Ti år har gått siden 77 mennesker ble frarøvet livene sine under terrorangrepene i regjeringskvartalet og på Utøya. Tragedien som rammet Norge 22. juli 2011 har skapt en bølge av ny og viktig litteratur gjennom årene. Det er mange historier å fortelle, og her en knippe av dem. Dersom du har behov for å ta kontakt med den nasjonale 22. juli støttegruppen, kan du trykke på lenken her. 

Romaner for voksne

15:25: roman

Forfatter: Aina M. Ertzeid
Oktober forlag, 2019

15:25 er en roman om terrorangrepet på Høyblokka 22. juli 2011. Hovedpersonen Agnes er jurist og var på jobb da bomben gikk av. Det var også forfatteren. Nå har hun skrevet om Agnes og flere andre som ble rammet. Boka handler om hvordan det kan være å overleve en sånn hendelse, og leve med det etterpå. Folk reagerer forskjellig. Agnes takler det dårlig og får psykiske plager. Hun sliter også med skyld. Kunne hun gjort noe for andre? Hvilken forhistorie man har kan være avgjørende for hvordan man takler vanskelige situasjoner. Agnes har ikke hatt det lett, men det finnes håp.

– Anne Marie Fure, Stokke bibliotek

Lån boka her, eller i BookBites-appen.

15:25: roman. Aina M. Ertzeid.

Berge

Forfatter: Jan Kjærstad
Aschehoug, 2017

Blankvann, Nordmarka, august 2008. Fem personer blir funnet med overskårne struper. Blant dem AP-pampen Storefjeld og datteren hans. Krigstypene roper terrorister! Kjærstad har konstruert en thriller av en roman der tre ulike stemmer forteller sine historier: Journalist og Storefjelds biograf, Ine Wang, tingrettsdommer Peter Malm og Berge, ekskjæresten til Storefjelds datter. Dette er en roman om hvordan det usannsynlige kan skje. Den handler ikke om 22. juli, men assosiasjonene gjennomsyrer fortellingen så det svir. Og i sommer er det 10 år siden terroraksjonen.

– Anne Schäffer, Sandefjord bibliotek

Lån boka her, eller i BookBites-appen.
Lån lydboka her. 

Berge. Jan Kjærstad.

Sju dagar i august: roman

Forfatter: Brit Bildøen
Samlaget, 2014

Sofie og Otto, busett på Tøyen i Oslo, slit enno med sorgen etter terrorangrepet der Sofie mista dotter si. Åtte år har gått, og ekteparet har halde det gåande fram til denne sommaren. Men i løpet av ei veke i august opplever dei ein serie av små ulykker. Kvar for seg er ikkje hendingane så alvorlege, men dei blottlegg små og større sprekker i ekteskapet, på jobben og i omgjevnadane. Medan regnstormar skyljer over hovudstaden undrar Sofie og Otto på om alt er i ferd med å falle frå kvarandre. Er ulykkene påminningar om ei større livskatastrofe? Det blir klart at dei ikkje kan la livet gå vidare som før…

Omtalen er hentet fra bibliotekets katalogpost. 

Lån boka her.

Sju dagar i august. Brit Bildøen.

Elskere

Forfatter: Mattis Øyby
Oktober, 2016

I en seng på et hotellrom i Oslo ligger Mikkel og venter på Anna. I mer enn et tiår har de møtt hverandre i hemmelighet, et par timer hver fjerde fredag, for så å vende tilbake til livet med ektefelle og barn. Men denne fredagen dukker ikke Anna opp. Samme ettermiddag går en bombe av ved regjeringsbygningen i Oslo. Hvor vender man seg med en historie som ikke skal finnes? Og hva slags historie er egentlig det? Er to timer hver fjerde fredag i ti år nok til å bære fortellingen om et helt liv? Elskere er en roman om å sørge i skyggen av en nasjonal sorg. Om å lengte etter sitt eget. Om gleden ved å leve i hemmelighet. Og om konsekvensene det har for både en selv og andre.

Omtalen er hentet fra bibliotekets katalogpost.

Lån boka her, eller i BookBites-appen.

Elskere. Mattis Øyby.

Fagbøker for voksne

22. juli – og alle dagene etterpå

Forfatter: Tonje Brenna
J.M. Stenersen, 2021

Tonje Brenna var 23 år og generalsekretær i AUF i 2011. Hun var en av de ansvarlige lederne på Utøya-leiren dette året, og som generalsekretær hadde hun ansvaret for AUFs håndtering i etterkant. I denne boka henter hun fram minner, hendelser og erfaringer fra 22. juli 2011 og fram til i dag. Hun deler boka inn i tematiske kapitler:

  • Alle dagene før
  • juli 2011
  • Rettssaken
  • Alle dagene etterpå
  • Avmakten etterpå
  • Alle dagene som skal komme

Tonje Brenna er en god skildrer av hendelsene. Hun tar leseren med til Utøya denne dagen, og vi blir med under flukten. Man får en følelse av å være til stede, – å sitte under fjellskrenten, vettskremt og uten anelse om hva det egentlig er som skjer. Brenna var helt sikker på at det var brutt ut krig og at landet var under beleiring.

Etterpå er vi med under rettssaken. Hun forteller også om avmakten hun føler til å få formidlet det som virkelig skjedde: at dette først og fremst var et angrep på AUF og Arbeiderpartiet. Og hva har dette gjort med henne i valg av veien videre?

Tonje Brenna er fast bestemt på at dette er en historie som må fortelles om igjen og om igjen – til alle de som ikke var født i 2011, til ungdom og til voksne. Dette terrorangrepet må ikke ties i hjel. Det er et viktig poeng for forfatteren. Hun minnes flere av ofrene og på permen bak i boka har hun skrevet inn navnene til alle de 77 som ble drept – også de som omkom i bombeangrepet på regjeringskvartalet. Dette er en bok å bli klok av, både for de som husker og de som ikke husker denne dagen.

– Wenche Roald Naas, Stokke bibliotek

Lån boka her, eller i BookBites-appen.

22. juli – og alle dagene etterpå. Tonje Brenna.

En av oss: en fortelling om Norge

Forfatter: Åsne Seierstad
Kagge, 2013

Forfatteren fulgte hver time av den ti uker lange rettssaken mot Anders Behring Breivik våren 2012. Siden 22. juli 2011 har Norge prøvd å forstå hva som drev massedrapsmannen. Åsne Seierstad observerte og snakket med mange tilstedeværende. Gjennom et unikt kildemateriale prøver hun å forstå en gutt og en mann som i mange år prøvde å finne sin plass innenfor samfunnets rammer, men som endte med å bryte dem på brutalt vis. Vi treffer også to søstre fra Nesodden som gledet seg til årets høydepunkt, AUFs sommerleir, og en guttegjeng fra Troms som dro sørover med samme mål. Bare noen av dem returnerte. Seierstad har tidligere rapportert fra krigssoner ute i verden, dette er den første boken hun skriver om Norge.

Omtalen er hentet fra bibliotekets katalogpost.

Lån boka her, eller i BookBites-appen.

En av oss: en fortelling om Norge. Åsne Seierstad.

Etter rosetogene: 22. juli og det farlige hatet

Forfatter: Ali Esbati
Oversetter: Lars Nygaard
Manifest, 2021

22. juli 2011 var Ali Esbati på Utøya for å holde foredrag på sommerleiren til AUF. Etter rosetogene er hans dramatiske fortelling om å bli rammet av det blodigeste terrorangrepet i nordisk historie etter andre verdenskrig. Men boka er også et personlig og politisk essay om å gjøre et nytt land til hjemmet sitt, om sammenhengen mellom ord og handling, og om hva rasismen gjør med oss. For selv om 22. juli-terroristen gjennomførte angrepet alene, var ikke handlingene hans et produkt av isolerte fantasier. De var dypt forankret i en høyreekstrem politisk ideologi. Denne sammenhengen må vi forstå, skriver Esbati. For mens terroristen sitter fengslet, og knapt vil kunne sette flere spor i verden, lever vi andre i den. Vi som bærer på sårene og minnene. Vi som må forholde oss til det samfunnet som former hverdagen vår.

Omtalen er hentet fra bibliotekets katalogpost. 

Lån boka her. 

Etter rosetogene: 22. juli og det farlige hatet. Ali Esbati. 

Ingen fred å finne: 22. juli ti år etter

Forfatter: Stian Bromark
Res publica, 2021

Da norske spesialstyrker pågrep Anders Behring Breivik på Utøya litt før halv sju 22. juli 2011, var terrorangrepet over. Men for tusenvis av overlevende, etterlatte og pårørende var dette bare starten på marerittet. De unge som overlevde Utøya hadde hele voksenlivet foran seg – hvordan har de det i dag? Flere sliter med fysiske plager, noen har utviklet posttraumatiske stresslidelser. Mange har sluttet totalt med politikk, andre har blitt desto mer engasjerte. I boka Ingen fred å finne følger vi en rekke personer gjennom de ti årene som er gått siden 22. juli og deres historier avdekker hvilke ringvirkninger terror har på mennesker og samfunn Har ofrene fra Utøya og Regjeringskvartalet fått den hjelpen de trengte? Har vi som samfunn egentlig tatt et oppgjør med idelogien til terroristen? Forfatter Stian Bromark skriver med respekt og kunnskap om mennesker i krise.

Omtalen er hentet fra bibliotekets katalogpost.

Lån boka her. 

Ingen fred å finne: 22. juli ti år etter. Stian Bromark.

Hjertet mot steinen: en overlevendes beretning fra Utøya

Forfatter: Adrian Pracon og Erik Møller Solheim
Cappelen Damm, 2012

Den 22. juli 2011 står AUFer og norskpolakk Adrian Pracon (21) ansikt til ansikt med Anders Behring Breivik på Utøya. Pracon ber for sitt liv, men innser innerst inne at han skal dø. I et par lange sekunder venter han på skuddet som skal ende livet hans. Men massemorderen senker våpenet sitt, snur seg og går. Antakelig vil vi aldri få vite hvorfor Adrian fikk leve, mens andre så nådeløst ble nektet. Men det vi vet er at dette skjebnesvangre møtet er mellom en som akkurat har meldt seg inn i samfunnet, og en som har viet ti år av livet til et brutalt angrep på det. Fra sykehussengen var Adrians budskap utvetydig: Ingen terrorhandling, samme hvor brutal, vil rokke ved hans engasjement. Ved å fortelle sin historie ønsker Pracon å videreformidle dette engasjementet og hedre sine venner som døde for å ha dyrket det.

Omtalen er hentet fra bibliotekets katalogpost.

Lån boka her, eller i BookBites-appen.

Hjertet mot steinen: en overlevendes beretning fra Utøya. Adrian Pracon.

Bøker for barn og ungdom

La oss snakke om 22. juli: en sakprosa bok for barn

Forfatter: Thomas J.R. Marthinsen
Illustratør: Els Cools
Solum bokvennen, 2021

En viktig bok for barn om 22. juli 2011. Forfatteren, som er fra Sandefjord, har reist rundt til flere barneskoler i Norge og samlet inn spørsmål fra barn om terrorangrepene mot Regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli. Disse spørsmåla tok han med seg til folk som vet mye om hva som skjedde den forferdelige dagen. Han intervjuer for eksempel ei som ble hardt skadet, men overlevde angrepet på Utøya, en politimann, lege, psykiater osv. Det har blitt ei bok som gjør oss klokere. Det er viktig å snakke med barn om disse hendelsene. Åpenhet skader ikke barn, men det kan fortielser gjøre, sier psykologen i boka.

– Heidi Haraldsen, Sandefjord bibliotek

Lån boka her.

La oss snakke om 22. juli. Thomas J.R. Marthinsen. 

Det var en gang en sommer

Forfatter: Vidar Kvalshaug
Gyldendal, 2013

Dette er en bok for barn og unge som handler om hva som skjedde 22. juli 2011. Boka starter med forfatterens personlige minner fra dagen hvor hans fire år gamle gutt heller ville leke enn å snakke om hendelsen. Han og pappaen bygger en båt som han kunne sende ut til de døde ungdommene. Kvalshaug forteller også om en av ungdommene, Bjørn Ihler, som hjalp to gutter på åtte og ni år som var med fedrene sine på Utøya den dagen, med å gjemme seg. Han beroliget dem med å snakke om vanlige ting som hva de skulle gjøre når de kom hjem. Mens de gjemte seg kom Anders Behring Breivik mot dem, men lot de unge guttene få leve. Vi får høre om hva som skjedde den dagen og i etterkant, samt om oppveksten til Anders Behring Breivik og hvordan den formet han.

– Elin Fjellheim, Andebu bibliotek

Lån boka her, eller i BookBites-appen.

Det var en gang en sommer. Vidar Kvalshaug.

Ubesvart anrop

Forfatter: Nora Dåsnes
Aschehoug, 2021

Ny tegneserieroman fra Nora Dåsnes som beskriver to unge jenter i månedene etter 22. juli. Rebekka og Fariba skal begynne på videregående rett etter terrorangrepet. Begge syns det er vanskelig å vite hvordan de skal takle det som har skjedd. De kjente ingen som var på Utøya, men begge er preget av hendelsene. Rebekka tenker på det hele tiden, og har mareritt. Dette er en sår og vakker framstilling av hvordan livet forandres for alltid, om sorg og savn og en dag som forandret hele landet vårt. Tegneserieroman for ungdom og unge voksne.

– Martha Bjørkås, Sandefjord bibliotek

Lån boka her. 

Ubesvart anrop. Nora Dåsnes.

Søstre: min historie etter Utøya

Forfatter: Mariangela Di Fiore og Cathrine Trønnes Lie
Vigmostad & Bjørke, 2021

To søstrer reiser saman til Utøya, men berre ei vender tilbake. Sønderskoten og sønderknust må ho finne ein veg vidare. Tida går, ho ser andre overlevande starte på og fullføre studium, få jobb, skape meir og meir avstand mellom seg og den dagen. Sjølv prøvar ho fleire gongar å fullføre vidaregåande, få bukt med mareritta som heimsøker henne, og slutte å vere så redd for kvar minste lyd. Livet er ein kamp, og det kjennest ikkje ut som nokon er på hennar lag, verken familie, psykologar eller NAV. Men etter mange års kamp begynner endeleg lyspunkta å kome.

Ei overlevande si rå og ekte skildring, fortalt til og ført i penn av forfattar Mariangela Di Fiore. Boka passar for ungdom.

– June Røys Hauge, Sandefjord bibliotek

Lån boka her. 

Søstre: min historie etter Utøya. Mariangela Di Fiore. 

Bonus filmtips

Til ungdommen (2012)

Regissør: Kari Anne Moe
Sjanger: Dokumentar
Språk: Norsk

I Til Ungdommen følger vi fire engasjerte ungdomspolitikere rett før skolevalget i 2011. Sana (SU) øver på å snakke foran et publikum, Haakon (Unge Høyre) ønsker å bli valgt inn i kommunestyret, Henrik (FPU) er lei av å måtte forsvare seg overfor de som sier at partiet hans er rasistisk, og Johanne (AUF) vurderer å trekke seg som debattant i skolevalget grunnet for mye stress. Likevel bestemmer hun seg for å dra på sommerleir til Utøya hvor vi alle vet hva som kommer til å skje. Filmteamet er ikke på Utøya under terroraksjonen, men Johanne står på rommet sitt framfor kameraet og forteller i detalj om det hun opplevde. Det gir et sterkt inntrykk, og det er vanskelig å ikke bli berørt av det hun forteller. Filmen er hjerteskjærende, men samtidig humoristisk og varm og anbefales på det sterkeste.

– Elisabeth Haugli Tvedalen, Andebu bibliotek

Se filmen på filmoteket her.
Lån filmen fra biblioteket her. 

Til ungdommen.

Translate »