdommer med sekk på ryggen over hvit bakgrunn. Ill

You’ll Be the Death of Me. Karen McManus.

Freaks

Forfatter: Jan Tore Noreng
Serie: Gutta (1)
Gyldendal, 2021

Det er ikke alltid så enkelt å få seg nye venner når man begynner på en ny skole. Det er noe Mikkel får erfare. Helt til den dagen David dukker opp og blir den nye vennen hans, og som aksepterer ham umiddelbart som en del av gjengen. Etter hvert oppdager Mikkel at de nye vennene hans er med i en svært religiøs gruppe. Mikkel tenker at det kan han vende seg til, det kan da ikke være så farlig på være med i en sekt. Dessverre viser det seg at det er svært farlig. Dette er en fortelling om hvor langt man er villig til å gå for å høre til og den er både spennende og actionfylt.

Bestill Freaks

En skyggelagt guttegjeng foran en solnedgang. Foto

Freaks. Jan Tore Noreng.

Ulvehunger

Forfatter: Marte Mittet
Omnipax, 2021

Vuk er 14 år da 2. verdenskrig starter. Han er opprinnelig fra Jugoslavia, men da landet hans ble angrepet av både Tyskland, Italia og Ungarn i 1941 måtte Jugoslavia forsvare seg på flere kanter, og Den Jugoslaviske Kongelige Hærene måtte gi tapt etter 11 dager. Nazistene slo hardt ned på de lokale motstandsgruppene. I juni 1942 kom de første jugoslaviske krigsfangene til Norge. De endte opp i leirer i Nord-Norge og Trøndelag. Vuk kunne ha vært en av dem. Det er en brutal fortelling som er lite omtalt i norsk krigshistorie. Den handler blant om to brødre, menneskeverd, hva unntakstilstander gjør med mennesker, og hva man er i stand til å gjøre under ekstreme hendelser.

Bestill Ulvehunger

Mager ung gutt foran et piggjerde. Ill

Ulvehunger. Marte Mittet.

Outlaster

Forfatter: Nina Borge
Gyldendal, 2021

Adrian er opptatt av gaming. Han leder CS-GO-laget sitt til mange seiere og nå forbereder de seg til en stor turnering. På skolen er han ikke like selvsikker. Der sliter han i mange fag og klarer ikke å følge med i timene. Angsten for skolen fører til at han skulker mye og risikerer å stryke i mange fag. Hvis han fortsetter å skulke, får han ikke lov til å delta i den store spillturneringen. Adrians store frykt er å svikte lagkameratene, og da aller mest Jos, hun som elsker å spille med ham.

Bestill Outlaster

Outlaster. Nina Borge.

Top girl

Forfatter: Bertine Zetlitz
Vigmostad Bjørke, 2016

Ella er vant til å være på topp, øverst på rangstigen og på pyramiden som cheerleader. Men når vennene later som hun er usynlig og det blir vanskelig å skjule lesevanskene faller hun. Nå handler det om å reise seg, om å være liten og sårbar samtidig som en vil være først og best.

Bestill Top girl

Top girl. Bertine Zetlitz.

… Og de ti mest populære tegneseriene!

 

  1. Heartstopper (Alice Oseman, 2019): Bestill Heartstopper
  2. Mitt helteakademia (Kohei Horikoshi, 2019): Bestill Mitt helteakademia
  3. Demon Slayer (Koyoharu Gotouge, 2018): Bestill Demon Slayer
  4. My Hero Academia (Kohei Horikoshi, 2015): Bestill My Hero Academia
  5. Spy x Family (Tatsuya Endo, 2020): Bestill Spy X Family
  6. Naruto (Masashi Kishimoto, 2006): Bestill Naruto
  7. Silent Voice (Yoshitoki Oima, 2015): Bestill A Silent Voice
  8. The Promised Neverland (Kaiu Shirai, 2017): Bestill The Promised Neverland
  9. Attack On Titan (Hajime Isayama, 2012): Bestill Attack On Titan 
  10. Dragon Ball (Akira Toriyama, 2016): Bestill Dragon Ball
10 tegneseriebokforsider mot svart bakgrunn. Ill

De ti mest populære tegneseriene for ungdom i 2022