Onsdag 30. november kåres den første vinneren av Bibliotekets litteraturpris –  en bokpris lesere og bibliotekansatte stemmer fram sammen! Vi deler våre tanker rundt de nominerte bøkene.

Romaner

En frivillig død

Forfatter og illustratør: Steffen Kverneland
No Comprendo Press, 2018

Steffen Kverneland har laget en biografisk tegneseriebok basert på farens liv og selvmord. Man føler håpløsheten og tristheten hos faren. Med en blanding av fotografier og illustrasjoner, får man se den dystre sinnsstemningen gjennom blant annet utflytende maling og tilsynelatende tilfeldige penselstrøk. Men under det vanskelige, blir vi kjent med en mann og far som er både varm, snill og humoristisk, og en ettertraktet oppfinner. Dette er en trist, fin og vakker bok presentert som et slags fotoalbum, noe å minnes faren med.

– Elin Fjellheim, Andebu bibliotek

Bestill En frivillig død.

Bokforside. Kvinne med mørkt hår og lilla blomster rundt seg. Illustrasjon,

En frivillig død. Steffen Kverneland. 

Ekko: et essay om algoritmer og begjær

Forfatter: Lena Lindgren
Gyldendal, 2021

Ekko av Lena Lindgren er en tankevekkende, og til tider skremmende, samfunnsanalyse av vår tids bruk av sosiale medier og hvordan det påvirker oss. I tillegg til å trekke frem psykologi, filosofi og historie i refleksjonene sine, tar Lindgren også utgangspunkt i den greske myten om Narcissus; mannen som ble forelsket i sitt eget speilbilde, og nymfen Ekko, som snakket for mye og for dette ble dømt til å kun imitere andre. Er du på lag med algoritmene vil du få den høyeste fortjenesten på sosiale medier: synlighet. Da kan du risikere å ende opp som Narcissus, hvor du blir besatt av ditt eget digitale «speilbilde». Men det er ikke narsissistene som dominerer på sosiale medier. Det er ekkoene – de som liker og deler. «Vi lever i ekkos epoke».

– Christine Aasbø, Sandefjord bibliotek

Bestill Ekko: et essay om algoritmer og begjær

Ekko: et essay om algoritmer og begjær. Lena Lindgren.

Emily Forever

Forfatter: Maria Navarro Skaranger
Oktober, 2021

Emily vokste opp med en ung alenemor, og nå er hun i ferd med å bli det samme. Dette er en historie om klasse og arv, men også om håp, styrke og om å være et menneske i verden. Vi får vite Emilys tanker, men også til de menneskene hun møter. Det er mange som bryr seg om Emily, og boka utstråler en varme og omtanke som gjør inntrykk på meg. Jeg får sterke følelser for den lille familien og lurer på hvordan det skal gå med dem videre når siste side er lest. Dette er Skarangers tredje roman og hun bekrefter med dette sin plass som en av Norges mest talentfulle unge forfattere.

– Chantal Søgaard, Sandefjord bibliotek

Bestill Emily Forever.

Bokforside. En hvit søppelpose på en skitten gate. Foto.

Emily Forever. Maria Navarro Skaranger.

Er mor død

Forfatter: Vigdis Hjorth
Cappelen Damm, 2020

Forholdet mellom mor og datter er et tema Vigdis Hjorth, og mange med henne, har reflektert over i skjønnlitteraturen, men få så brutalt som i denne romanen. «..en mor er et mord uten d» skriver Vigdis Hjorth i Er mor død. Hun gir oss en rystende, ærlig og opprivende skildring av forholdet mellom billedkunstneren Johanna og moren som opphørte da Johanna brøt med familien for 30 år siden. Nå vender hun hjem fra utlendighet og tror at familien skal ta i mot henne med fest, liksom det fortapte barnet i Bibelen. Virkeligheten er en ganske annen, og få skildrer den så nådeløst vakker, vond, – og humoristisk som Vigdis Hjorth.

– Anne Schäffer, Sandefjord bibliotek

Bestill Er mor død.

Bokomslag. En kvinne som ser på en elg i skogen. Illustrasjon.

Er mor død. Vigdis Hjorth.

Eg snakkar om det heile tida

Forfatter: Camara Lundestad Joof
Samlaget, 2018

Forfattaren av denne boka har norsk mor og afrikansk far, og er oppvaksen i Sandefjord. Ho har blitt utsett for rasisme heile livet. Frå ho som barn blei slått av ein framand for å bere bunad, til ho som ungdom blir utsett for vald og nesten slept etter ein bil på fest, og som vaksen opplever så mange døme på kvardagsrasisme at ho sluttar å nemne dei for venene sine, elles ville dei ikkje kunne snakka om anna. Boka er lita i formatet, og på knappe hundre sider, men gjer eit stort inntrykk. Bruk ein kveld til å opplyse deg sjølv om eit svært viktig tema der vi alle har eit ansvar.

– June Røys Hauge, Sandefjord bibliotek

Bestill Eg snakkar om det heile tida.

Bokomslag. Mønster med oransje, brun og blå. Illustrasjon.

Eg snakkar om det heile tida. Camara Lundestad Joof.

Skabelon

Forfatter: Malin C.M. Rønning
Oktober, 2020

Jeg anbefaler romanen Skabelon til alle som elsker triste fortellinger og som liker å lese mellom linjene. Jenta Urd er en av syv søsken som bor i et hus i skogen. Foreldrene er mentalt fraværende, barna passer mest på hverandre. Urd lever i ett med naturen og kjenner dens hemmeligheter og mørke. Hun legger merke til detaljer, men skjønner ikke alt det vi med vårt voksne lesende blikk ser. Romanen er dyster, men poetisk og lar seg ikke lett glemme.

– Stine Moholdt, Andebu bibliotek

Bestill Skabelon.

Bokforside. Folk som hopper uti vannet. Foto.

Skabelon. Malin C.M. Rønning.

The Hills

Forfatter: Matias Faldbakken
Oktober, 2017

Tygger du på hva du skal lese for tida? Her er en roman som øker appetitten på videre lesing. Restauranten The Hills i Oslo er midtpunkt for handlinga der servitører og fast klientell sørger for alt annet enn hverdagslige rutiner og hendelser. Alt drar seg til som en mektig bouillabaisse med for mye av alt da en ny gjest trer inn. Gled deg over utbroderinger av detaljer som gjør stemninga mørk og uhyggelig. Boka gir en sjelden god leseopplevelse og en emmen smak i munnen.
 
– Inger Sofie Frog Austnes, Sandefjord bibliotek

Bestill The Hills.

Bokforside. Folk som hopper uti vannet. Foto.

The Hills. Mathias Faldbakken.

Kjærlighetens antarktis

Forfatter: Sara Stridsberg
Oversetter: Monica Aasprong
Aschehoug, 2019

En kvinne kalt Inni blir drept i skogen og kroppen hennes blir partert og etterlatt. Romanen fortelles fra den døde kvinnens perspektiv. Hvordan ender man opp drept i skogen? Hvordan kommer en til det punktet hvor en sier seg ferdig med livet?

Kjærlighetens antarktis veksler mellom detaljer fra drapet og hendelser fra fortida som kan forklare. Det er en tragisk historie om Innis liv som narkoman, om hvordan hun må gi opp ansvaret for barna sine Valle og Solveig fordi hun ikke klarer å komme seg løs fra sprøytene. Som da jeg leste Stridsbergs Beckomberga: ode til min familie, blir jeg fascinert av det vakre, poetiske språket, som står i kontrast til de groteske skildringene om hvordan Inni ble drept. Anbefales hvis du er interessert i en bok med et litt annerledes fortellergrep og er opptatt av vakkert språk.

– Elisabeth Haugli Tvedalen

Bestill Kjærlighetens antarktis.

Bokforside. Folk som hopper uti vannet. Foto.

Kjærlighetens antarktis. Sara Stridsberg.

Når landet mørknar

Forfatter: Tore Kvæven
Samlaget, 2018

Vi skal tilbake til år 1293, til Vesterbygda på Grønland. Her har menneskene i mange år jaktet på hvalross, men de siste årene har det vært få av dem å se. Derfor reiser mange ut for å jakte når hvalrossen endelig blir oppdaget igjen. En av dem er Arnar, en ung gutt som er med for første gang. Han klarer å drepe en hvalross, og imponerer alle med styrken og motet sitt. Alle unntatt en, nemlig Eir. Dette er første gang hun og Arnar møtes, og de skal etter hvert spille viktige roller i hverandres liv. Arnars store drømmer og ambisjoner styrer planene han legger, og på veien utfordrer han både venner og fiender. Når landet mørknar er en spennende og vakkert skrevet historie med både spenning, dramatikk og kjærlighet, og passer ekstra godt for de som liker historiske romaner.

– Linn Elise Gulliksen, Sandefjord bibliotek

Bestill Når landet mørknar.

Bokforside. Folk som hopper uti vannet. Foto.

Når landet mørknar. Tore Kvæven.

På jorda er vi glimtvis vakre

Forfatter: Ocean Vuong
Oversetter: Rune F. Hjemås
Pelikanen, 2019

En sønn, Veslehunden, skriver brev til sin mor, som ikke kan lese. Han minnes oppveksten sin i Hartford, Connecticut, og forteller familiens historie, en historie som starter i Vietnam. Han avslører detaljer han har holdt skjult for henne, og reflekterer over tilværelsen, språket og det å mangle ord.  Det handler om å leve med krigens traumatiske etterdønninger, om å bli utsatt for vold, om å være for lys eller mørk i huden, om å ikke kunne språket i det nye landet.  

En sterk og kompleks roman om forholdet mellom mor og sønn, der fortellingen blir levende gjennom en form og et språk som både er konkret beskrivende og poetisk, full av nyanser og med en helt egen stemning.

Ocean Vuong er en av forfatterne som er invitert til å levere manus til The Future Library.

– Ingrid Eikhaugen

Bestill På jorda er vi glimtvis vakre.

Bokforside. Folk som hopper uti vannet. Foto.

På jorda er vi glimtvis vakre. Ocean Vuong.

Translate »