Liker du bøker fulle av magi, overnaturlige vesener, trollmenn og drager? Da er disse bøkene for deg! Vi har samlet våre beste fantasybøker for barn, ungdom (og voksne) her!

Bøker for de yngste

Det er ingen drager i dette eventyret

Forfatter: Lou Carter
Illustratør: Deborah Allwright
Oversetter: Lise Myhre
Egmont, 2017

I denne underholdende billedboka møter vi en drage som ikke lenger vil kidnappe prinsesser og sloss mot riddere. Han vil finne et eventyr hvor han selv kan være helten. Her møter vi kjente og kjære eventyrfigurer i nye situasjoner. Deborah Allwright har laget lekne illustrasjoner som engasjerer og gir leserne og den som blir lest for, mye å snakke om.

Denne boka handler om å finne et sted der man hører hjemme, og noen som respekterer og verdsetter en for akkurat den man er. Billedbok for alle over 2 år.

– Tale Bergan, Stokke bibliotek

Bestill Det er ingen drager i dette eventyret

Bokforside. En drage og mange figurer fra ulike eventyr. Illustrasjon.

Det er ingen drager i dette eventyret. Lou Carter.

Kråka og den elleville piratsommeren

Forfatter: Frida Nilsson
Illustratør: Alexander Jansson
Oversetter: Nina Aspen
Serie: Kråka og Ebba (2)
Aschehoug, 2022

Det er flott å ha en bestevenn, og smerten er stor etter at bestevennen til Ebba flyttet med foreldrene. Hun kjenner seg ensom, trist og ingenting betyr noe lenger. Bestevenner støtter hverandre, finner på fine ting sammen og korrigerer hverandre når den ene vil gjøre noe som kanskje ikke er så lurt. En bestevenn er der, og oppmuntrer når noe blir krevende og vanskelig. Ebba blir superglad når hun endelig får se Kråka igjen og kan gi han en god klem, det er lykke det. Kråka har mange ideer, og er full av liv. Han har fått seg ny trehjulssykkel som han er stolt av, og vil ta med Ebba på sykkeltur til Åland. De bruker opp alle pengene på fergebilletter, ut til øya. Kråka får det for seg at en pirat knabber sykkelen hans, og han blir kjempe sint og skuffet. Nå har de bare sykkelen til Ebba. Et pensjonat blir redningen når sulten gnager som verst, for her får de seg sommerjobb. Jobben blir ingen dans på roser, de må jobbe hardt, og blir behandlet urettferdig og dårlig av både eieren og hennes to late sønner. Kokken blir en god støtte, snill som han er, og så blir Ebba og Kråka til hjelp og gir kokken gode ideer for en bedre fremtid. Piraten de trodde hadde knabbet sykkelen til Kråka, bor på en øde øy, han er ensom, bitter og har det vondt etter å ha mistet kontakten med familien. De oppsøker han og etter hvert begynner gode ting å skje. Enok blir en god venn, som lager en flott statue av dem, Frihetens vinger.

Boka er godt skrevet, og får frem viktigheten av et godt vennskap, en bestevenn. Passer fra ca 5 år.

– Anita Klophmann, Stokke bibliotek

Bestill Kråka og den elleville piratsommeren

Bokforside. En jente og en gammel dame i en båt, en kråke med caps. Illustrasjon.

Kråka og den elleville piratsommeren. Frida Nilsson.

Den lille mareritt-butikken og kile-krisen

Forfatter: Magdalena Hai
Illustratør: Teemu Juhani
Oversetter: Oskar Vistdal
Serie: Den lille mareritt-butikken (1)
Fontini, 2020

Nina er 9 år gammel, og har et stort problem: hun trenger en egen sykkel, men hun har ikke nok penger. Heldigvis trenger den lille mareritt-butikken en ny assistent. Nina er en tøff og uredd jente, som gjerne tar i et tak for ny sykkel (og iskrem).

Morsom og småskummel bok om kilepulver, spøkelser, edderkopper og blekkspruter som går på rulleskøyter. Passer fra 5 år.

– Tale Bergan, Sandefjord bibliotek

Bestill Den lille mareritt-butikken og kile-krisen

Bokforside. Jente og spøkelse. Illustrasjon.

Den lille mareritt-butikken og kile-krisen. Magdalena Hai.

Dinosaurene kommer

Forfatter: Mary Pope Osborne (adaptert av Jenny Laird)
Illustratør: Kelly & Nichole Matthews
Oversetter: Øystein Rosse
Serie: Tidsmaskinen (1)
Cappelen Damm, 2021

Dette er en lettlest tegneseriebok med nydelige illustrasjoner. Jack og Annie er gode venner, og liker å oppdage ting rundt seg. Annie er nysgjerrig, oppsøkende og positiv. Jack er mer tilbakeholden, litt usikker og liker å gjøre ting riktig. Hun stiller spørsmål og vil finne ut, mens han søker svar i bøker og er mer forsiktig. En dag finner de en hytte som er langt oppi et eiketre. Hva er egentlig så spesielt med denne hytta, og hva skjer der oppe?

Det viser seg at hytta er full av magi, og det blir starten på en eventyrlig reise tilbake i tid, der dinosaurer lever. Boka fenger, er enkel og passer fint for dem som er opptatt av det skjedde for lenge, lenge siden. Passer fra ca 5 år.

– Anita Klophmann, Stokke bibliotek

Bestill Dinosaurene kommer

Bokforside. To barn på ryggen til en stor fugl. Illustrasjon.

Dinosaurene kommer. Mary Pope Osborne.

Nelly Rapp og vampyrenes ball

Forfatter: Martin Widmark
Illustratør: Christina Alvner
Oversetter: Hilde Matre Larsen
Serie: Nelly Rapp – monsteragent
Cappelen Damm, 2019

Nelly Rapp er en monsteragent som har lært seg å kjenne de fleste monstre og skapninger som vanlige folk trenger å bli beskyttet mot. Men når det er det internasjonale vampyrvalget, og Nelly må kle seg ut som en vampyr for å komme inn blir det vanskelig.

Spennende og litt skummel bok i serien om Nelly Rapp, monsteragent. Passer fra 6 år.

– Tale Bergan, Sandefjord bibliotek

Bestill Nelly Rapp og vampyrenes ball

Bokforside. Mange vampyrer som danser. Illustrasjon.

Nelly Rapp og vampyrenes ball. Martin Widmark.

Hobbiten

Forfatter: J.R.R. Tolkien
Oversetter: Nils Ivar Agøy
Tiden, 2011

Bilbo Lommelun lever et stille og rolig liv i hobbithullet sitt. En dag blir han røsket ut av sin komfortable tilværelse, når trollmannen Gandalf sender ham ut på eventyr sammen med 13 dverger for å gjenerobre dvergenes gamle skatt fra dragen Smaug. Det blir starten på et eventyr fullt av alver, tusser og troll – og en veldig spesiell ring. 

Hobbiten var den første boka til J.R.R. Tolkien, som senere skrev Ringenes Herre – en av verdens mest solgte bokserier gjennom tidene. Full av spenning og humor er dette en klassiker som hører hjemme på leselista til alle fantasy-elskere. 

– Martha Bjørkås, Sandefjord bibliotek

Bestill Hobbiten

Hobbiten. J.R.R. Tolkien.

Bøker for de eldste

Linnormenes land

Forfatter: Frida Nilsson
Illustratør: Alexander Jansson
Oversetter: Nina Aspen
Aschehoug, 2021

Sem på 11 år og Immer på 8 år er brødre. De er fosterbarn hos ei fattig dame som heter Tyra og de bor i et mørkt og fuktig hus. Tyra gir dem navnene Samuel og Mortimer og tvinger dem til å jobbe for henne med å pusse nysølv fra morgen til kveld. En dag når Tyra har skadet seg så sender hun guttene til verkstedet for å levere det pussede nysølvet og motta betalingen. De møter en rotte på veien hjem som heter Sotpels. Han prøver å friste dem med til hans verden der det er masse leker, silkepysjamaser og fasansteik til middag, og en flott, men trist dronning som så inderlig ønsker seg et barn. Sotpels viser dem et hull som går ned til hans verden, men de tør ikke ta sjansen på å bli med. På veien hjem mister de betalingen de fikk fra verkstedmesteren og de får kjeft av Tyra. Mortimer står opp mot Tyra og hun slår han med stokken sin. Samuel får kjempedårlig samvittighet fordi han er for redd til å forsvare lillebroren. De velger å rømme samme natta og se om de kan finne tilbake til hullet der Sotpels kom opp fra. Finnes det virkelig en annen og bedre verden der de blir satt pris på?

Frida Nilsson sammenlignes med Astrid Lindgren og med god grunn. Boka starter med foreldreløse barn fra en tøff verden som de rømmer fra for å oppleve spenning og lykke i en annen og bedre fantasiverden. Den kan være litt mørk og skummel innimellom og med voksne som prøver å utøve makt over de som er barn. Men boka har et perspektiv med empati for barna og deres måte å forstå verden på. Den har et underliggende budskap om barns rettferdighetssans og at det gode vil vinne når man tar vare på og er glad i hverandre. Boka anbefales til alle som ønsker seg en virkelig god historie som man kan oppleve ulike følelser av å lese.

– Elin Fjellheim, Andebu bibliotek

Bestill Linnormenes land

Bokforside. Inni omrisset av en orm ser mann flere barn og et hus med tårn. Illustrasjon.

Linnormenes land. Frida Nilsson.

Tilly og bokvandrerne

Forfatter: Anna James
Illustratør: Paola Escobar
Oversetter: Sunniva Aanonsen Sandsgaard
Serie: Den magiske bokhandelen (1)
HarperCollins, 2021

Tilly Blad bor sammen med besteforeldrene sine over en bokhandel. Ingen vet hvem Tillys far er, og moren forsvant da Tilly var baby. Når Tilly plutselig begynner å møte karakterer fra favorittbøkene sine i bokhandelen, blir det starten på en ny, magisk hverdag. Hun og hele familien er nemlig bokvandrere – lesere som kan bevege seg inn i historiene de elsker. Med de nye kreftene kan Tilly utforske favorittbøkene sine på nye måter – og kanskje finne ut av hva som egentlig skjedde da moren forsvant? 

En varm og fengslende historie om vennskap og magien som finnes i bøker, med illustrasjoner som løfter fortellingen til nye høyder. Passer fra 8 år. 

– Martha Bjørkås, Sandefjord bibliotek

Bestill Tilly og bokvandrerne

Bokforside. Jente med bok omgitt av literære figurer. Illustrasjon.

Tilly og bokvandrerne. Anna James.

Tankespinneren

Forfatter: Vibeke Koehler
Cappelen Damm, 2021

Spennende fantasy om Anna som har spesielle magiske evner. Hun er utvalgt, den første tankespinneren på 400 år! Foreldrene hennes må ut på et hemmelig oppdrag, og hun skal bo hos besteforeldrene. Bestemora leder et hemmelig, eldgammelt Forbund av magikere som passer på Livsveven, skjebnetrådene til alt liv på jorda. Men nå begynner arter å dø ut. Fienden deres bygger farlige fabrikker som forurenser og ødelegger. Anna og vennene hennes går på magikerskole og må bruke alt de lærer om magiske strikkepinner, trylleformler og ull, til å stoppe skurkene. Hun får hjelp av en magisk dukke. Hvor kommer den fra? Dukken viser henne at foreldrene er fanget. Hvordan kan hun redde dem og livet på jorda? Gjennom bestemoras veggtepper kommer hun inn i en annen dimensjon, men der er det farlig å være!

Fantasifullt og spennende for 9-12 åringer. Første bok i trilogi.

– Heidi Haraldsen, Sandefjord bibliotek

Bestill Tankespinneren

Bokforside. Tre barn og et slott. Illustrasjon.

Tankespinneren. Vibeke Koehler.

Dette var pakten vår

Forfatter og illustratør: Ryan Andrews
Oversetter: Hilde Stubhaug
Gyldendal, 2019

Dette var pakten vår er en eventyrlig tegneserie om vennskap, mot og stjernejakt. Hver høst samler alle i byen seg for å sende papirlykter nedover elva, myten sier at når lyktene forsvinner ut av syne stiger de opp av vannet og blir til stjerner. En vennegjeng bestemmer seg for at i år skal de sykle langs elven og finne ut hva som egentlig skjer. Alle inngår en pakt: Ingen vender nesa hjemover. Ingen ser seg tilbake. Men hvem bryter pakten når eventyret begynner? Og hva gjør man egentlig når man har syklet seg vill og en bjørn på fisketur mener at han vet veien hjem?

Flott eventyr med nydelige tegninger, passer fra 8 år.

– Tale Bergan, Sandefjord bibliotek

Bestill Dette var pakten vår

Bokforside. Fem gutter sykler langs en elv, vannet er fullt av papirlykter. Illustrasjon.

Dette var pakten vår. Ryan Andrews.

Lampe: et sjøsalt eventyr

Forfatter: Annet Schaap
Oversetter: Hedda Vormeland
Omnipax, 2021

Lampe er fyrvokterens datter, og har ansvaret for å tenne fyrlykten hver kveld. Da unngår skipene å forlise på det mørke havet. En stormfull kveld skjer det som ikke skal skje, fyrlyset er ikke tent, og det skjer en ulykke. Faren til Lampe sliter med temperamentet, og svikter som både fyrvokter og far. Lampe blir mot sin vilje sent til huset som heter «Det svarte huset». Det går rykter om at det bor et monster der, og Lampe bestemmer seg for å bli kjent med denne skapningen, som viser seg å være både skummel og fascinerende. Lampe er en herlig karakter man blir glad i, og boka byr på et skikkelig eventyr, med både havfruer, havmenn, pirater og heltemot.

Boka er spennende, språket er skrevet på en interessant og vakker måte, og stemningen er både dyster og varm samtidig.

– Amalie Barclay Nordbø, Stokke bibliotek

Bestill Lampe: et sjøsalt eventyr

Bokforside. To mennesker går vekk fra et fyrtårn. Illustrasjon.

Lampe: et sjøsalt eventyr. Annet Schaap.

Malamanderen

Forfatter og illustratør: Thomas Taylor
Oversetter: Merete Franz
Serie: Et Illevik-mysterium (1)
Solum Bokvennen, 2022

Herbert Lemon er hittegodsansvarlig på Grand Hotell Natilus i Illevik. En dag dukker en mystisk jente opp og roper “gjem meg!” Violet blir jaktet på av en mann med krokhånd, og sammen må hun og Herbert prøve å finne ut hvorfor, hva som egentlig skjedde med foreldrene hennes, og hva alt dette egentlig har å gjøre med det sagnomsuste havmonsteret malamanderen. 

Malamanderen er en hesblesende og mørk fortelling full av overnaturlige vesener, skumle karakterer og overraskelsende vendinger. Passer fra 9 år. 

– Martha Bjørkås, Sandefjord bibliotek

Bestill Malamanderen

Bokforside. To barn balanserer på taket av et hus, en mann med harpun lener seg ut av et vindu under dem. Illustrasjon.

Malamanderen. Thomas Taylor.

Fenrisulven

Forfatter og illustratør: Odin Helgheim
Serie: Ragnarok (1)
Egmont, 2020

Dette er den første boken i en spennende serie om vikinggutten Ubbe. Ubbe lever et ordentlig vikingliv, og lærer å jakte fra han er liten. Han bor i en landsby med moren sin, som er høvding; faren sin, som ofte er ute på tokt; og storebroren sin som er båtbygger. I landsbyen bor det også blant annet sjamaner, krigere og en seid. Livet som viking byr på mange utfordringer, og etter et brutalt besøk av en mystisk skapning får Ubbe og familien får oppleve hvor urettferdig livet kan være.

Tegneserien skildrer tydelig vikingkultur og norrøn mytologi, og har fantastiske tegninger. Anbefales for barn og ungdom.

– Amalie Barclay Nordbø, Stokke bibliotek

Bestill Fenrisulven

Bokforside. Gutt med pil og bue i hendene. Illustrasjon.

Fenrisulven. Odin Helgheim.

Tedrageforbundet

Forfatter og illustratør: K. O’Neill
Oversetter: Daniel Reinsfelt
Outland, 2021

Greta er smedlærling, men en dag oppdager hun en liten drage som har forvillet seg inn i en bakgate i byen. Fra faren sin får hun vite at dragen tilhører Hesekiel, som driver en tebutikk utenfor byen. Greta returnerer dragen, og det viser seg å være en tedrage. Fra hornene til dragen høster Hesekiel blader som han lager te av. Greta blir kjent med Hesekiel og de andre som bor sammen med ham, blant annet den mystiske Minette. Hun lærer kunsten å ta vare på tedrager, og får vite historien til tedrageforbundet. 

Historien om Greta og tedragene er lavmælt og vakker, med nydelige illustrasjoner og lite tekst. Her kan man kose seg lenge med å oppdage detaljer og fabulere videre på historien. Anbefales på det varmeste for både små og store. 

– Martha Bjørkås, Sandefjord bibliotek

Bestill Tedrageforbundet

Bokforside. To jenter som sitter med en drage på et teppe i gresset. Illustrasjon.

Tedrageforbundet. K. O’Neill.

Jernulven

Forfatter: Siri Pettersen
Serie: Vardari (1)
Gyldendal, 2020

Juva (19) er fødd inn i ein velståande blodlesarfamilie, som er dei alle kjem til for å få framtida si spådd. Men Juva vil ikkje vere ein del av denne arven, ho føler seg meir heime blant dei som jaktar ulv. I staden for å loppe pengar av folk i naud, som familien hennar gjer, vil ho bidra til å få bukt med ulvesjuka. Dette er ein sjukdom ein får av ulveblod, og som gjer den sjuke gal og mordarisk før døden til slutt inntreff. Men ulveblod kan også gje evig liv, det er difor folk misbruker det. Dei som tek denne enorme risikoen, blir anten ulvesjuke eller varige. Juva har heilt sidan ho var liten kunne fornemme når ulv eller varige er i nærleiken. Då slår hjartet hennar med doble slag. Men kvifor skjer det i hennar eigen heim? Og kvifor er dei varige så opptekne av familien hennar? Når ho oppdagar kva som har vore skjult for henne, endrar alt seg, og hennar livs største – og vondaste – oppdrag startar.

Jernulven er første bok i ein intens og spennande ny fantasy-serie frå forfattaren av suksessbøkene Ravneringene. Passar for ungdom frå rundt 15 og oppover. Neste bok i Vardari-serien kjem i 2023.

– June Røys Hauge, Sandefjord bibliotek

Bestill Jernulven

Bokforside. To blodige ulvetenner. Illustrasjon.

Jernulven. Siri Pettersen.

Translate »