Å lese høyt sammen med små barn er en hyggelig inneaktivitet perfekt for disse spesielle tider. Vi har samlet noen bøker Sandefjordbibliotekene anbefaler de aller yngste leserne. Kos dere!

Stormfugler

Forfatter og illustratør: Jill Moursund
Cappelen Damm, 2017

Ester og mamma flytter vekk fra byen, og blir nabo med bestefar. Dette er nytt og ukjent. Ester savner klassen og byen.

Hun vil ikke flytte. Bestefar prøver å muntre henne opp, og vise henne glede. Noen av følelsene får hun bearbeidet da hun finner en skadet fugl som trenger hennes hjelp. Hun forteller fuglen om savnet og hvordan hun har det. Så dør fuglen og hun må ta farvel. Hun gruer seg til å bo i et nytt hus, og gå i en ny klasse.

Boka beskriver vanskelige følelser som kommer når livet forandres. Følelser som sorg, tap, om å grue seg, og kjenne usikkerhet til noe nytt og ukjent. Om å si farvel. Boka har sterke, flotte illustrasjoner som beskriver følelsene godt. Alder fra 5 år.

– Anita Klophmann, Stokke bibliotek

Stormfugler. Jill Moursund.

Se hva jeg kan! sa Findus

Forfatter og illustratør: Sven Nordqvist
Oversetter: Anne Hansen
Cappelen Damm, 2020

Katten Findus kan veldig mye, og viser dette fornøyd frem for Gubben. Katten vil gjerne at Gubben skal gjøre det samme, og herme etter katten. Gubben kan mye han også, men ikke like mye som da han var ung. De finner på noe de kan gjøre sammen. Det blir en flott rotur med piknik.

Boka er enkelt fortalt, med lite tekst, så den egner seg godt til lesetrening. Boka har noen fantastiske illustrasjoner, som forteller oss masse. Her er det detaljer og humor.  Den handler om å anerkjenne, og heier frem det som skaper selvtillit og godt selvbilde. Passer fra 3 år.

– Anita Klophmann, Stokke bibliotek

Se hva jeg kan! sa Findus. Sven Nordqvist.

Paisommer

Forfatter og illustratør: Ragnar Aalbu
Ena, 2019

Samvittigheten blir satt på prøve når muldvarpen stjeler en rabarbrapai av bakeren.  Han prøver å gå for seg selv for å nyte kaken alene, men møter på flere hindringer.  Han blir utfordret av samvittigheten.

Det ender med at han leverer tilbake kaken, og blir etter hvert både overrasket og glad. Det kjennes best å være ærlig.

Boka har geometriske og tydelige figurer.  En enkel tekst, men et klart budskap, nemlig at ærlighet kjennes godt.  Alder fra 2 år

– Anita Klophmann, Stokke Bibliotek

Paisommer. Ragnar Aalbu.

Julian er en havfrue

Forfatter og illustratør: Jessica Love
Oversetter: Eivind Larssen
Mangschou, 2020

Julian ser 3 flotte havfruer, og sier til Besta at han elsker havfruer. Gjennom flotte illustrasjoner får vi se hvordan han drømmer om å bli til en havfrue. Mens Besta bader, så kler han seg ut som en havfrue og ser så lykkelig ut. Besta anerkjenner han ved å gi han et smykke som beskriver han enda bedre som en havfrue. Hun overrasker ved å ta dem med til et karnevals-tog som de kan delta i.

Flott at Besta gir støtte og anerkjennelse til Julians drøm, og utkledningen. Annen kultur. Nydelig illustrert. Passer fra 3 år.

– Anita Klophmann, Stokke bibliotek

Julian er en havfrue. Jessica Love.

Johannes Jensen tar nattoget

Forfatter: Henrik Hovland
Illustratør: Torill Kove
Ena, 2019

Johannes Jensen skal til Bergen med nattoget. Han er redd, og tør ikke å reise alene. Han tenker på alt han er redd for og får vondt i magen. Han klarer ikke å si ha det til Frida. Doktor Fjeld kommer og tilbyr hjelp. De reiser sammen, og doktoren blir en god støtte, og hjelper Johannes med angsten. Doktor Fjeld sier til han at han er ordentlig modig som tør å møte mye av det som han er redd for, og at dette er med på å bearbeide angsten.

Boka får frem hva det vil si å være redd, og møte angsten. Flotte illustrasjoner om følelser. Passer fra 3 år .

– Anita Klophmann, Stokke bibliotek

Johannes Jensen tar nattoget. Henrik Hovland.

Alvina det venneløse trollet

Forfatter: Margareth Anker
Illustratør: Asbjørn Tønnesen
Saga, 2018

Alvina bor i Granittfjellet sammen med trollmor og trollfar. Hun er et spesielt skogstroll med kritthvitt hår, melkehvit hud og safirblå øyne. Alvina ønsker seg venner, men de andre skogtrollene er redd henne.

Uvær møter henne og foreldrene på en tur. Alvina rekker akkurat inn i hula når inngangen blir sperret av et steinras. Hun blir helt alene i flere dager, og prøver å finne på noe som kan trøste, og hun dagdrømmer.

Etter et grevlingangrep, kommer hun seg ut grevlingåpningen. Hun prøver å finne foreldrene, men ingen vil hjelpe henne. Så møter hun en albino hare, de har mye til felles, og haren blir hennes hjertevenn og hjelpe Alvina til foreldrene.

Om å være annerledes, men å kunne akseptere seg selv som man er. Vise mot. Passer fra 3 år.

– Anita Klophmann, Stokke bibliotek

Alvina det venneløse trollet. Margareth Anker.

Brillebjørn i bursdag

Forfatter: Ida Jackson
Illustratør: Jens A. Larsen Aas
Gyldendal, 2020

Brillebjørn er invitert i bursdagen til bestevennen Bo fra barnehagen. Brillebjørn synes Bo får mange gaver og begynner å åpne presangene hans selv om han ikke får lov. Brillebjørn får beskjed om at det ikke er greit, han blir sint og lei seg. Plutselig kommer det en piratpappa som får Brillebjørn på andre tanker, kanskje han finner en skatt med vennene sine?

Store fine tegninger, kort tekst på hver side. Passer for barn 1-4 år.

– Toril Ask, Sandefjord bibliotek

Brillebjørn i bursdag. Ida Jackson.

Detektiv Trine på kattejakt

Forfatter og illustratør: Trine Sejrup
Aschehoug, 2019

En lete og tellebok. I denne boken møter du Detektiv Trine som er på besøk hos bestemor. Katteungene har rømt, og Trine må ut å lete. Hvor mange kattunger er det? Det er vår oppgave å finne alle syv. Detektiv Trine benevner mye av hva hun ser på sin vei, som vi også kan lete etter. Har grisene sett kattungene eller er det for opptatt med å spille bowling? Og er bjørnen for opptatt med å sove i telt til å hjelpe til?

Boken er full av detaljer for både barn og voksne, fargerik og flotte tegninger. Passer fra 1 år og oppover.

– Toril Ask, Sandefjord bibliotek

Detektiv Trine på kattejakt. Trine Sejrup.

Snokeboka

Forfatter og illustratør: Lisa Aisato
Gyldendal, 2018

Hva vet vi egentlig om menneskene vi treffer i heise eller på gata? I denne billedboka følger vi en flue inn i heisen og blir kjent med den gamle mannen som sutter på tommelen, den tøffe gutten som danser cha-cha-cha mens ingen ser han og rakettforskeren som heller leser vitser enn å studere.

Ved å være flue på veggen, eller i heisen, så ser vi at mennesker kan både være selvsikre og sårbare, eller man oppfattes som kjedelig av andre, men så er man egentlig veldig interessant. Teksten er på rim og har Lisa Aisatos fantastiske illustrasjoner som viser et mangfold av mennesker, deres følelser og særegenheter.

– Elin Fjellheim, Andebu bibliotek

Snokeboka. Lisa Aisato.

S.O.S. Blomstereng

Forfatter: Jurgen Wegter
Illustratør: Ingvild Haga
Blåvinge, 2017

Hilda og hennes søster Hanne er to humler som lever i en blomstereng sammen med andre insekter og småkryp. En dag høres ikke fuglekvitteret fra skogkanten lenger, bakken begynner å riste og de hører buldrelyder. En gravemaskin kommer for å ødelegge engen deres. Da må Hilda, Hanne og de andre finne seg et nytt hjem. De flyr til en blomstereng ved en trafikkert vei, men der kan de ikke bli, så de må fly videre. Vil de finne seg et nytt hjem? S.O.S Blomstereng er en vakkert illustrert billedbok om et viktig tema om å ta vare på naturen, dyrene og insektene som lever der. Menneskene er en konstant trussel mot insektenes levemiljø og det er en usikkerhet rundt framtida som gjør boka spennende. Samtidig er den veldig koselig fordi insektene tar vare på hverandre og har sine personligheter og med sine flotte illustrasjoner.

– Elin Fjellheim, Andebu bibliotek

S.O.S. Blomstereng. Jurgen Wegter.

Jenny

Forfatter: Tore Renberg
Illustratør: Lene Ask
Cappelen Damm, 2016

Jenny er dødsgammel. Hun er ikke høyere enn et piano og hun ser ut som en rosin. Hun går i begravelser hver uke for alle hun kjenner driver og dør. Hun har en katt som heter Benny og fra verandaen ser hun glade skolebarn på vei til skolen. Jenny kaller dem drittunger, så hun går inn og finner fram cowboyhatt, erter og et bambusrør. Nå tar hun med seg Benny, setter seg bak en busk også skal hun skyte erter på barna. Men hva skjer når hun gjør det?

Dette er ei dame som er gammel, trist og lei, men som trenger noe morsomt som skjer i hverdagen og velger da noen rampestreker. “Jenny” er også en tankevekkende billedbok om det å finne glede i hverdagen, uansett hvor gammel man er.

– Elin Fjellheim, Andebu bibliotek

Jenny. Tore Renberg.

Translate »