Europa 

Livet, til det betre: Mathilde, Yann, Billie : tre portrett

Forfatter: Anna Gavalda
Oversetter: Tove Bakke 
Samlaget, 2016 

Her kan du oppleve blant annet å sitte på kafè ved Triumfbuen og vandre i bydelen Montmartre. Tre unge mennesker endrer livene sine etter et tilfeldig møte med en fremmed. De er alle bestemte mennesker og vil heller satse og risikere å feile enn å leve kjedelige liv. Mathilde har kutta ut studiet og har en jobb hun ikke liker. Yann jobber som selger, men drømmer om noe annet. Og Billie som har vokst opp i et hjem uten kjærlighet, oppdager at vennskap finnes.

Anna Gavalda skildrer sårbare mennesker med varme og humor. Hun har et lekende og humoristisk språk som gjør at vi får medfølelse for menneskene i boka.

– Elisabeth Haugli Tvedalen, Andebu bibliotek

Lån boken her. 

Lån lydboken her. 

Livet til det betre. Anna Gavalda. 

Før plogen over de dødes knokler

Forfatter: Ola Tokarczuk
Oversetter: Julia Wiedlocha
Gyldendal, 2019

Nobelprisvinneren (2018) bruker her den tilsynelatende enkle thrillerformen som forkledning for dype filosofiske og etiske problemstillinger. Denne romanen skal både underholde og belære. Vår hovedperson er en pensjonert lærerinne, Janina Duszejko. Hun er opptatt av å studere astrologi og er samtidig glad i alt levende rundt seg. Kjærligheten til alle dyr fører henne inn i en intens krig med omgivelsene, spesielt med jegere og krypskyttere. Hun har dessverre ingen sjanse til å lykkes, og blir oppfattet av omgivelsene som en bisarr, gammel dame. Plutselig begynner dyre mishandlerne å falle om, den ene etter den andre, under mystiske og bestialske omstendigheter. Alt tyder på at det er dyrenes hevn.

– Jolanta Karpinska-Jørgensen, Sandefjord bibliotek

Lån boken her.

Før plogen din over de dødes knokler. Olga Tokarczuk. 

Hjemsøkelsen

Forfatter: Jenny Erpenbeck
Oversetter: Ute Neumann 
Oktober, 2020 

Den tyske forfatteren Jenny Erpenbeck bruker et sommerhus ved en innsjø i Brandenburg for å fortelle om politiske omveltninger fra de siste hundre årene. Hennes roman Hjemsøkelse er en historiebok: huset, naustet, bryggen og den omliggende tomten er senteret i livshistorien til tolv forskjellige beboere. I boken tas det opp historier og skjebner fra 1920-årene til i dag. Husets beboere opplever Weimarrepublikken, Det tredje riket, jødeforfølgelsen, krigen og dens slutt, DDR, murens fall og perioden etter gjenforeningen. Huset er en ramme og en metafor- en ramme for menneskelige og politiske skjebner, og en metafor for tidens gang og sporene den etterlater. Den eneste kontinuiteten i fortellingen er gartneren som har bodd der gjennom alle disse årene. Han lever med sesongenes forutsigbare repetisjon, og er ikke interessert i det uforutsigbare menneskelivet.

Hjemsøkelse er en smart roman om å ha og tape, om krig og vendepunkter og naturen. Dette er en komprimert og fascinerende fortelling om Tysklands nyere historie.

– Beatrice Tessmer, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

Hjemsøkelse. Jenny Erpenbeck. 

Skandinavia 

Ut av det blå 

Forfatter: Kristin Valla 
Kagge, 2019 

Som 10 åring, mister Elin faren og de to brødrene sine. Bilen de sitter i blir tatt av en stort leirras, og bilen blir skylt på havet. De to brødrene blir funnet, men faren finner de aldri.

Over 20 år senere er Elin tilbake i hjembygda, denne gangen for å rydde ut av barndomshjemmet, etter morens begravelse. Gamle minner dukker opp blant bilder og papirer, men det dukker også opp ting hun ikke visste om. Hvor godt kjente hun egentlig foreldrene sine? Hvem er denne staselige mannen som stadig dukker opp på foreldrenes feriebilder? Boken er en fantastisk reise i gamle fordommer og dyp kjærlighet.

– Heidi Andrea Kristoffersen, Sandefjord bibliotek

Lån boken her.

Ut av det blå. Kristin Valla. 

De hengte revenes skog 

Forfatter: Arto Paasilinna
Oversetter: Nøste Kendizor 
Aschehoug, 2017 

Velkommen til en skikkelig røverhistorie fra Finland! Paasilinna er kjent for sine fantasifulle historier og elleville persongalleri. En produktiv forfatter med en rekke oversatte bøker; den burleske stilen virker til å treffe blink hos stadig nye lesere i Norge. Denne gangen møter vi yrkesforbryteren Oiva som etter et vellykket kupp ender opp med flere kilo gull. Snart slippes de han skulle delt utbyttet med ut fra fengsel og han rømmer til ødemarka. Underveis treffer han noen mildt sagt originale skjebner og det hele snører seg til, bokstavelig talt. I denne boka finner du få, om ingen, kjedelige partier.

– Chantal Søgaard, Sandefjord bibliotek

Lån boken her.

De hengte revenes skog, Arto Paasilinna. 

Storbritannia 

Alle andre

Forfatter: Sally Rooney
Oversetter: Tiril Broch Aakre
Armada, 2019 

Dette er boka bak den suksessfulle serien Normal People. Connell og Marianne vokser opp i samme småby i Irland. De er fra to ulike verdener. Han er kjekk og populær, hun er smart, rik og venneløs. De utvikler et forhold, men ingen må vite om det! Da de møtes igjen på universitetet i Dublin, er rollene deres byttet om. En kjærlighetsroman og fortelling om hvordan vi kan forandre andres liv.

– Elisabeth Haugli Tvedalen, Andebu bibliotek

Lån boken her.

Alle andre. Sally Rooney. 

Lykkelige mennesker leser og drikker kaffe

Forfatter: Agnès Martin-Lugand
Oversetter: Maya Veel Westberg
Cappelen Damm, 2014

Allerede selve tittelen høres idyllisk ut og vil få deg til å lese denne boka! Selvfølgelig med en god kopp kaffe ved siden av…Men er det nok for å føle seg lykkelig? Neppe…Diane får snudd livet sitt opp ned. Hun mister både mannen og datteren i en grusom ulykke, går helt under, og får hjelp fra en venn til å drive hennes litterære cafe. Etter et år med sorg, bestemmer hun seg for å dra til Irland. I Mulranny treffer hun Edward, hennes rakke motsetning, men hun føler seg hel igjen sammen med ham. Boka handler om å finne veien ut av sorgen og tilbake til livet igjen. Med en uventet slutt!

– Jolanta Karpinska-Jørgensen, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

Lykkelige mennesker leser og drikker kaffe, Agnès Martin-Lugand.  

Verden av i går: en europeers erindringer 

Forfatter: Stefan Zweig 
Oversetter: Inger og Anders Hagerup 
Aschehoug, 2012

Denne boken kom ut i 1941 og regnes som en klassiker i verdenslitteraturen. Stefan Zweig ble født i Wien i 1881 og han kaller den tiden han vokste opp i for «frihetens gullalder». Forfatteren beskriver sin tidlige interesse for litteratur, musikk, kunst og drama, og hans intense dypdykk i alt dette åpner for kontakt med svært mange av Europas kunstnere og fremste intellektuelle. Bøkene hans ble oversatt i en rekke land, mange av dem bestselgere.

Zweigs visjon er et forent Europa, men han skal oppleve to verdenskriger og erfare hvordan nasjonal egoisme overtar og bryter ned internasjonal solidaritet. Fordi han er jøde må han i eksil, og han er vitne til et brennende Europa før han tar sitt eget liv i 1942. Stefan Zweig tegner et glitrende bilde av det som i hans tid var før og nå. Virkelig en bok til å få innsikt av!

– Hilde Anvik, Stokke bibliotek

Lån boken her. 

Verden av i går. Stefan Zweig. 

Amerika

Apens år 

Forfatter: Patti Smith 
Oversetter: Brit Bildøen
Samlaget, 2020 

2016 var et trist år for Patti Smith: hun måtte ta avskjed med to av hennes bestevenner, Sandy Pearlman og Sam Shepard, og Donald Trump ble USAs nye president.

Apens år tar hun leseren med på en reise gjennom USA. Hun snakker med mennesker og støvlene sine, og blander drømmer og fantasi med det virkelige. Det er overlatt til leseren selv å finne ut om hun beveger seg i en drømmeverden eller i realiteten. Men hun bemerker i avsnittet “Ein” en slags epilog (som i hvert fall må leses!). «Problemet med draumar er at vi vaknar til slutt».

Hva som skjer i realiteten eller ikke er likevel ikke så viktig i denne litt surrealistiske fortellingen – hun drar leseren inn i det fantastiske universet sitt, fortryller med sin særegen poesi og tankegang, og fyller fortellingen med livsvisdom og humor. Selv om livet virker håpløs innimellom, kjenner man hennes urokkelig håp mellom linjene.

Boka er illustrert med mange av hennes Polaroid-bilder. Jeg anbefaler å lese Just kids (2010, fikk National book award-prisen), M Train (2015, NME award for beste bok) og Apens år i rekkefølge. Da får man et berørende og detaljerte portrett av kunstneren Patti Smith og hennes univers.

– Beatrice Tessmer, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

Apens år. Patti Smith. 

Neste år i Havanna

Forfatter: Chanel Cleeton 
Oversetter: Kurt Hanssen 
Cappelen Damm, 2019 

Miami 2017: Marisol vil oppfylle bestemorens siste ønske om å strø asken i hennes elskede fødeland, Cuba. Her møter Marisol den karismatiske Luis Rodriguez som viser henne rundt i sitt vakre hjemland. Etter hvert får hun innblikk i bestemorens spennende bakgrunn. Havanna 1959: Elisa Perez er nitten år gammel og datter av en rik cubaner. Revolusjonen ulmer, og midt opp i dette forelsker Elisa seg i opprøreren Pablo. Hun må flykte fra Cuba sammen med familien sin, men uten Pablo, og må skape seg en ny tilværelse i USA. Vakker og spennende historisk kjærlighetsroman fra Cuba.

– Nina Okun, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

Neste år i Havanna. Chanel Cleeton. 

Asia

Døgnåpent 

Forfatter: Sayata Murata 
Oversetter: Magne Tørring 
Font, 2020 

Keiko er 36 år og har i hele 18 år jobbet på timebasis i en døgnåpen kiosk i Tokyo. Ansatte har kommet og gått men Keiko har aldri vurdert å slutte. Helt siden hun var barn har hun følt seg annerledes og forstår ikke de sosiale kodene. Men i kiosken er reglene tydelige og forutsigbare og hun får anerkjennelse fra kunder og kolleger. Keiko merker at familie og venner forventer at hun også skal få seg fast jobb og kjæreste. Og en dag åpner det seg en mulighet for forandring. Men er det det hun egentlig ønsker? En fin fortelling om å være annerledes og ikke nødvendigvis ønske seg det samme av livet som “alle” andre.

– Veslemøy Grinde, Sandefjord bibliotek

Lån boken her.

Døgnåpent. Sayaka Murata. 

Vegetarianeren

Forfatter: Han Kang 
Oversetter: Vivian Evelina Øverås 
Pax, 2018 

En helt uvanlig drøm tvinger en kvinne til å bli vegetarianer. Den tidligere så trauste familiemoren ryster alle med sin stadig mer kontroversielle livsstil og endrer hele dynamikken i sin sosiale krets. Hos noen vekkes resignasjon, hos andre et uventet begjær. En eksotisk, underlig og tankevekkende roman fra Korea.

– Chantal Søgaard, Sandefjord bibliotek

Lån boken her.

Vegetarianeren. Han Kang.

Delhis vakreste hender

Forfatter: Mikael Bergstrand 
Oversetter: Håvard Syvertsen 
Aschehoug, 2012 

Livet til fraskilte Gøran Borg går fra vondt til verre da han blir lurt med på en charterreise til India. En guidet tur han har sett fram til går også i vasken da han brått må melde avbud pga. magebesvær. En dag banker tekstileksportøren Yogi på døra, en mann med mange påfunn, ideer og kloke råd. Nå starter eventyret og vi blir med til Indias eksotiske matkultur, forelskelse og humor ispedd litt alvor. Boka er også filmatisert.

– Hanne Møyland, Andebu bibliotek

Lån boken her.

Delhis vakreste hender. Mikael Bergstrand.

Den blå døren 

Forfatter: Lise Kristensen 
Juritzen, 2012 

Boka handler om den norske niåringen Lise som bodde på Java sammen med familien da japanerne okkuperte Java i 1943. Lise ble, sammen med moren, lillesøsteren og lillebroren, holdt fanget i leire atskilt fra faren. Takket være Lise overlever familien de to årene i fangenskap. Det er Lise selv som her forteller historien, – en del av norsk krigshistorie som det har vært snakket lite om. En bok om mot, flaks og vilje til å leve. Ingen feel-goodbok, men en viktig bok.

– Wenche Roald Naas, Stokke bibliotek

Lån boken her.

Den blå døren. Lise Kristensen. 

Translate »