Trenger dere noen nye leseopplevelser i påsken? Her er våre beste barnebøker!

Bøker for småskolen (6 – 9 år)

Hageboka for små gartnere

Forfatter: Kirsten Bradley
Illustratør: Aitch
Oversetter: Kari Engen
Mangschou, 2020

Denne boka er full av spennende aktiviteter for små og store gartnere. Samme om du har hage eller balkong, her er det fullt av ny kunnskap. Hva med å lage et insektshotell, en frøbombe eller et terrarium? Her finner du svar på det du ikke visste du lurte på. Å plante selv er morsomt og barna blir bedre kjent med naturen, i boken kan man også lese om pollinering og blomstervenner. 

Fargerikt illustrert med god beskrivelse for hver aktivitet. Passer for barn fra 5 år. 

– Toril Ask, Sandefjord bibliotek

Hageboka for små gartnere. Kirsten Bradley.

Leona i rottetrøbbel

Forfatter: Anneli Klepp
Illustratør: Cathrine Sandmæl
Cappelen Damm, 2019

Leona ligner litt på Pippi og Roald Dahls Mathilda. Hun er altså modig, snill og ikke redd for noe. Kameraten Felix er mer forsiktig, men sammen havner de i trøbbel. Leona finner ei rotte på vei til skolen. Den fanger hun og tar med seg. Tenk så gøy det skal bli med ei rotte på skolen! Hun tar den med seg inn i svømmehallen, og der rømmer den selvfølgelig. Hva sier den strenge læreren tro, når rotta rømmer inn i hans garderobe?

En sprelsk og morsom historie med gøyale tegninger.

– Heidi Haraldsen, Sandefjord bibliotek

Leona i rottetrøbbel. Anneli Klepp.

Fem-gjengen: Da Timmy jagde katten

Forfatter: Enid Blyton
Illustratør: Jamie Littler
Oversetter: Øystein Rosse
Spektrum, 2015

4 barn og hunden Timmy kjeder seg. De går tur til kinoen, og på veien skremmer Timmy en katt, som blir sint og freser. Timmy bjeffer som en gal. En dame kommer for å gi mat og drikke til katten, fordi huset står tomt. Men så rart, det kommer høy musikk fra ett av vinduene. De undersøker nærmere i mørket. Julian lyser med lommelykta, og klatrer opp i et tre og over på en balkong. Hva ligger på gulvet ved radioen? De kommer seg inn. Det er en gammel dame som har skadet seg, så de ringer etter en ambulanse.  

Nysgjerrighet og mot fører til heltemodig handling. Det er flott å kunne hjelpe en person i nød. Fargeglade illustrasjoner. Alder fra 7- 8 år.

– Anita Klophmann, Stokke bibliotek

Da Timmy jagde katten. Enid Blyton.

Det fine med Kjersti

Forfatter: Helena Hedlund
Illustratør: Katarina Stömgård
Oversetter: Nina Aspen
Cappelen Damm, 2019

Kjersti er syv år og elsker gull. En dag finner hun en gullring som hun tar med hjem fra skolen. Dagen etter blir den etterlyst av læreren, men Kjersti tør ikke fortelle at hun har tatt den. Kjersti har også en bestevenn som heter Fatima, hver dag vil Fatima leke med Kjersti, og Kjersti vet ikke hvordan hun skal si nei. Kanskje mamma eller pappa kan hjelpe? Kjersti vil helst være alene, men en dag flytter det inn noen i nabohuset.. 

Hvordan sier man nei til en bestevenn, og hvordan forteller man læreren at man har løyet? 

En bok som slukes! Høytlesningsbok fra 6 år og oppover. Noen bilder, luft mellom linjene, mye dialog – kan også leses selv fra ca 9 år. Finnes i Bookbites.

– Toril Ask, Sandefjord bibliotek

Det fine med Kjersti. Helena Hedlund.

Kaffetorsken

Forfatter: Lena Lindahl
Illustratør: Endre Skandfer
Cappelen Damm, 2020

En vakkert illustrert bok om Tora på 10 år som vil være med på Lofotfisket, og fange en diger torsk. Da kan hun få bilde i avisa, vinne kaffe, og heder og ære! Mamma har jo sagt at Tora kan få til det hun vil. Tora tar lillebåten uten lov, skulker skolen og drar ut.

Men det blir skummelt når tåka kommer, motoren svikter, og er det Draugen hun ser? De eldre fiskerne erter henne, men hun skal vise dem! Er det sant at man kan få til hva som helst, bare man ønsker det sterkt nok? Flott bok om Lofoten og barsk jente!

– Heidi Haraldsen, Sandefjord bibliotek

Kaffetorsken. Lena Lindahl.

Bøker for mellomtrinnet (9 – 13 år)

Victoria Vargmo og Jerntrollet

Forfatter: Alexander Løken
Cappelen Damm, 2019

Året er 1939. Victoria Vargmo bor i Østerdalen i Norge med familien sin. Hun er både menneske og vette, og har derfor sjeldent vetteblod. Hun er 14 år, elsker bøker, og vil helst uforske mer enn bare skogen de bor i.

En dag dukker det opp to menn i skogen. Man skjønner fort at de ikke har gode intensjoner. De er medlemmer i Nasjonal Samling og Thuleselskapet. De er spesielt opptatt av vetter, og Victoria sitt liv er raskt i fare. Foreldrene sender Victoria til bestefaren hennes, Edvard Frost, som bor i Oslo og som kan beskytte Victoria. Edvard har nettopp kommet hjem fra en lang og eventyrlig reise. Sammen møter de etterhvert farer og skumle fiender med onde planer.

Dette er en spennende og skummel fantasybok, med tydelige inspirasjonskilder fra folkeeventyr og norrøn myologi. Sentrale temaer i boka er å finne ut hvem man er, hva man vil bli, og å kjempe for familien sin. Boka passer for de i alderen 10 – 13 år. Boka kan lånes som ebok og lydbok på BookBites. Denne boka har handling i samme univers som en tidligere trilogi av samme forfatter, som handler om Edvard Frost. Boka har blitt nominert som en av superfinalistene til «Bokslukerprisen 2019/20».

– Amalie Barclay Nordbø, Stokke bibliotek

Victoria Vargmo og Jerntrollet. Alexander Løken.

På omveien hjem

Forfatter: Vilde Kamfjord
Illustratør: Rune Markhus
Gyldendal, 2019

Vinde sitter alene på et tog til Lillehammer. Med seg i sekken har hun bunad og blokkfløyte. I denne boka er det en dialog mellom barnet Vinde, og en voksen sidepassasjer som heter Britt, som utgjør teksten i boka. Dialogen i boka ser ut som chatting, og er lett å lese. Vinde har mye hun vil snakke med Britt om. Samtalen starter normalt, men etter hvert sier Vinde ting som gjør at man skjønner at hun bærer på noe trist og vanskelig. Likevel er boka varm og morsom, og man blir glad i karakterene. Temaene i boka er kommunikasjonssvikt, familie og vennskap.

Boka er utforma på en veldig fin og unik måte. Illustrasjonene av Rune Markhus er med på å fortelle historien, og forsterker stemningen i boka. Fargene er ofte dempet, og er gjennomført med blå, gule og brune toner. Rune Markhus vant Kulturdepartementets illustrasjonspris for illustrasjonene i denne boka.

– Amalie Barclay Nordbø, Stokke bibliotek

På omveien hjem. Vilde Kamfjord.

Buffy By er talentfull

Forfatter: Ingeborg Arvola
Illustratør: Nora Brech
Cappelen Damm, 2019

Denne boka fikk Kulturdepartementets Litteraturpris i 2019. Vel fortjent!

Buffy By går i 6. Klasse og er kjempeflink i slalåm viser det seg, etter et gratiskurs i vinterferien. Hun er glad i alt som er gratis, for familien har veldig dårlig råd. Den unge, vakre mora, lillebroren og Buffy lever på mat de får fra Fattighuset. Men hvordan skal hun greie å skaffe penger til treningleiren i påskeferien? Hun er fantasifull og modig og stolt, og tar ikke imot tilbud om kjøring til trening f.eks. Vi kan jo ikke gjøre gjengjeld, sier mora. Da den tvilsomme faren , som hun ikke har sett på mange år, dukker opp, og tilbyr penger, er det fristende å si ja, men er det lurt?

En sår, morsom og spennende fortelling. Vi gleder oss til fortsettelsen!

– Heidi Haraldsen, Sandefjord bibliotek

Buffy By er talentfull. Ingeborg Arvola.

Knirkerne

Forfatter: Tom Fletcher
Illustratør: Shane Devries
Oversetter: Torleif Sjøgren-Erichsen
Aschehoug, 2020

Har du noen gang hørt lyder i huset ditt når du ligger i senga di om kvelden? Eller først at det er noe annet sammen med deg på soverommet? Da kan det være Knirkerne som har kommet!

En dag våkner Lucy Dyngerud og oppdager at mammaen hennes har forsvunnet i løpet av natten. Alle de andre mammaene og pappaene i Fjertingby er også borte, og det er bare Lucy og de andre barna som er igjen! De andre barna synes det er gøy å bestemme selv, men Lucy er bekymret. Når hun skal legge seg om kvelden, hører hun en lyd under senga og oppdager at det er Knirkere der! De har kidnappet alle foreldrene, og tatt dem med seg til Rednu. Lucy kommer seg til Rednu, men kan hun finne mammaen sin og de andre voksne, og greier hun å redde dem?

Knirkerne er en skummel og morsom bok som passer for mellomtrinnet.

– Martha Bjørkås, Sandefjord bibliotek

Knirkerne. Tom Fletcher.

Verdens verste fotballag

Forfatter: Marius Horn Molaug
Illustratør: Kristoffer Kjølberg
Gyldendal, 2018

Dette er bok seks i Verdens verste-serien. Ruben og Kent delta i den årlige skoleturneringen selv om de er elendige i fotball. Guttene ser for seg at de nye ballene fra Fjottballforbundet som firkantball, slimklumpball eller tullball. Treneren er den sinte rektoren som ikke liker at jenter er på banen og som gikk helt bananas forrige gang de tapte en kamp. Ved siden av svømming og å plage elevene, er det å ALDRI la en rektor fra en annen skole vinne, det viktigste i rektorens liv. Sammen med Lotte og Iben, som er veldig gode i fotball, bestemmer Kent og Ruben seg for å sette opp et stevnemøte mellom deres rektor og rektoren for det andre laget. Kanskje de da får spille kampen slik de selv ønsker?

Dette er en lettlest og morsom bok med mange illustrasjoner og mye action som passer for barn og unge mellom ca. 9-13 år.

– Elin Fjellheim, Andebu bibliotek

Verdens verste fotballag. Marius Horn Molaug.

Turbo-Tim slår til igjen

Forfatter og illustratør: Lincoln Peirce
Oversetter: Vibeke Ekeland Grønn
Vigmostad og Bjørke, 2019

”Turbo-Tim slår til igjen” er bok nummer to i serien om Turbo-Tim. Dette er dagboken til Turbo-Tim. Han synes han er kjempekul og har to venner som heter Frans og Teddy. De går i 6.klasse og liker å tulle med hverandre. De vil alltid være sammen – fra når de spiller tøyball og til gruppeoppgaver på skolen. Når de får i skoleoppgave å skrive om Benjamin Franklin så vil han gjerne jobbe sammen med kameratene eller den flotteste jenta, Jenny, som han er forelska i. Men, så blir han satt sammen med Gina – erkefienden sin. Hun som er den perfekte eleven. Hun får bare de beste karakterene og vil ikke jobbe sammen med han heller fordi hun er redd for at han vil ødelegge hennes gode rykte og karakterer.

Dette er lettleste bøker med mange morsomme illustrasjoner og mye humor. Boka anbefales for barn og unge mellom ca. 9-13 år.

– Elin Fjellheim, Andebu bibliotek

Turbo-Tim slår til igjen. Lincoln Peirce.

Vindeltorn

Forfatter: Tone Almhjell
Illustratør: Ian Schoenherr
Oversatt/bearbeidet til norsk i samarbeid med Line Almhjell
Gyldendal, 2013

I huset til familien Rosenquist er det noe galt. Klokkene tikker for sakte og rosebusken som dekker graven til Lins kjæledyr Rufus er dekket av rim. Når en mystisk nøkkel merket “Vindeltorn” dukker opp, finner Lin en sprekk i kjellerveggen som er portalen til en annen snødekt vinterverden som heter Sylver. Her bor alle døde dyr som en gang har vært kjæledyret til et barn. De kalles dyrlinger, og Lin møter både gode og slemme dyrlinger. Lin blir kjempeglad når hun møter igjen sin kjære Rufus, kjæledyret hun begravde under rosebusken, han var en kjempestor gråsidemus. Men verdenen Sylver står i fare og sammen må Rufus og Lin reise for å finne den siste Vinterfyrsten, Isvan, slik at Sylver kan bestå. Men Lin og Rufus er ikke de eneste som leter etter Vinterfyrsten.

Dette er en koselig og spennende fantasybok for barn og unge mellom ca. 9-16 år.

– Elin Fjellheim, Andebu bibliotek

Vindeltorn. Tone Almhjell.

En himmel full av skyer

Forfatter: Arne Svingen
Gyldendal, 2018

Henrik har fått beskjed om at han har uhelbredelig kreft. Men før han dør, så vil han redde verden fra forurensning og miljøskader. Og han vil at familien hans skal ta miljøvennlige valg som å bruke mindre plast og sortere avfall. Han er en tøff gutt som kjemper for det han tror på, men han prøver også å skjule at han egentlig er redd for sykdommen. Han ringer for å prøve å få snakke med statsministeren, men blir i stedet venn med datteren. Sammen med henne og broren sin, prøver han å få oppmerksomhet rundt temaet ved å lure statsministeren.

Denne romanen er både morsom og alvorlig, med temaer som miljøvern, politikk og kreft, men også om vennskap, familieforhold og humor. Boken er vanskelig å legge fra seg og får en til å tenke over hvilke valg vi tar. Den passer for barn og unge mellom ca. 9-13 år.

– Elin Fjellheim, Andebu bibliotek

En himmel full av skyer. Arne Svingen.

Translate »