Vi har funnet frem våre beste ungdomsbøker så du har noe morsomt, skummelt, dramatisk og fint å lese i påsken.

Compis

Forfatter: Hasse Hope
Aschehoug, 2018

I framtidens Norge er visjonen til det riket firmaet «PrivatOil» at alle ungdommer skal ha en personlig robot-venn. Ensomhet blant ungdom er et problem, noe roboter som ligner på mennesker skal hjelpe til med. Roboten «Compis» er den første roboten som skal ut i verden, men en svakhet hos Compis blir lagt merke til. Han er nemlig nerdete. Så nerdete at ingen vil være sammen med han. Den kuleste gutten på skolen får ansvaret for å lære opp Compis i å bli kul. Kulhet kan nemlig ikke programmeres, det må læres på den gamle måten. Dette fører til både komiske, dramatiske og farlige situasjoner.

Kan lånes i BookBites.

– Amalie Barclay Nordbø, Stokke bibliotek

Compis. Hasse Hope.

Enkebyen: De bortførte

Forfatter: Thomas Enger
Capitana, 2019

I denne dystopiske ungdomsromanen følger vi Stella på 16 år som må flykte fra hjembygda si på grunn av flom. Livet til menneskene i denne dystopien er preget av klimakriser og kamp om ressurser. Håpet om et bedre liv er Enkebyen, og det er hit Stella flykter. Det viser seg at Enkebyen har et strengt totalitært samfunn, der farlige hemmeligheter skjuler seg. Alt man gjør blir overvåket, men Stella kjemper likevel for å finne ut av hva som skjer bak fasaden… Dette er en spennende bok som har blitt sammenlignet med «Hunger Games» og «Divergent».

Kan lånes i BookBites, både som e-bok og lydbok.

– Amalie Barclay Nordbø, Stokke bibliotek

Enkebyen: De bortførte. Thomas Enger.

Vinter på savannen

Forfattere: Levi og Leah Henriksen
Ena, 2019

Eleanor er 13 år, enebarn og har nettopp mistet mamma, død av kreft. Hun bor sammen med stefaren Dag, som hun kommer dårlig overens med. Sorgen og savnet etter mamma gjør at Eleanor får mange kraftige følelsesreaksjoner, som bl.a. å klatre opp på taket på skolen. 

Moses er bestevennen hennes, og den som forstå henne, likevel klarer hun å såre han med en kommentar. Det plager henne mer enn hun vil innrømme, at hun ikke får sagt unnskyld til Moses før de begge reiser på sommerferie. 

Dag har lovet mammaen å reise til Kenya med Eleanor etter begravelsen, for at de skal få oppleve savannen og alle dyrene der, sammen. Når de reiser til Kenya, er Eleanor både frekk, grinete og sint på Dag 

Mektig natur, flotte men farlige dyr, gjør at de begge begynner å se og tenke annerledes.   

I Kenya møter Eleanor en tysk gutt, det gjør også sitt til at hun endrer tanker og oppførsel. En ubehagelig opplevelse med Steffan, gjør at hun havner i et tre rett over flodhester. Kan hun komme levende fra dette? Dag er med på redningsaksjonen, og etter dette endrer ting seg.  

Boka er godt skrevet. Følelser som sorg, sinne, sjalusi og savn blir godt beskrevet. Å vise respekt for dyr og natur er også en viktig del av handlingen. Kan anbefales fra ca. 13 år.  

– Anita Klophmann, Stokke bibliotek

Vinter på savannen. Levi og Leah Henriksen.

Dette er ikke oss

Forfatter: Neda Alaei
Gyldendal, 2019

Fjorten år gamle Sanna tek på seg ei vaksenrolle etter at mora er død og faren verken klarer å ta vare på seg sjølv eller henne. I tillegg har besteveninna, som blei kapra av den nye jenta i klassen, slutta å ta kontakt. Sanna brukar all si tid på å halde orden heime og prøve å henge med på skulen. Då det byrjar ein ny gut i klassen, får Sanna endå meir å tenke på. Alle vil vere med Yousef, men av ein eller annan grunn viser han interesse for henne. Han vil lære henne å ta bilete med kameraet ho arva etter mora. Men kan ho sleppe han inn? Rekk ho det, før den nye jenta legge beslag på han også? Og kva vil barnevernet med henne?

Denne prisvinnande boka om omsorgssvikt, venskap og forelsking er den type bok som sit i hos lesaren lenge. Passar best for 13-16 år.

– June Røys Hauge, Sandefjord bibliotek

Dette er ikke oss. Neda Alaei.

Brådypt

Forfatter: Elin Viktoria Unstad
Cappelen Damm, 2019

Vilja elska å vere i vatn og var stjerneskotet på symjelaget. Ho stod på terskelen til å hevde seg nasjonalt, inntil ei drukningsulukke endra alt. Ho vakna frå koma til ein kvardag snudd på hovudet. Kvifor trur ingen henne når ho fortel kva som eigentleg skjedde, og kvifor høyrer alle på psykiateren som berre vil proppe i henne medisinar? Vilja orkar ikkje lenger tanken på å vere i vatn, heller ikkje å vere nær andre. Ho vil helst ligge i senga på det mørke rommet sitt. Ei natt kjem ein framand mann inn på rommet hennar og kidnappar henne. Når ho vaknar, er ho på ei knøttlita øy med hav på alle kantar. Dagen etter kjem ho til seg sjølv heime igjen. Vil nokon tru henne når ho seier at ho har vorte kidnappa? Og kva meinte kidnapparen når han sa at foreldra hennar lyg til henne?

Ein intens og spennande psykologisk thriller for ungdom. Passar best for 14-18 år.

– June Røys Hauge, Sandefjord bibliotek

Brådypt. Elin Viktoria Unstad.

Draumar betyr ingenting

Forfatter: Ane Barmen
Gyldendal, 2019

Etter å ha blitt ferdig med andre klasse på vidaregåande i byen, reiser Louise tilbake til heimbygda på sommarferie og for å delta i gravferda til bestemora. Å vere tilbake på staden ho flykta frå nesten eit år tidlegare, og i tillegg å bli konfrontert med nok eit dødsfall, set i gang mange kjensler. Bestekompisen Tormod døydde i ei ulukke året før, og heime minner alt om han. Louise startar ein uunngåeleg og forseinka sorgprosess. Samstundes skal ho takle å vere saman med andre familiemedlemmar og dessutan halde ut sommarjobben på eldreheimen som ho blir halvvegs tvinga inn i. Linni, den tidlegare besteveninna, prøvar å nå henne, vil ha henne med på fest, men Louise veit ikkje kva ho skal svare. Og kan ho vere nær andre gutar enn Tormod?

Ein sår, vakker og morosam ungdomsroman om å kome seg vidare, men også å omfamne røtene sine. Passar best for 16-18 år.

– June Røys Hauge, Sandefjord bibliotek

Draumar betyr ingenting. Ane Barmen.

Nedteljing

Forfatter: Anders Totland
Gyldendal, 2019

Viggo synest det er vanskeleg å snakke med jenter, og spesielt bestekompisen sin kjærast, som han har klart å forelske seg i. Det blir ikkje lett å henge med venegjengen når han berre må sitje og sjå på jenta han drøymer om klistra inntil den flotte bestevenen. Han byrjar å takke nei til å treffast. Samtidig får han auga opp for moglegheitene til å ha kontakt med det motsette kjønn på nettet. Ei heil verd av freistande jenter som vil ha kontakt, opnar seg, og

han blir hekta på chatroulette. Gradvis, utan at han merkar det, blir grensene pusha for kva han deler der. Ein dag gått for langt, og då er det vanskeleg å snu.

Ei vond og viktig bok om eksponering på nett, og kva som kan skje dersom det ein deler hamnar i gale hender. Boka er på under hundre sider, med ei bratt spenningskurve, og går fort å lese. Passar best for 14-16 år.

– June Røys Hauge, Sandefjord bibliotek

Nedteljing. Anders Totland.

Slagside

Forfatter: Heidi Sævareid
Gyldendal, 2016

Vilde tar seg et friår fra skolen og flytter fra Norge og kjæresten Markus for å jobbe på kafe i Bristol. Før Markus var Vilde kjæreste med Karoline, som var både klengete og nevrotisk, mens hun selv var sterk og selvstendig. Karoline tok livet sitt etter en voldtekt, noe som preger Vilde. I Bristol blir Vilde kjent med ei jente som heter Fiona og begynner med kampsporten Krav Maga. Fiona og Vilde liker kulturliv som å gå på kafe eller pub og lese dikt. Når Vilde blir mer kjent med Fiona, så viser det seg at hun har mange likheter med Karoline. Hun gjør seg også underdanig og avhengig av Vilde. Greier Vilde å konfrontere fortiden, eller vil historien gjenta seg?

Dette er en sterk psykologisk krim om både vennskap, kjærlighet, psykisk og fysisk vold og ulik maktbalanse i et forhold. Boka passer for ungdom fra 13 år og oppover.

– Elin Fjellheim, Andebu bibliotek

Slagside. Heidi Sævareid.

Elven

Forfatter: Anna Fiske
Cappelen Damm, 2018

Helena er en lavmælt og rolig jente som ikke blir sett og hørt like mye som hun ønsker. Familie og venner tar henne litt for gitt og hun ønsker at hun kunne våge å gjøre mer. Hun vil gjerne trøste pappa som ikke er frisk, hun vil gjerne snakke med Andreas i parallellklassen og fortelle sine nærmeste hvordan hun har det… Men det er ikke lett. En vårdag begynner isen under broen å sprekke. Det skjer dramatiske ting som tvinger henne til å ta et valg.

Dette er en roman om selvhevdelse og usikkerhet, familie, vennskap og ungdomstid. Anna Fiskes raske, usikre og enkle, men utrolig flotte, illustrasjoner i form av drodler gir et inntrykk av å ha blitt våte og skitnet til med streker som flyter ut. Denne effekten gir en melankolsk og usikker stemning i boka, som også illustrerer Helena. Boka passer for ungdom mellom ca. 11-16 år

– Elin Fjellheim, Andebu bibliotek

Elven. Anna Fiske.

Flaggermusmusikk

Forfatter: Tyra Teodora Tronstad
Aschehoug, 2019

Ellen er 16 år og bor sammen med sin mor og sin lillebror Enon som sliter med anfall. Mora bruker fritiden sin på å redde flaggermus. Hun er opptatt av å ta vare på dyrene og naturen, og at menneskene skal se på de som en viktig del av verden vi lever i. Mora har helt spesiell barokkflaggermus som stopper Enons anfall når den sitter på hodet hans. En periode hver vinter drar mora avgårde for å ligge i dvale noen uker mens Ellen må ta vare på broren sin. Så kommer det ei jente som tilbyr Ellen hjelp. Men kan Ellen stole på denne jenta? Og er det en sammenheng mellom flaggermusene og morens dvale og brorens anfall? Får man en parasitt av å bli bitt av flaggermusene? Ellen må finne ut av dette.

Denne boka er magisk realisme, eller fantasy, som passer for ungdom mellom ca. 11-16 år.

– Elin Fjellheim, Andebu bibliotek

Flaggermusmusikk. Tyra Teodora Tronstad.

Til ungdommen

Forfatter: Linn Skåber
Illustratør: Lisa Aisato
Pitch, 2018

Linn Skåber har skrevet flere tekster basert på intervju med ungdommer og deres hverdagsliv. Det er korte prosatekster med ulike temaer som opptar ungdommen: vennskap, kjærlighet, mobbing, rasisme, foreldre, skilsmisse, lykke, ensomhet, liv og død. Boka viser den brytningstida hvor ungdommen står mellom det å være barn og det å bli voksen. Den er både fin, trist og morsom, for eksempel med sitater som: “Mamma er redd jeg skal ringe sprit-taxien. Jeg kan ikke nummeret til vanlig taxi engang”.

Lisa Aisato har illustrert boken med sine flotte, uttrykksfulle tegninger som både er humoristiske, absurde og får fram mange unike detaljer, samt ulike følelser og personligheter, samtidig som man opplever en anelse ensomhet, melankolsk stemning og lengsel.

Denne boka er en samling korte prosatekster som passer for ungdom mellom ca. 13-16 år.

– Elin Fjellheim, Andebu bibliotek

Til ungdommen. Linn Skåber.

Svartedalen

Forfatter: Atle Hansen
Samlaget, 2015

Det er sommerferie og hovedpersonen drar sammen med familien til et hus faren har arvet fra bygda der han vokste opp. Det er kjent som Kapteinshuset, et gammelt hus med uforklarlige lyder. Det går rykter om at Kapteinen og det skjer mange uforklarlige ting både i huset, i Svartedalen der Kapteinen ble drept og i bygda ellers. Mystiske stemmer, fottrinn, knirkende dører… En dag møter hovedpersonen ei jente med svart hår, svarte klær, blek hud og lysende grønne øyne. Hun sier at han skal “gi tilbake det som er hennes”. Men hvem er denne jenta? Og er det noen som bor på det gamle småbruket i Svartedalen? Det er mange mysterier som må løses.

Dette er en spennende og lettlest grøsser på nynorsk for ungdom som liker uforklarlige hendelser og mysterier som må løses. Den passer for ungdom mellom ca. 11-16 år.

– Elin Fjellheim, Andebu bibliotek

Svartedalen. Atle Hansen.

Translate »