Bøker for ungdom og voksne

The Hate U Give

Forfatter: Angie Thomas
Oversetter: Vibeke Saugestad 
Gyldendal, 2017 

16 år gamle Starr Carter bor i et fattig lokalmiljø, men er elev ved en privatskole i forstaden. Hun har gode venner både på skolen og i lokalmiljøet, det er i hvert fall det hun tror. Da hun blir vitne til at barndomsvennen blir skutt og drept, av en hvit politimann, ser Starr hvem som er de virkelige vennene. Dette er en realistisk roman om rasisme og hvordan mange unge afroamerikanere, og andre minoriteter, vokser opp. Hva gjør man når redselen for politiet er like reell som redselen for de kriminelle gjengene? Hvem kan man stole på?

– Heidi Andrea Kristoffersen, Sandefjord bibliotek

Lån boken her.

Lån den engelske utgaven her.

The hate u give. Angie Thomas. 

Skyldfolk 

Forfatter: Octavia E. Butler
Oversetter: Svein Sandnes
Svein Sandes forlag, 2011 

I 1976 blir nygifte Dana på mystisk vis transportert tilbake til 1819. Der redder hun en hvit gutt fra å drukne, før hun igjen blir transportert til sin egen tid. Etter flere slike reiser, innser Dana hva hennes oppgave er: å beskytte den unge slaveholderen inntil Danas tippoldemor føder ham et barn…

Octavia E. Butler gir et sterkt og brutalt innblikk i Amerikas mørke fortid i denne hjerteskjærende romanen.

– Christine Aasbø, Sandefjord bibliotek

Lån boken her.

Skyldfolk. Octavia E. Butler. 

Vanndanseren

Forfatter: Ta-Nehisi Coates 
Oversetter: Knut Ofstad
Aschehoug, 2020 

Amerika i cirka år 1850, slaveriet hersker fortsatt på en tobakksplantasje i Virginia. Hiram Walker er født som slave, og han er plantasjeeierens sønn født utenfor ekteskap. Moren hans ble solgt, da Hiram var liten. Han får jobben med å passe på huseierens sønn, og etter hvert blir Hiram hans personlige tjener. Hiram har fotografisk hukommelse og er meget intelligent. Det legger plantasjeeieren merke til og lar ham få opplæring hos huslæreren. Men gutten har også en spesiell gave: han kan la seg teleportere hvor som helst. Hiram klarer etter hvert å rømme og flykter til Philadelphia, hvor han blir en sentral skikkelse i slavenes frigjøringskamp.

Historien er spennende og reflektert fortalt av en av Amerikas nye og sterke stemmer. Coates debutroman beveger og begeistrer!

– Beatrice Tessmer, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

Vanndanseren. Ta-Nehisi Coates. 

Dear Martin

Forfatter: Nic Stone
Simon & Schuster, 2018

Hva vil det si å være ung og svart i dagens USA? Justyce McAllister kommer fra fattige kår, men har likevel de beste karakterene i klassen. Men en natt forandrer alt seg. En hendelse gjør ham til et offer for raseprofilering, til tross for at han aldri ville gjort en flue fortred. Dette leder Justyce ned en mørk sti, som får ham til å sette spørsmål ved alt og alle rundt ham, inkludert sin egen identitet.

Dear Martin er en rå og ærlig bok om ikke bare dagsaktuelle temaer som politibrutalitet, mikroaggresjon og rasediskriminering, men også giftig maskulinitet og internalisert rasisme. Dette er en bok som vil være med deg lenge!

– Christine Aasbø, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

Dear Martin. Nic Stone. 

Mellom verden og meg 

Forfatter: Ta-Nehisi Coates
Oversetter: Bodil Engen 
Heinesen forlag, 2016

Mellom verden og meg er et lidenskapelig og samtidig smertefullt manifest om rasisme. I form av et brev til sin tenåringssønn, skriver Ta-Nehisi Coates om den amerikanske historien samtidig som han tar opp sin egen livshistorie. Hovedtema i boka er rasisme og hvordan den amerikanske identiteten og landet er bygd på den. Afroamerikanske slaver skaffet Amerikas rikdom­­, men deres etterkommere dør som «frie» borgere på gatene i dag. Teksten er en uttrykksfull oppfordring til Amerika om å bli bevisst på rasistisk diskriminering, for slik å kunne bekjempe den. Coates er en sterk og aktuell stemme, og teksten er mer relevant enn noen gang!

– Beatrice Tessmer, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

Mellom verden og meg. Ta-Nehisi Coates. 

Tre korte bøker om rasisme i Norge, skrevet av kvinner som har opplevd det selv.
Brev til Noreg

Forfatter: Mona Ibrahim Ahmed
Samlaget, 2018

Brev til Noreg er skrevet av Mona Ibrahim Ahmed, som etter ti år i Norge fikk avslag på søknad om oppholdstillatelse. Hun skrev denne boka for å fortelle hvordan det er å gjøre alt en kan for å bli så norsk som mulig, for så å oppleve at Norge ikke ønsker henne.

– Martha Bjørkås, Sandefjord bibliotek

Lån boken her.

Brev til Noreg. Mona Ibrahim Ahmed. 

Ikkje ver redd sånne som meg

Forfatter: Sumaya Jirde Ali
Samlaget, 2018

Ikkje vær redd sånne som meg av Sumaya Jirde Ali handler om hvordan det føles å kjenne på at man er et problem, om hendelser som 22. juli da hun som muslim opplevde at det ikke var rom for å si at tragedien også rammet henne. Sumaya beskriver hvordan hun forsøkte å gjemme de tingene som gjorde henne annerledesfor å bli akseptert som norsk.

– Martha Bjørkås, Sandefjord bibliotek

Lån boken her.

Ikkje ver redd sånne som meg. Sumaya Jirde Ali.
 
Eg snakkar om det heile tida 

Forfatter: Camera Lundestad Joof
Samlaget, 2018 

Eg snakkar om det heile tida av Camara Lundestad Joof handler om å leve et helt liv med hudfargen som definerende faktor. “Brun først, så dotter. Brun først, så venn. Brun først, så kunstnar”. Om hvordan det oppleves når hudfargen blir så viktig for alle andre at den også blir altoppslukende for henne selv.

– Martha Bjørkås, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

Eg snakkar om det heile tida. Camara Lundestad Joof. 

Bonus: Filmtips

 
I Am Not Your Negro (2017)

Regissør: Raoul Peck
Sjanger: Dokumentar
Another World Entertainment [USA]

Denne filmen er en hyllest til den amerikanske forfatteren James Baldwin. Regissøren Raoul Pecks utgangspunkt er et 30 siders utkast av en romantekst Baldwin skrev om noen av sine nærmeste venner. Peck blander denne teksten med forfatterens brev, noe arkivmateriale og mange fotografier. Filmen har blitt en intim biografi som forteller Baldwins historie gjennom profilerte venner fra denne epoken: som Medgar Evers, Malcolm X, og Martin Luther King Jr.

Regissøren klarer gradvis å temme materialets fylde. Dokumentarfilmen er et intenst og hardtslående møte med forfatteren og den afroamerikanske borgerrettighetsbevegelsen i etterkrigstidens USA.

– Beatrice Tessmer, Sandefjord bibliotek

Lån filmen her. 

I Am Not Your Negro.
Translate »