Kom i julestemning med en av våre mange julefavoritter. Her er det noe for enhver smak!

Romaner

Siste jul i Paris

Forfatter: Hazel Gaynor og Heather Webb
Oversetter: Veronica Garten
Cappelen Damm, 2018

Denne historiske romanen, som ellers ikke handler spesielt mye om julen slik tittelen antyder, er en dramatisk fortelling fra første verdenskrig som gjorde dypt inntrykk. Den formidles nesten utelukkende gjennom brevvekslingen mellom hovedpersonene og deres nærmeste venner/slektninger. Det gir et spennende og realistisk innblikk i forholdene under krigen, både i skyttergravene i Frankrike og i London. Evie Elliott tar i 1914 avskjed med broren Will og hans beste venn Thomas Harding, som begge drar til fronten. Kort etter begynner brevvekslingen. Den skildrer angst, håp, sorg, ensomhet og etter hvert sterk kjærlighet. Julen 1968 har Thomas blitt en skrøpelig eldre mann. Han drar til Paris og tar med seg en brevbunke. En uvanlig og overraskende fin bok.

– Nina Okun, Sandefjord bibliotek

Bestill «Siste jul i Paris»

Siste jul i Paris. Hazel Gaynor og Heather Webb.

En annen stjerne

Forfatter: Ingvar Ambjørnsen
I novellesamlingen «Tretti toner», Færder forlag, 1998

Det snør og det er lille julaften. Vår mann er aleine hjemme, og det begynner å bli seint. Da blir han oppringt av en venn. Hvis jeg sier rus, italienske flygerdresser, to menn i telt, oppslått i noe som viser seg å være en besteborgerlig have – så har du noen av ingrediensene i denne novellen av spesielt godt Ambjørnsen-merke. Julaften kommer jo, og to venner i italienske flygerdresser blir, nesten gjestmildt, invitert inn på besteborgerlig julaften. Det blir en annerledes Jul.

– May Haraldsen, Sandefjord bibliotek

Bestill «En annen stjerne»

Tretti toner.

Advent

Forfatter: Gunnar Gunnarsson
Oversetter: Oskar Vistdal
Samlaget, 2016

Hovudpersonen i denne boka bur seg på sitt årlege adventsritual: å hente attgløymde sauar ned frå fjellet, noko han har gjort saman med hunden sin i nesten tretti år. Men dette året skal det by på utfordringar.

Boka er skriven og illustrert av den islandske forfattaren Gunnar Gunnarsson i 1937, men fekk nytt liv for nokre år sidan i norsk omsetjing. I eit poetisk språk formidlast så allmenngyldige bodskap og stemningar at boka passar fint inn i moderne tid. Den handlar om alt det jula handlar om: tradisjon og ansvar, medkjensle og å verne om dei som treng det. For, som han seier om sauene sine: “Dei òg var levande vesen. Og han hadde liksom eit slags ansvar for dei. Hans einaste mål var å finne dei og få dei heile i hus før den store festen breidde helg og høgtid over jorda og skipa fred og frygd i sinna til alle som hadde gjort sitt beste”.

– June Røys Hauge, Sandefjord bibliotek

Bestill «Advent»

Advent. Gunnar Gunnarsson.

Ikke bare til jul

Forfatter: Natalie Cox
Oversetter: Eva Ulven
Aschehoug, 2019

Denne julen ser ut til å bli verre enn verst for Charlie. Kjæresten hennes har forlatt henne. En gasslekkasje i leiligheten gjør at hun ikke kan bo i den. Kusinen hennes Jez ber henne passe kennelen hennes mens hun selv feirer jul på Grønland med en ny venninne. Charlie har ikke noe valg og snart er hun installert i kennelen. Hun er byjente og trenger stadig hjelp med hundene som er en bråkete forsamling, blant andre en gravid Beagle og en døv Grand Danois. Den unge flotte veterinæren stiller opp og hjelper Charlie, selv om hun synes han er nokså irriterende. En underholdende bok med mye action, svært humoristisk skrevet.

– Nina Okun, Sandefjord bibliotek

Bestill «Ikke bare til jul»

Ikke bare til jul. Natalie Cox.

Adventsgaven

Forfatter: Jenny Gladwell
Oversetter: Kari Wille Rekdal
Gyldendal, 2019

Jane Brook er nyhetsjournalist. Hun blir sendt til Norge for å dekke fellingen av det årlige juletreet som skal pryde Trafalgar Square. Det er en gave fra Oslo til Londons befolkning. Jane er utslitt etter en tøff nyhetssak, en suksess, men den kostet henne kjæresten. Hun tar imot tilbudet om en uke på luksushotell i Norge sammen med en gruppe utvalgte, deriblant den kjekke TV-kjendisen Philip Donnelly. Det blir mye festing og flørting, men også en del alvor. Jane får kontakt med en eldre mann, som lar henne lese noen gamle brev fra krigens tid. Journalisten i henne våkner, og snart er hun på jakt etter nok en spennende og romantisk historie.

– Nina Okun, Sandefjord bibliotek

Bestill «Adventsgaven»

Adventsgaven. Jenny Gladwell.

Førstehjelp for drapsmenn

Forfatter: Bobbie Peers
Aschehoug, 2021

Knut og Nina Jensen reiser på juleferie til Syden, i et siste desperate forsøk på å redde ekteskapet. Vaskebyrået til Knut er slått konkurs, og han aner ikke hvordan han skal klare å komme seg på beina igjen. Nina gjør det ikke lettere ved å oppføre seg svært nedlatende, det er jo tross alt hun som tjener pengene.

Knut ser ut som den stereotypiske charterturisten, bermudashorts, hawaiiskjorte og, selvsagt, crocs. Alt han ønsker seg er litt fred og ro i solen, gjerne med litt kald drikke i glasset. I et ublidt møte med andre gjester i krigen om solsengene rundt bassenget, som han selvsagt taper, får han en strålende ide. Han sniker seg inn på området for VIP-gjestene, der er det jo mange ledige solsenger. Han regner med at han vil bli jaget ut igjen, men da han presenterer seg som Benjamin Foley, utløser det ikke bare VIP-behandling, men også en kjedereaksjon av forviklinger.

Her er det bare å krype under pleddet med en kopp kakao, og forberede deg på en spinnvill reise. Her er alt fra fulle russiske julenisser til klokker og biler som er verdt mer enn en villa, til drap og forsoning. God fornøyelse..

– Heidi Andrea Kristoffersen, Sandefjord bibliotek

Bestill «Førstehjelp for drapsmenn»

Førstehjelp for drapsmenn. Bobbie Peers.

25 dager til jul

Forfatter: Poppy Alexander
Oversetter: Miriam Claire Lane
Cappelen Damm, 2019

Julen har mistet sin sjarm for Kate Potter etter at ektemannen døde. Nå ønsker Kate likevel desperat å gjøre julen til en magisk tid for sønnen Jack. Kate selger juletrær og tjener så vidt nok til å overleve, men ikke til det lille ekstra. Jack sliter på skolen, og de prøver å overbevise Kate om at han må flyttes til en spesialskole. Når Kate besøker spesialskolen, blir hun sjokkert over metodene de bruker. Hver jul pleier Kate å selge et juletre til en ung jente i rullestol og en ung mann som hjelper henne. Denne julen kommer ikke jenta. Den unge mannen går forbi alene og hilser varmt på Kate. En nydelig romantisk og tankevekkende roman.

– Nina Okun, Sandefjord bibliotek

Bestill «25 dager til jul»

25 dager til jul. Poppy Alexander.

Stargate – en julefortelling

Forfatter: Ingvild H. Rishøi
Gyldendal, 2021

«Stargate er en julefortelling om barn og fulle folk og sannheten». Det står skrevet i gullskrift på den vesle boka til den prisbelønte novelleforfatteren Ingvil H. Rishøis romandebut på 134 korte sider. Og hulker du, som jeg, av Piken med svovelstikkene, så er fortellingen om Ronja fra Tøyen til å grine av. Av ren nød tar hun og søsteren over jobben til den fordrukne, men allikevel høyt elskede faren, og selger juletrær og gravpynt i sørpe og kulde før jul. Og når det blir for mye av det vonde, så blir det magisk!

– Anne Schäffer, Sandefjord bibliotek

Bestill «Stargate»

Bokforside. Rødt med et juletre i gull. Illustrasjon.

Stargate. Ingvild H. Rishøi.