Har du en tenåring som gamer? Eller gamer du selv? Bytt ut spillkonsollen med en actiondrevet roman! Her får du nemlig en oversikt over bøker som kan passe for deg som er interessert i spill.

Ready, Player One

Forfatter: Ernest Cline
Oversetter: Pål Stokka 
Vendetta, 2011

Året er 2045. Verden er blitt et tilnærmet ubeboelig sted der lovløshet, store korporasjoner, fattigdom og energikriser har drevet en hel befolkning over i en massiv virkelighetsflukt. Wade Watts gjør som resten av verden og rømmer de nedtrykkende omgivelsene ved å bruke hver våkne time koblet inn i OASIS, et virtuelt utopi som lar deg være hvem du vil, hvor du vil. Et sted der du kan leve, spille, lære og forelske deg. Og i denne virtuelle verdenen har OASIS’ skaper skjult en rekke umulige gåter som kan gi den som løser dem en enorm formue, og enda større makt.
 

Lån boken her

Ready, Player One. Ernest Cline.

Erebos

Forfatter: Ursula Poznanski
Oversetter: Henning Hagerup
Cappelen Damm, 2012

På en skole i London sprer det piratkopierte multiplayerspillet Erebos seg som en farsott. De som har fått tak i spillet, får ikke snakke om det, og de som står utenfor, blir stadig mer bekymret, og redde. Spillet virker uhyre intelligent, og spillerne blir raskt hekta. Nick nekter å se faresignalene, spillet er bare for fantastisk. Selv ikke da spillet krever at han gjennomfører mystiske oppdrag ute i den virkelige verden for å oppnå et nytt nivå, lar han seg skremme. Men så blir kompisen hans kjørt ned, og spillets guløyde veiviser ber Nick om å helle gift i teen til en av lærerne ved skolen. Da skjønner han at han ikke har noe valg. Han må avsløre den som står bak før noe går virkelig galt. Sammen med noen få venner klarer han å manipulere spillet uten å bli avslørt, og de oppdager en livsfarlig plan. Fortelling for ungdomstrinnet.

Lån boken her

Erebos. Ursula Poznanski.

Gamer

Forfatter: Tor Arve Røssland
Mangshou, 2011

Et nytt pc spill, en ny verden som trigger alt. Utfordrende oppgaver, pengepremier, kameratskap og lagånd. Det er i Fazula det skjer. Men så begynner det å skje merkelige ting, utenfor spillet. I vår verden. Her må man finne ut hvem man kan stole på når store deler av kontakten foregår i en virtuell virkelighet. Serien Skumring er en lettlest krim- og spenningsserie som blir utgitt i samarbeid med Leser søker bok.

Lån boken her

Gamer. Tor Arve Røssland.

Galderstjerna

Forfatter: Asbjørn Rydland
Samlaget, 2016

Etter eit overfall vaknar Eirik opp utan minne og med ei tatovering på brystkassa. Kven har gitt han dette mystiske merket, og kva vil dei med han? Spora fører av alle ting til dataspelet Reborn, og saman med vennene Khalid og Maria blir Eirik etter kvart dratt lenger inn i spelet enn nokon skulle tru var mogleg. Galderstjerna er ei spennande og actionfylt historie for både ungdom og vaksne, der hardtslåande science fiction møter norrøne mytar i ei fantasyhistorie utanom det vanlege.

Lån boken her

Galderstjerna. Asbjørn Rydland.

Warcross

Forfatter: Marie Lu
Penguin Books, 2018

For the millions who log in every day, Warcross isn’t just a game – it’s a way of life. Struggling to make ends meet, teenage hacker Emika Chen works as a bounty hunter, tracking down players who bet on the game illegally. When Emika hacks into the game illegally, she’s convinced she’ll be arrested, and is shocked when she gets a call from the game’s creator, the elusive young billionaire Hideo Tanaka, with an irresistible offer. He needs a spy on the inside of this year’s tournament in order to uncover a security problem . . . and he wants Emika for the job.

Lån boken her

Warcross. Marie Lu.

Slay

Forfatter: Brittney Morris
Hodder, 2019

Sytten år gamle Kiera Johnson er tilsynelatende en helt vanlig collegestudent, og en av de få afro-amerikanske studentene på Jefferson Academy. Men på nattestid slutter hun seg til hundretusener av svarte gamere over hele verden som duellerer i det hemmelige Black Panther-inspirerte onlinespillet SLAY. Ingen vet at Kiera er utvikleren som står bak spillet – ikke engang kjæresten Malcolm. Men når en tenåring i Kansas City blir myrdet etter en krangel i SLAY-verdenen blir spillet stemplet av media som et rasistisk undergrunnssamfunn for forbrytere, og Kiera må kjempe for å forsvare det trygge fellesskapet hun har skapt. Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boken her

Slay. Brittney Morris.

Det siste ønsket

Forfatter: Andrzej Sapkowski
Oversetter: Agnes Banach
Gyldendal, 2020

Velkommen inn i en magisk univers, gjort verdenskjent gjennom TV-serien The Witcher: Geralt er en volver, en mann som gjennom hard trening, magiske drikker og mutering er blitt en monsterjeger og kaldblodig kriger. Han rir fra landsby til landsby for å drepe monstre og demoner som herjer rundt om i landet. Men ikke alt som ser uhyggelig ut er ondt – og ikke alt som ser harmløst ut er godt. Geralt er heldigvis i besittelse av overnaturlige krefter som gjør han til en imponerende og ubarmhjertig jeger. Med sin blanding av western, middelalderens ridderromaner og slavisk mytologi er Witcher-serien en forfriskende fantasylesning, altoppslukende, humoristisk og voldelig. Det er som å dykke inn i et alternativt univers skapt av en ukjent Grimm-bror. Yennefer, Ciri, Jaskier og Geralt gir deg halsbrekkende eventyr og underholdende leseopplevelser. Det siste ønsket er den første samlingen av fortellinger i Witcher-serien. Der finner du blant annet de fleste historiene som dukker opp i sesong 1 av Netflix-serien.

Lån boken her.

Det siste ønsket. Andrzej Sapkowski.

Metro 2033

Forfatter: Dmitry Glukhovsky
Oversetter: Dagfinn Foldøy
Bokforlaget, 2012

Metro 2033 er en episk historie fra vår nære fremtid. Verden ligger i ruiner, og noen tusen mennesker har søkt tilflukt i Moskvas metrosystem, hvor stasjonene er blitt til små stater med egne ideologier og styresett. Overalt er det en konstant kamp mens mørke og terror hersker i tunnelene. På disse forlatte skinnegangene legger Artyom ut på en reise fra den ene siden av metroen til den andre. Metro 2033 binder sammen to litterære tradisjoner: Den storslåtte episke romanen møter postapokalyptisk.

Lån boken her

Metro 2033. Dmitry Glukhovsky.

Kallet

Forfatter: James Frey
Oversetter: Tore Aurstad
Cappelen Damm, 2014

12 ungdommer står klare til å spille Endgame. De representerer 12 stammer i et spill for å avgjøre verdens skjebne. Innkallingen til spillet skjer ved at 12 meteoritter treffer jorden omtrent samtidig nær hjemmene til spillerne. De blir fortalt at Endgame har begynt. De skal kjempe om å finne tre nøkler. Vinneren er den som finner alle tre. Reglene i spillet er enkle, det finnes ingen regler. Herfra starter en heksejakt verden over. Noen vil drepe. Noen vil forelske seg. Noen vil lede og noen vil følge. Alle vil spille. Det som skjer, det skjer. Endgame består av boktrilogien, You Tube-videoer og kartkoordinater. Hver bok inneholder en interaktiv «supergåte» ved hjelp av spor og ledetråder i teksten. Gåtene er utviklet i samarbeid med kryptografer i verdensklasse. En stor pengepremie står på spill for hver bok.

Lån boken her

Kallet. James Frey.

Snow Crash

Forfatter: Neal Stephenson
Oversetter: Hilde Hammer Aukrust
Vendetta, 2013

I den virkelige verden leverer Hiro pizza for Onkel Enzo’s CosaNostra Pizza Inc, men i Metaverset er han en krigerprins. Han kaster seg hodestups inn i gåten rundt et nytt virus som slår ned hackere overalt, han raser langs de neonopplyste gatene på et selvmordsoppdrag for å finne den mystiske, virtuelle skurken som truer med infokalypsen.

Lån boken her

Snow Crash. Neal Stephenson.

Battle Royale

Forfatter: Koushun Takami 
Oversetter: Yngve Johan Larsen
Cappelen Damm, 2006

Battle Royale handler om 42 utvalgte elever fra klasse 3B på Shiroiwa ungdomsskole. Et likt antall jenter og gutter fraktes til en øde øy, utstyres med eksplosive halsbånd, et minimum av matrasjoner og hvert sitt tilfeldige våpen. Deretter er oppgaven enkel: De skal drepe hverandre inntil det står èn vinner tilbake. Og det skal gå raskt: Dersom det går mer enn tjuefire timer uten at noen drepes, detoneres halslenkene og alle dør.

Lån boken her

Battle Royale. Koushun Takami.

Enders spill

Forfatter: Orson Scott Card
Oversetter: Bjørn Tore Sund
Vendetta, 2013

Ender Wiggin blir rekruttert av IF allerede som seksåring. Han sendes til en romstasjon der han og flere andre høyt begavede barn skal skoleres i militære strategier for å vinne den ventede krigen mot edderne, trusselen fra verdensrommet. Ender viser seg fullstendig overlegen i militær kampteknikk og i de elektroniske krigsspillene, og de militære lederne satser alt på ham. Men på Jorda fører Enders maktsyke bror sin egen ordkrig på datanettene. Ender blir brukt som joker i et stjernespill som snart blir blodig alvor.

Lån boken her

Enders spill. Orson Scott Card.

Armada

Forfatter: Enest Cline
Cornerstone, 2015

For Zack Lightman er det bare nok en dag på skolen. Han dagdrømmer og titter ut av klasseromsvinduet – og ser rett på en UFO. Zack tror først han er blitt gal. Fordi UFOen han stirrer på er som tatt rett ut av videospillet han spiller hver kveld, den populære online-flysimulatoren Armada, som beskytter jorden mot fremmede inntrengere. Men det Zack ser er reelt. Hans ferdigheter – og ferdighetene til millioner av spillere over hele verden – kommer til å trengs for å redde jorden fra trusselen som venter. Men selv da han og hans nye kamerater rykker ut for å forberede seg på angrep, kan Zack ikke la være å tenke på alle de science fiction-bøkene, TV-programmene og filmene han vokste opp med, og lurer: er det ikke noe med dette scenariet som virker litt for kjent? Omtalen er utarbeidet av BS.

Lån boken her

Armada. Ernest Cline.

I dødens labyrint

Forfatter: James Dashner
Oversetter: Cecilie Winger
Cappelen Damm, 2014

Når dørene til heisen åpner seg og Thomas vakler ut, er det eneste han husker fornavnet sitt. Men han er ikke alene. Straks blir han omringet av gutter som ønsker ham velkommen til Lysningen, en leir omgitt av vegger i et øde steinlandskap. I likhet med Thomas husker de heller ikke hvordan de kom dit eller hva som har skjedd med verden utenfor. Det eneste de vet er at steinporten ut til labyrinten som omgir dem åpnes hver morgen. At den blir stengt hver kveld. At det en gang i måneden kommer det en ny gutt med heisen. Og at ingen vil bli igjen i labyrinten etter mørkets frembrudd. Når Thomas og de andre innser at de er fanget inne i labyrinten bestemmer de seg for å samarbeide om å komme seg ut, og å avsløre den skremmende sannheten om hvem som har plassert dem der, og hvorfor.

Lån boken her

I dødens labyrint. James Dashner.

Translate »