Det er påske, alt er stengt, og vi trenger kos! Du fortsatt kan bestille og hente bøker fra biblioteket med bibliotakeaway (se mer her: Bestill og hent med Bibliotakeaway), men vi har også laget en anbefalingsliste med bøker for barn som er tilgjengelige i appen Bookbites. Her finner du nye og spennende bøker, både fakta og fiksjon. Vil du vite mer om hvordan Bookbites fungerer, så kan du klikke her: Digitale tjenester.
Alma Freng og solfangerne

Forfatter: Ida Tufte Michelsen Aschehoug, 2020

Alma Freng sin eneste familie er faren. Men en dag banker det på døra, og der står en dame som sier hun er Almas farmor. Faren til Alma vil ikke at de skal treffes i det hele tatt, men Alma sniker seg ut for å grave i familiehemmeligheter. Det viser seg at familien til Alma er Solfangere, solfangerne har ansvar for tiden og bruke tid og solstråler til å fly. De som styrer landet tvinger Solfangerne til å leve i skjul. Når opprøret starter må Alma bestemme seg: stoler hun på den nye farmoren sin, hva skal hun fortelle til pappa og kan hun egentlig klare å reise i tid selv?

Alma Freng og solfangerne er den spennende første boka i en ny norsk fantasy-serie. Passer for 9 år og oppover.

 – Tale Bergan, Sandefjord bibliotek Lån boka her, eller i appen Bookbites.

Alma Freng og solfangerne. Ida Tufte Michelsen.
Fake

Forfatter: Mina Lystad Aschehoug, 2019

Fake er oppfølgeren til boka Nørd, som handler om Marie som går på ungdomsskolen. Marie og bestevenninna går i 9-klasse, og jobber i skoleavisa. Avisa har lave lesertall, og redaktøren Magga oppfordrer elevene til å lage artikler som skaper interesse. Plassen som redaktør for skoleavisa skal snart byttes ut med en av elevene, og alle vil lage så spennende artikler så mulig for å bli vurdert til denne stillingen. Dette fører til artikler som ikke alltid forteller sannheten. Marie blir samtidig kjent med Tarjei, den kjekke og mystiske gutten på skolen. De finner ut at de er veldig interesserte i hverandre. Ting blir fort komplisert når en person fra fortiden tar kontakt med Marie.

Denne boka byr på drama om vennskap, kjærlighet, og konsekvenser av «fake news». Boka er autentisk og veldig godt skrevet, og passer til barn på mellomtrinnet og ungdom.

– Amalie Barclay Nordbø, Stokke bibliotek Lån boka her, eller i appen Bookbites.

Fake. Mina Lystad.
Alt som rimer på Gro

Forfatter: Elin Hansson Aschehoug, 2020

Gro er 12 år, og har aldri vært forelska. Bestevenninna hennes Mina, derimot, er forelska i en ny gutt hver uke. Gro hjelper Mina med å skrive meldinger til guttene, for Gro er dikter og god med ord. Så begynner halvt amerikanske Josh Johansen i klassen, og Gro får en oljetanker i magen. BÆM! Der satt den! Josh ser ut som en norrøn gud, og alle jentene blir forelska. Men har Mina førsteretten, siden hun sa det først? Og hva med mormor, som ikke har vært forelska siden 60-tallet? Og kan hunder bli forelska?

Herlig og frisk historie om vennskap, den første forelskelsen, og å tørre å være den man er. Passer fra 9 år.

– Martha Bjørkås, Sandefjord bibliotek Lån boka her, eller i appen Bookbites.

Alt som rimer på Gro. Elin Hansson.
Flukten til bakgatene

Forfatter: Arne Svingen Illustratør: Eivind Gulliksen Gyldendal, 2020

Agent Elvin Griff er på flukt sammen med Lydia. De havner i en by med karneval, så hvordan skal de nå kjenne igjen agentene som jakter på dem? Bilder av ettersøkte Elvin lyser mot dem på store skjermer. Kan de stole på jenta som dukker opp, og ber dem følge henne? Hun tilhører Miljøkrapylene og trenger hjelp raskt! Bilnøklene til rektors digre sportsbil er stjålet fra hans låste kontor, og Miljøkrapylene blir mistenkt. Straffen er hard hvis ikke nøklene leveres snarest. Motstanderne bruker sjofle og farlige triks og forfølgerne nærmer seg. Greier Elvin å ordne opp?

Spennende, illustrert og lettlest serie for 9-12 år.

– Heidi Haraldsen, Sandefjord bibliotek Lån boka her, eller i appen Bookbites.

Flukten til bakgatene. Arne Svingen.
Ikke akkurat Lykke

Forfatter: Monika Steinholm Vigmostad Bjørke, 2020

Lykke er 12 år. Hun har en bestevenninne som heter Liv, en mamma som alltid vil snakke om alt mulig, og en bestemor som man faktisk kan snakke om alt med. Lykke er tjukk, og det er ikke alltid like lett. For å unngå kommentarer fra resten av klassen, passer hun på å komme dem i forkjøpet, for hvis hun sier det selv gjør det vel ikke like vondt? Lykke elsker rapperen Kong Hades, og når hun får vite at han skal komme på klassefest hos Emma, så er Lykke og Liv villige til å gjøre nesten hva som helst for å få en invitasjon. Men når man er en outsider, hvordan skal man komme seg på innsida? Og kan man være venner med noen som prøver å forandre en?

Ikke akkurat Lykke er en sterk historie om vennskap, kjærlighet, og å stole på seg selv. Første bok i ny serie med svært aktuell tematikk. Skrevet for mellomtrinnet, men passer også godt på ungdomsskolen.

– Martha Bjørkås, Sandefjord bibliotek Lån boka her, eller i appen Bookbites.

Ikke akkurat Lykke. Monika Steinholm.
Fargerne og den store honningkrigen

Forfatter: Ingar Johnsrud Illustratør: John S. Jamtli Aschehoug, 2018

Filur og Gjert er søsken, og hører til fargerne, som samarbeider med biene. Hertugen er lederen, og hersker med hard hånd. Men gjør han alt til deres beste? Filur er modig og vil finne ut hvorfor og hvor biene forsvinner. Gjert følger regler og er ofte litt feig. Bestemor Rable har lenge skjønt at noe er galt, men alle tror hun er skrullete, og de vil ikke høre på andre en Hertugen. Filur kjenner i hjertet sitt at noe må gjøres. Hun ser en bie fly ut midt på vinteren, og følger etter for å se hvor bien skal. Grårottene tar henne til fange. Gjert blir modig, og får med seg Bestemor Rable for å redde Filur og alle biene, som holdes fanget hos grårottene. Mens Grårottene går til kamp, reddes Filur og alle biene av Gjert og Rable. Fargerne forstår at Hertugen har lurt dem. Hertugen ber om unnskyldning, og blir tilgitt. Sammen får man til alt. Alene får en til lite. Boka engasjerer. Her er kamp mellom det onde og det gode. Den nye regelen til fargerne er: Følg alltid hjertet. Boka passer fra ca 7 år.

– Anita Klophmann, Stokke bibliotek Lån boka her, eller i appen Bookbites.

Fargerne og den store honningkrigen. Ingar Johnsrud.
Googolplex: verdens største tall?

Forfatter: Magnus Holm Illustratør: Rune Markhus Gyldendal, 2017

Googolplex er ikke verdens største tall, det finnes nemlig alltid et tall som er større, men Googolplex er et av de største tallene som har fått et ordentlig navn. Navnet var det ni år gamle Milton Sirotta som fant på. Onkelen hans, Edward, var nemlig matematiker og trengte et navn på et kjempestort tall.

Dette er noe så uvanlig som en filosofisk bok og en lekende og undrende fortelling om hva tall er og kan være.

Tale kan telle og familien på fire skal på hytta på fjellet. Det gir mange anledninger til både å telle og til å stille spørsmål om alt mellom himmel og jord. Magnus Holm har skrevet den fine undrende teksten og Rune Markhus har laget de flotte stilrene illustrasjonene som man kan gå inn i, og bli der lenge, fordi det er så mange fine detaljer å studere nærmere. En himmelstormende og hverdagsnær bok, en flott faktabok og en gjennomført bildebok med en fortelling både store og små kan glede seg over – sammen og alene.

 – Anne Schaffer, Sandefjord bibliotek Lån boka her, eller i appen Bookbites.

Googolplex. Magnus Holm.
Jo har skjedd

Forfatter: Kristine Rui Slettebakken Gyldendal, 2020

Frida er 11 år. Hun elsker å spurte, og så elsker hun rare og fine ord. De andre i klassen syns Frida er litt rar, fordi hun alltid vil spurte rundt i skolegården i friminuttene. Det bryr hun seg ikke om – helt til Jo starter i klassen. Jo med krøller og mellomrom mellom fortenna, og med kjempelangt skjerf og med skateboard. Plutselig spurter hjertet til Frida litt også, for Jo vil bli kjent med henne! Men så vil han bli kjent med Marthe med H også, som går på turn og ler av Frida når hun spurter, og da vet ikke Frida helt hva hun skal gjøre.

En herlig bok med fart og forviklinger, om vennskap og hemmeligheter og å ville – eller ikke ville  være som alle andre. Passer fra 9 år. 

– Martha Bjørkås, Sandefjord bibliotek Lån boka her, eller i appen Bookbites.

Jo har skjedd. Kristine Rui Slettebakken.
Sonja Henie

Forfatter: Ine Marie Wilman Illustratør: Ingebjørg Faugstad Mæland Gyldendal, 2019

Min første biografi er en serie med bøker om kjente personer fra Norge. I denne boka treffer vi Sonja Henie fra Oslo. Vi får følge hennes reise fra barndom til å bli olympisk mester i kunstløp, og senere filmstjerne. Boka er gjennomillustrert med fine og beskrivende tegninger, og hver side har enkel tekst barna kan lese selv. Bakerst i boka er det en faktatekst om Sonja Henie med fotografier.

Boka er fin for de som har lært seg å lese selv, eller nysgjerrige barn fra 4-5 år.

  – Tale Bergan, Sandefjord bibliotek Lån boka her, eller i appen Bookbites.

Sonja Henie. Ine Marie Wilman.
Translate »