Har du blitt hekta på TV-serien «Squid Game»? Du er ikke den eneste! Den sørkoreanske Netflix-serien har tatt hele verden med storm. Serien handler om 456 mennesker som er i dyp gjeld. De takker ja til en mystisk invitasjon om å konkurrere i barneleker, hvor de kan vinne en pengepremie på opptil 45,6 milliarder sørkoreanske won. Premien er fristende, men innsatsen er farlig høy! Om du allerede har binget hele serien, kan du lese disse bøkene her.

Battle royale

Forfatter: Koushun Takami
Oversetter: Yngve Johan Larsen
Cappelen Damm, 2006

Den stor-østasiatiske republikk er full av restriksjoner og sensur. Rock er like forbudt som narkotika, vestlige bøker er omtrent umulig å få tak i og internett bare et lukket nett med innskrenket informasjon.

Den mest effektive metoden for å skape frykt i befolkningen og unngå opprør, er imidlertid det som offisielt kalles «Program nr. 68 for Republikkens stridseksperimenter» også kalt «Battle Royale»: Hvert år velges femti tilfeldige ungdomsskoleklasser ut, dopes ned og transporteres til et ukjent sted for å drepe hverandre.

Battle Royale handler om 42 utvalgte elever fra klasse 3B på Shiroiwa ungdomsskole. Et likt antall jenter og gutter fraktes til en øde øy, utstyres med eksplosive halsbånd, et minimum av matrasjoner og hvert sitt tilfeldige våpen. Deretter er oppgaven enkel: De skal drepe hverandre inntil det står èn vinner tilbake. Og det skal gå raskt: Dersom det går mer enn tjuefire timer uten at noen drepes, detoneres halslenkene og alle dør.

Lån boka her.

Battle royale. Koushun Takami.

Rød revolt

Forfatter: Pierce Brown
Oversetter: Thorleif Sjøgren-Erichsen
Aschehoug, 2014

16 år gamle Darrow tilhører fargekoden Rød, den laveste kasten av arbeidere, og er en av mange tusen menn og kvinner som lever i huler under jorden på planeten Mars. De bruker livet sitt på å utvinne verdifulle ressurser, slik at menneskene en dag kan bo på Mars. Men Darrow er blitt lurt. Mars er allerede et beboelig sted, og Darrow og resten av menneskene i hans kaste blir brukt som slaver for en dekadent overklasse. Et opprør er på gang. Darrow slår seg sammen med en motstandsgruppe for å infiltrere herskerklassen. Han gjør alt for å ødelegge sine fiender og begynner på en eliteskole for gullbarn. Der starter ferden for å redde alle han er glad i. Dette er første bok i en trilogi og er en blanding av dystopi, science fiction og fantasy.

Lån boka her.

Rød revolt. Pierce Brown.

I dødens labyrint

Forfatter: James Dashner
Oversetter: Cecilie Winger
Cappelen Damm, 2014

Når dørene til heisen åpner seg og Thomas vakler ut, er det eneste han husker fornavnet sitt. Men han er ikke alene. Straks blir han omringet av gutter som ønsker ham velkommen til Lysningen, en leir omgitt av vegger i et øde steinlandskap. I likhet med Thomas husker de heller ikke hvordan de kom dit eller hva som har skjedd med verden utenfor. Det eneste de vet er at steinporten ut til labyrinten som omgir dem åpnes hver morgen. At den blir stengt hver kveld. At det en gang i måneden kommer det en ny gutt med heisen. Og at ingen vil bli igjen i labyrinten etter mørkets frembrudd. Når Thomas og de andre innser at de er fanget inne i labyrinten bestemmer de seg for å samarbeide om å komme seg ut, og å avsløre den skremmende sannheten om hvem som har plassert dem der, og hvorfor. 

Lån boka her.

I dødens labyrint. James Dashner.

Ljå

Forfatter: Neal Shusterman
Oversetter: Morten Hansen
Vigmostad Bjørke, 2020

For Ljåene gjelder kun en regel: Du skal slå i hjel. I en perfekt fremtid der alle sykdommer er utryddet, er ljåene myndighetenes eneste mulighet til å holde befolkningen nede. Når Citra og Rowan ufrivillig ender opp som lærlinger hos Faraday, vet de at de ikke har noe annet valg enn å lære seg drapskunsten. Men det grusomme ansvaret – å velge ut ofrene – er bare begynnelsen. Ljåenes krets er i ferd med å rakne, og korrupsjonen herjer i alle ledd. Citra og Rowan må holde sammen for å bekjempe utviklingen – samtidig som de vet at bare en av dem vil overleve læretiden. En av dem må drepe den andre…

Lån boka her.

Ljå. Neil Shusterman.

Translate »