Bøker for barn

Dronninga kallar

Forfatter: Per Olav Kaldestad
Illustratør: Hilde Kramer
Cappelen Damm, 2016

Dronninga er urolig, hun merker at arbeiderne er forandret, de er så stille.  De gjør jobben sin, men gleden og den gode stemningen, er borte.  Dronninga lurer på hva som har skjedd, hun føler seg ensom, og det er en ny følelse, noe er galt.

Dronninga drømmer tilbake til tiden da alt var bra, da de tok vare på hverandre, og utførte jobben med glede.  Dronninga trur at forandringene er hennes skyld.

Noen bier føler seg syke, og noen dør.  Så en dag kommer speiderene og advarer mot en gift som nærmer seg.  De må flykte raskt, å finne et nytt og bedre hjem langt borte, men hvor?  De kan ikke snu.

Boka er skrevet på en litt artig måte, der tekst går på kryss og tvers, i bobler, og noen steder rimer teksten.  Litt rotete etter min mening, litt vanskelig å holde tritt.  Lite egnet for lesesvake.  Aktuelt tema om forurensing, om miljøvern og om hvordan biene lever.  Flott illustrert, og godt fargevalg. Passer fra 3-4 år.

– Anita Klophmann, Stokke bibliotek

Lån bildeboken her.

Dronninga kallar. Per Olav Kaldestad.

Tante Plante redder biene

Forfatter: Stine Heggedal
Illustratør: Giulia Rivolta
Kolofon forlag, 2019

Et monster går amok i Bjørkeby der Tante Plante, Emmy Eplesaft og Sam Søledam bor. Den ødelegger blomsterengen til biene og Balder Bie skriver et brev til Tante Plante for å få hjelp. Tante Plante skynder seg avgårde for å skape en ny blomstereng. Hun får med seg mange medhjelpere på veien, men rekker de å bli ferdig før det er for sent? Boka passer for barn mellom ca. 3-8 år.

– Elin Fjellheim, Andebu bibliotek

Lån bildeboken her.

Tante Plante redder biene. Stine Heggedal.

Den store boken om bier

Forfatter: Wojciech Grajkowski
Illustratør: Piotr Socha
Oversetter: Heidi Sævareid
Fontini, 2018

Alt om bier i en storformat prakt-bok!

La deg invitere til bienes magiske kongerike… Se nærmere på hvordan de ser ut, ta en titt i deres hjem og blir kjent med deres sedvaner. Har du noen gang sett hvordan de danser og vet når og hvorfor de gjør det? Du kan til og med bli med med en birøkter på jobb og smake på ulike typer honning, men pass deg så ikke du blir stukket!

Dette er en fantastisk bok i storformat (27×37 cm!) om bitte små dyr som er kjempe viktige for vår klode. Flott illustrert bok med mange detaljer og lett tilgjengelig tekst som forteller om bienes fascinerende liv: helt fra verdens begynnelse til idag, hvor de står i fare for å forsvinne og hvordan de prøver å imøtekomme utfordringer med pollinering uten hjelp fra insekter.

Synes denne boka er aktuell for lesere helt fra barnehagealder og oppover. Tror at mange voksne ville også ha en glede av å lese den, og muligens få vite noe helt nytt om bier og om vår verden.

– Jolanta Karpinska-Jørgensen, Sandefjord bibliotek

Lån boken her.

Den store boken om bier. Wojciech Grajkowski.

Fargerne og den store honningkrigen

Forfatter: Ingar Johnsrud
Illustratør: John S. Jamtli
Aschehoug, 2018

Hver midnatt tennes lysene i Gammmeltreet når klokken slår tolv. Fargerne er små skapninger som ligner mus som pensler alle fugler, insekter og smådyr med fargestøv når de trekker mot lysene. Fargerne Gjert og den ustyrlige lillesøsteren hans Filur må prøve å finne ut hvorfor biene har begynt å forsvinne. For uten bier så blir det ingen honning og dermed ikke noe fargestøv. Boka passer for barn mellom ca. 8-12 år.

– Elin Fjellheim, Andebu bibliotek

Lån boken her.

Fargerne og den store honning krigen. Ingar Johnsrud.

Biene i New York

Forfatter: Lene Lindahl
Illustratør: Endre Skandfer
Cappelen Damm, 2016

Max bor i 20. etasje på Hotel Waldorf Astoria i New York. Pappa er kokk på hotellet, men mister jobben hvis han ikke lager bedre mat! Max vil ikke flytte, han har jo bier i bikuben på taket, og har nettopp plantet et mystisk frø. Biene lager en fantastisk god honning, og Max sniker seg til å sette den på frokostbordet til hotellgjestene. Gjestene blir helt forandret etter å ha spist honningen, de synger så det rister i lysekronene! Er det fordi biene flyr til Operaen, eller er det pga det mystiske frøet han plantet? Hvordan går det med farens jobb, hotellgjestene og biene? Spennende og morsom bok om fantastiske bier!

– Heidi Haraldsen, Sandefjord bibliotek

Lån bildeboken her .

Biene i New York. Lene Lindahl.

S.O.S. Blomstereng

Forfatter: Jurgen Wegter
Illustratør: Ingvild Haga
Blåvingforlag, 2017

Hilda og hennes søster Hanne er to humler som lever i en blomstereng sammen med andre insekter og småkryp. En dag høres ikke fuglekvitteret fra skogkanten lenger, bakken begynner å riste og de hører buldrelyder. En gravemaskin kommer for å ødelegge engen deres. Da må Hilda, Hanne og de andre finne seg et nytt hjem.  S.O.S Blomstereng er en vakkert illustrert billedbok om et viktig tema om å ta vare på naturen, dyrene og insektene som lever der. Boka passer for barn mellom ca. 3-8 år.

– Elin Fjellheim, Andebu bibliotek

Lån bildeboken her.

S.O.S. Blomstereng. Jurgen Wegter.

Bøker for voksne

Bienes historie

Forfatter: Maja Lunde
Aschehoug 2015

Bienes historie handler om bier, klimaendringer, og relasjonene mellom foreldre og barn. Vi blir kjent med tre hovedpersoner fra tre ulike tider. I England i 1852 bor biologen William som finner ut at han kan lage en ny type bikube. Han har syv døtre som beundrer ham, men han er mest opptatt av å fange sønnen Edmunds oppmerksomhet. I USA i 2007 sliter birøkteren George når gårdene rundt ham rammes av en mystisk biekollaps. Han ønsker at sønnen Tom skal ta over gården, men han har andre ambisjoner. Og i Kina i 2098 opplever Tao at biene har forsvunnet og at trærne nå må pollineres av arbeidere. Samtidig mister hun på mystisk vis sønnen Wei-Wen og må ut på reise for å finne han.

Maja Lunde fletter disse historiene sammen ved å hoppe fram og tilbake i tid. Samtidig endrer skrifttypen og fortellermåten seg etter hvem sitt perspektiv det blir fortalt fra. Disse fortellerteknikkene gjør romanen spennende. Bienes historie er den første boka i Maja Lundes serie Klimakvartetten.

– Elisabeth Haugli Tvedalen, Andebu bibliotek

Lån boken her.

Lån lydboken her.

Bienes historie. Maja Lunde.

Birøkterens datter

Forfatter: Santa Montefiore
Oversetter: Eva Ulven
Bastion, 2015

En vakker bok om mor og datter som begge opplever å elske én de ikke kan få. Boken tar oss fra Massachusetts i USA på 70-tallet til Dorset i England på 30-tallet. Flotte beskrivelser av naturen og av følelsene til disse to kvinnene. Grace har vokst opp i England som datter av en birøkter. Hun flytter til Massachusetts men kommer aldri over ungdommens tapte kjærlighet. Når datteren hennes opplever å bli sviktet av den hun elsker, må de sammen konfrontere fortiden. En fin og mystisk bok om evig kjærlighet.

– Nina Okun, Sandefjord bibliotek

Lån boken her.

Birøkterens datter. Santa Montefiore.

Bienes hemmelige liv

Forfatter: Sue Monk Kidd
Oversetter: Bård Kranstad
Bazar, 2007

14 år gamle Lily veks opp i trua på at ho var skuld i mora sin død som skjedde då ho berre var fire år. Faren mishandlar henne, og den næraste omsorgspersonen blir hushjelpa Rosaleen. Etter Rosaleen blir utsett for rasistisk forfølging bestemmer dei to seg for å flykte. Ein lapp Lily har etter mora, med namnet på ein biefarm i nabobyen, bestemmer vegen vidare. På farmen blir dei tekne inn av dei tre kvinnene som driv farmen, og Lily finn endeleg ein trygg stad å utforske livet frå. Men frykta for at faren skal finne henne murrar i bakgrunnen.

Med ei handling som er lagt til 60-talets USA, er rasisme eit sentralt tema i denne boka. Men først og fremst handlar den om søken etter (mors)kjærleik og tilhøyrsle. Historia er svært vakkert fortalt med bienes verd som symbolsk drakt, og har eit hjartevarmande persongalleri. Boka er også filmatisert.

– June Røys Hauge, Sandefjord bibliotek

Lån boken her.

Lån lydboken her.

Bienes hemmelige liv. Sue Monk Kidd.

Det lille bakeriet på strandpromenaden

Forfatter: Jenny Colgan
Oversetter: Stine Aspebakken Linstad
Cappelen Damm, 2016

Polly får livet snudd på hodet, når hun plutselig blir singel etter mange år i et forhold. Ikke har hun jobb og ikke har hun bolig. I sin nød flytter hun inn i en forsømt leilighet over et nedlagt bakeri på den lille øya Mount Polbearne utenfor Cornwall. Hun setter i gang med å bake brød til seg selv og noen fiskere som hjalp henne med flyttingen. Brødene er så gode at det snart blir større etterspørsel og Polly gjenåpner bakeriet på den lille øya. Hun blir godt kjent med en lundefugl og med Huckle, som er svært hyggelig, har egne bikuber og som produserer den deiligste honning. Sjarmerende og romantisk. Fortsettes i Sommer på strandpromenaden.

– Nina Okun, Sandefjord bibliotek

Lån boken her.

Det lille bakeriet på strandpromenaden. Jenny Colgan.

Bryllupsbiene 

Forfatter: Sarah-Kate Lynch 
Oversetter: Ragnhild Aasland Sekne
Juritzen, 2014

Morsom og leken kjærlighetsroman. Sugar reiser fra sted til sted med honningbiene sine og ender opp i New York i et leilighetskompleks med veldig spesielle beboere. Hun hjelper alle med sin godhet og sin fantastiske honning. Men hvem skal hjelpe Sugar i kampen mot fortiden, når hun faller for den kjekke skotten Theo Fitzgerald, som for øvrig er allergisk mot bier.

– Nina Okun, Sandefjord bibliotek

Lån boken her.

Bryllupsbiene. Sarah-Kate Lynch. 

Translate »