21. september er den internasjonale Alzheimerdagen. Demens er tungt å oppleve, både for den demente og de pårørende. De demente får problemer med å leve som normalt på grunn av at hukommelsen og andre evner svikter, mens de pårørende ser at personen de er glad i gradvis forsvinner inn i demenståken. Så i anledning denne viktige dagen, anbefaler vi romaner, fagbøker og personlige fortellinger om Alzheimers og andre demenssykdommer.

Romaner 

Mor forsvinner

Forfatter: Truls Unholt
Tiden, 2020

Truls Unholt, fra Sandefjord, debuterte med en uvanlig roman som har høstet usedvanlig mange gode kritikker. Det er en personlig, kjærlig og sår beretning om tapet av en mor som gradvis forsvinner inn i Alzheimers tåkeland av glemsel. Det er en hyllest til den norske arbeiderklassen etter krigen, om de betingelsene som formet moren, som hustru og mor i et rekkehus i Sandefjord. Unholt stiller kritiske og viktige spørsmål om et samfunn med stadig mer avansert teknologi og politisk polarisering. Hva gjør det med oss? Leseren får innsyn i en prosess rundt demente som vanligvis er tabubelagt, fortalt av en forfatter med stor innsikt i hjerneforskning, litteratur og sosiologi.

– Anne Schäffer, Sandefjord bibliotek

Bestill «Mor forsvinner»

Mor forsvinner. Truls Unholt.

Nå og tilbake

Forfatter: Santa Montefiore
Oversetter: Eva Ulven
Bastion, 2020

Daisy vender hjem fra Italia etter et opprivende brudd med samboeren gjennom mange år. Hun flytter inn hos foreldrene sine i en liten engelsk landsby ved kysten. Her gjenoppdager hun lidenskapen for å male. Hun treffer den kjekke Taran som viser stor interesse for henne. Daisy blir etter hvert oppmerksom på at noe er annerledes med den omsorgsfulle moren hennes. Marigold har i mange år tatt vare på alle i familien samtidig som hun har hatt ansvar for den lokale landhandelen. Nå opplever hun til sin fortvilelse at hun stadig oftere glemmer viktige avtaler, hun får stadig flere hull i hukommelsen. En nydelig og tankevekkende roman.

– Nina Okun, Sandefjord bibliotek

Bestill «Nå og tilbake»

Nå og tilbake. Santa Montefiore.
Fornemmelse for slutten

Forfatter: Julian Barnes
Oversetter: John Erik Bøe Lindgren
Cappelen Damm, 2020

Pensjonisten Tony Webster, skilt, men med et godt forhold til sin ekskone, får en uventet arv. I den sammenhengen dukker gamle minner fra en kjærlighetsepisode i studentdagene opp. I løpet av fortellingen innser han gradvis at minnet hans ikke er så presist, som han trodde. Julian Barnes er imidlertid ikke opptatt av demens, men av hvordan underbevisstheten retusjerer fortiden vår, slik at den stemmer overens med det bildet en har av seg selv. Hvor pålitelige er minnene våre? Boka er gjennomtenkt på en fremragende måte. Forfatteren skriver ikke én stavelse mer enn det som er nødvendig. Her kan du oppleve Barnes på sitt beste, bli kjent med hans intense, presise og elegante språk. En liten litterær perle!

– Beatrice Tessmer, Sandefjord bibliotek

Bestill «Fornemmelse for slutten»

Fornemmelse for slutten. Julian Barnes.

Alltid Alice

Forfatter: Lisa Genova
Oversetter: Bodil Engen
Pax, 2009

Femti år gamle Alice Howlands liv er tilsynelatende perfekt: hun er en anerkjent forsker, har et lykkelig ekteskap og tre vellykkede voksne barn. Så begynner hun å glemme. Hun glemmer ord, avtaler og forstår ikke noe av sine egne huskelapper. Hun tenker først at det skyldes stress og overgangsalder, helt til hun får diagnosen tidlig Alzheimers sykdom. Dette er en roman om hvordan følelsen av å sakte men sikkert miste minnene om alt og alle man har vært glad i. Alltid Alice er Lisa Genovas første roman.

Bestill «Alltid Alice»

Alltid Alice. Lisa Genova.

Fagbøker

Så lenge jeg kan fortelle deg: Agneta Ingberg om sitt liv med Alzheimers sykdom

Forfatter: Birgitta Andersson
Luther, 2008

Agneta Ingberg jobbet som prest da hun merket de første tegn på det som senere skulle lede til diagnosen Alzheimers sykdom. Alzheimer er blitt betegnet som «de pårørendes sykdom», men Agneta ville selv ta eierskap til sykdommen. Hun bestemte seg for å fortelle så lenge hun kunne klare det. Hun beskriver godt hvordan sykdommen oppleves og hvordan hun gradvis mestrer mindre og mindre. Dette gir leseren en unik innsikt i hverdagen og sykdomsforløpet for en Alzheimerpasient. Anbefales til pårørende og alle som vil vite mer om hvordan det er å leve med demenssykdom.

– Wenche Roald Naas, Stokke bibliotek

Bestill «Så lenge jeg kan fortelle deg: Agneta Ingberg om sitt liv med Alzheimers sykdom».

Så lenge jeg kan fortelle deg. Birgitta Andersson.
Et langsomt farvel: årene med pappas demens – tvil, sorg og kjærlighet

Forfatter: Helene Sandvig
Kagge, 2018

Sterkt og gripende om demens. Helene Sandvig mistet faren sin i 2015. Gjennom fem år hadde han langsomt forsvunnet inn i demens. Hvilke dilemmaer og utfordringer dukket opp da hun og søsknene skjønte at den aktive og flotte faren ikke lenger klarte seg alene, men nektet å flytte på sykehjem? Helene Sandvig har lang erfaring som helsejournalist, men følte seg likevel alene og avmektig i møtet med sykdommen, og med systemet som skulle hjelpe til, men som ikke alltid maktet det. Hun forteller sin egen historie for a dele erfaringer med andre i liknende situasjon, og for å gi et språk til sykdom, tap og død. Og for å minne oss på hvilke samtaler det er viktig å ta før det er for sent.

Bestill «Et langsomt farvel: årene med pappas demens – tvil, sorg og kjærlighet»

Et langsomt farvel. Helene Sandvig.
Forglem meg ei: historier om demens

Forfatter: Elin Marie Fredriksen
Aschehoug, 2018

I denne boka møter vi Solveig, Haldis, Alv, Magne, Fanny, Anniken og Herreklubben på Manglerudhjemmet. De lever helt forskjellige liv, men de har alle demens. Noen bor på sykehjem, men de fleste bor fortsatt hjemme. De forteller om tunge stunder, men også om gode dager. De er opptatt av livsstil og livskvalitet. Av å kunne leve et så godt og normalt liv som mulig, med en svært vanskelig sykdom. De viser oss at livet fortsetter også etter en demensdiagnose, og har valgt å være åpne om sykdommen for å fjerne fordommer, tabuer og skam. Demens er den raskest økende kroniske sykdommen i verden i dag. Her får du kunnskap om sykdommen, du får gode råd til hvordan du kan kommunisere med en person med demens og hva de trenger for et bedre og tryggere liv. Demens er en pårørendesyksom, og et eget kapittel er viet de pårørende.

Bestill «Forglem meg ei: historier om demens»

Forglem meg ei. Elin Marie Fredriksen.
Translate »