Siste jul i Paris

Forfatter: Hazel Gaynor og Heather Webb
Oversetter: Veronica Garten
Cappelen Damm, 2018

Denne historiske romanen, som ellers ikke handler spesielt mye om julen slik tittelen antyder, er en dramatisk fortelling fra første verdenskrig som gjorde dypt inntrykk. Den formidles nesten utelukkende gjennom brevvekslingen mellom hovedpersonene og deres nærmeste venner/slektninger. Det gir et spennende og realistisk innblikk i forholdene under krigen, både i skyttergravene i Frankrike og i London. Evie Elliott tar i 1914 avskjed med broren Will og hans beste venn Thomas Harding, som begge drar til fronten. Kort etter begynner brevvekslingen. Den skildrer angst, håp, sorg, ensomhet og etter hvert sterk kjærlighet. Julen 1968 har Thomas blitt en skrøpelig eldre mann. Han drar til Paris og tar med seg en brevbunke. En uvanlig og overraskende fin bok.  

– Nina Okun, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

Siste jul i Paris. Hazel Gaynor og Heather Webb. 

En annen stjerne

Forfatter: Ingvar Ambjørnsen
I novellesamlingen “Tretti toner”, Færder forlag, 1998

Det snør og det er lille julaften. Vår mann er aleine hjemme, og det begynner å bli seint. Da blir han oppringt av en venn. Hvis jeg sier rus, italienske flygerdresser, to menn i telt, oppslått i noe som viser seg å være en besteborgerlig have – så har du noen av ingrediensene i denne novellen av spesielt godt Ambjørnsen-merke. Julaften kommer jo, og to venner i italienske flygerdresser blir, nesten gjestmildt, invitert inn på besteborgerlig julaften. Det blir en annerledes Jul.

– May Haraldsen, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

Tretti toner. 

Petra Pettersens perfekte plan

Forfatter: Lene Lauritsen Kjølner 
Fagervik forlag, 2020 

Petra Pettersen jobber i bokhandel på femtende året. Hun er gift med Einar og har to utflyttede døtre. Livet hennes er trygt og forutsigbart, men ikke så rent lite kjedelig. Men en gang var livet hennes annerledes, og Petra har en drøm. Hun vil jobbe med «et eller annet innen kunst», men har aldri klart å bestemme seg for hva før hun får sitt Eureka øyeblikk. At det øyeblikket inntreffer like etter at hun har bakt den tradisjonelle engelske julekaken med grandtante Berta og venninnen Mathilde, og rett før Einar er utro, er kanskje tilfeldig. At det også skjer nøyaktig åtte uker før jul, er et puss fra høyere makter. Og nettopp da Petra tenker at skjebnen må ha noe imot henne, siden det skjer flere ting som gjør at hun ser mørkt på tilværelsen, dukker det sakte opp en strime av håp. Den blir til optimisme da mye ser ut til å snu i livet til Petra. Klarer hun å oppfylle drømmene sine og takle alle endringene som skjer i livet hennes?

Denne boken er en «feelgood» bok som inneholder humor, drama, sjalusi og kjærlighet. Den har flere overraskende vendinger og morsomme situasjoner.

– Hege Aarhus, Sandefjord bibliotek 

Lån boken her. 

Petra Pettersens perfekte plan. Lene Lauritsen Kjølner. 

Advent

Forfatter: Gunnar Gunnarsson
Oversetter: Oskar Vistdal
Samlaget, 2016

Hovudpersonen i denne boka bur seg på sitt årlege adventsritual: å hente attgløymde sauar ned frå fjellet, noko han har gjort saman med hunden sin i nesten tretti år. Men dette året skal det by på utfordringar.

Boka er skriven og illustrert av den islandske forfattaren Gunnar Gunnarsson i 1937, men fekk nytt liv for nokre år sidan i norsk omsetjing. I eit poetisk språk formidlast så allmenngyldige bodskap og stemningar at boka passar fint inn i moderne tid. Den handlar om alt det jula handlar om: tradisjon og ansvar, medkjensle og å verne om dei som treng det. For, som han seier om sauene sine: “Dei òg var levande vesen. Og han hadde liksom eit slags ansvar for dei. Hans einaste mål var å finne dei og få dei heile i hus før den store festen breidde helg og høgtid over jorda og skipa fred og frygd i sinna til alle som hadde gjort sitt beste”.

– June Røys Hauge, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

Advent. Gunnar Gunnarsson.

Ikke bare til jul

Forfatter: Natalie Cox
Oversetter: Eva Ulven
Aschehoug, 2019

Denne julen ser ut til å bli verre enn verst for Charlie. Kjæresten hennes har forlatt henne. En gasslekkasje i leiligheten gjør at hun ikke kan bo i den. Kusinen hennes Jez ber henne passe kennelen hennes mens hun selv feirer jul på Grønland med en ny venninne. Charlie har ikke noe valg og snart er hun installert i kennelen. Hun er byjente og trenger stadig hjelp med hundene som er en bråkete forsamling, blant andre en gravid Beagle og en døv Grand Danois. Den unge flotte veterinæren stiller opp og hjelper Charlie, selv om hun synes han er nokså irriterende. En underholdende bok med mye action, svært humoristisk skrevet.

– Nina Okun, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

Ikke bare til jul. Natalie Cox.

Adventsgaven

Forfatter: Jenny Gladwell
Oversetter: Kari Wille Rekdal
Gyldendal, 2019

Jane Brook er nyhetsjournalist. Hun blir sendt til Norge for å dekke fellingen av det årlige juletreet som skal pryde Trafalgar Square. Det er en gave fra Oslo til Londons befolkning. Jane er utslitt etter en tøff nyhetssak, en suksess, men den kostet henne kjæresten. Hun tar imot tilbudet om en uke på luksushotell i Norge sammen med en gruppe utvalgte, deriblant den kjekke TV-kjendisen Philip Donnelly. Det blir mye festing og flørting, men også en del alvor. Jane får kontakt med en eldre mann, som lar henne lese noen gamle brev fra krigens tid. Journalisten i henne våkner, og snart er hun på jakt etter nok en spennende og romantisk historie.

– Nina Okun, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

Adventsgaven. Jenny Gladwell.

25 dager til jul

Forfatter: Poppy Alexander
Oversetter: Miriam Claire Lane
Cappelen Damm, 2019

Julen har mistet sin sjarm for Kate Potter etter at ektemannen døde. Nå ønsker Kate likevel desperat å gjøre julen til en magisk tid for sønnen Jack. Kate selger juletrær og tjener så vidt nok til å overleve, men ikke til det lille ekstra. Jack sliter på skolen, og de prøver å overbevise Kate om at han må flyttes til en spesialskole. Når Kate besøker spesialskolen, blir hun sjokkert over metodene de bruker. Hver jul pleier Kate å selge et juletre til en ung jente i rullestol og en ung mann som hjelper henne. Denne julen kommer ikke jenta. Den unge mannen går forbi alene og hilser varmt på Kate. En nydelig romantisk og tankevekkende roman.

– Nina Okun, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

25 dager til jul. Poppy Alexander.

Translate »