På fredag er det verdens bokdag! Det er også dagen da Bokslukerprisen deles ut. Bokslukerprisen er en nasjonal leselystpris som arrangeres av Foreningen !les, hvor elever på 5., 6. og 7. trinn bestemmer hvem som vinner. De nominerte er barnebøker som har kommet ut det siste året. Her finner du en liste med omtaler av de nominerte bøkene. Hvem tror du vinner?

Harpa – ÅRETS VINNER!

Forfatter: A. Audhild Solberg
Aschehoug, 2019

Agnes er på høstferie i den lille bygda Elverdal, hvor fetteren Sindre bor. Hun gruer seg, og tror at det kommer til å bli en kjedelig uke. Sindre har mye mer lyst til å være med kameraten Ben enn med Agnes. Like i nærheten bor også Tyra, som alle syns er litt rar, og som virker som hun har veldig mye å tenke på for tida. En dag gjør de fire en fæl oppdagelse i skogen, og da forandrer alt seg. Det er noe som er veldig galt i Elverdal. Når en av de fire forsvinner, står to spørsmål igjen: Hva er det som skjuler seg i skogen, og hvem blir neste offer?

Skummel spenningsroman som er umulig å legge fra seg!

– Martha Bjørkås, Sandefjord bibliotek

Lån boka her, eller i appen Bookbites.

Harpa. A. Audhild Solberg.
Kodeord Overlord

Forfatter: Tor Arve Røssland
Vigmostad Bjørke, 2019

Et spiondrama fra andre verdenskrig, inspirert av en sann historie. Henry bor i London med foreldrene sine, men må evakuere til en liten landsby når tyskerne bomber London. I militærleiren utenfor landsbyen blir Henry kjent med soldatene, og snapper opp kodeord og hemmeligheter om den forestående landgangen i Frankrike. Rektoren som han bor hos, lager kryssord for avisene, og spør Henry om forslag til ord. Henry røper kodeord, og dette kan få katastrofale følger for krigens gang! Er rektor tysk spion? Vil sersjanten som røpet kodeord, bli henrettet? En kjempespennende historie som blir enda nifsere, når vi får vite i etterordet at den bygger på virkelige hendelser.

– Heidi Haraldsen, Sandefjord bibliotek

Lån boka her, eller i appen Bookbites.

Kodeord Overlord. Tor Arve Røssland.
Opphavet

Forfatter: Torbjørn Moen
Omnipax, 2019

Kristoffer var fem år da faren forsvant. Nå syv år senere finner han en nøkkel og en kode i en jakkelomme på loftet. Han blir nysgjerrig og løser koden. Hvor passer nøkkelen? Først møter han en sinna bikkje, og klarer å flykte fra den. Så ser han at koden er feil løst. Han havner i en møkkete «ubebodd» leilighet på Grunerløkka. Under senga finner han to esker, og i den ene ser han bilder av seg selv, faren og moren, og et brev som hører til faren.

Dette blir en stor gåte han bare må løse. Gåten leder han til ei jente på 15, som viser seg å være halvsøsteren. Både Kristoffer og Kristin har opplevd å bli forlatt av faren, og begge to er bitre, og forstår ikke at det går an å bare stikke fra barna sine.

De vil løse mysteriet, og det blir ikke ufarlig. De finner ut at faren er kriminell og har kontakt med farlige folk. Var alt bedre før de fant faren?

– Anita Klophmann, Stokke bibliotek

Lån boka her, eller i appen Bookbites.

Opphavet. Torbjørn Moen.
Spesialklassen

Forfatter og illustratør: Flu Hartberg
Cappelen Damm, 2020

I tegneserieromanen Spesialklassen møter vi Steven som er den kuleste gutten på skolen. Faren hans eier selskapet iBrain som lager en microchip som du setter inn i hjernen, og som gir deg tilgang til internett hele tiden, i øynene dine. Steven kan se youtube videoer mens læreren snakker, spille spill med kamerater mens foreldrene tror han sover, og sjekke svar på prøver i timen. Men en dag skjer det noe: Steven begynner å gjøre rare ting, men han husker ikke at han har gjort det. Det er som om noen har tatt over kroppen hans! Er det noe galt med iBrain? 

Steven får hjelp av Spesialklassen til å etterforske problemet og bryte seg inn i egen hjerne.

Dette er en spennende og morsom fantasy-tegneserie om hacking, vennskap, mobbing og veps i hjernen. Boka passer fra 10 år. 

– Tale Bergan, Sandefjord bibliotek

Lån boka her.

Spesialklassen. Flu Hartberg.
Blå flaggermus

Forfatter: Harald Nortun
Samlaget, 2019

Sander og mamma bur i Slummen – det er i alle fall det dei rike i bygda kallar Skogmyrveien. Mamma måtte slutte på vidaregåande og begynne å jobbe på hotellet då ho fekk Sander, og han er ikkje heilt sikker på om ho eigentleg er så glad for det. Mamma får skyss til jobb av Håkon med Mercedesen kvar dag, og Sander er visst den siste som skjøner kva som føregår.

Det er sommarferie, og Sander sparar til mobil. Han sel egg frå høna si, Bjørgen, og makrell som han fiskar og sel til Christer kokk som og jobbar på hotellet. Han prøvar å vere kjekk og høfleg mot alle han møter – men for å bli kvitt Håkon må ein faktisk gjere eit unntak.

Dette er ei morosam og rørande bok om venskap, familie og å høyre til, som passar frå 9 år.

– Martha Bjørkås, Sandefjord bibliotek

Lån boka her, eller i appen Bookbites.

Blå flaggermus. Harald Nortun.
Blyanthjerte

Forfatter: Elin Hansson
Aschehoug, 2019

Liv på snart 13 år liker å spille yatzy, tegne, drikke te og spise fyrstekake. Hun er en gammel sjel i en ung kropp. Hennes nærmeste venn har vært farmora, som nylig har dødd. Liv skal snart begynne på ungdomskolen, men gleder seg ikke spesielt til det. Hun føler ikke at hun passer inn blant jevnaldrende, og bruker feriedagene sine til å møte farmora sine gamle venninner i svømmehallen.

En dag møter Liv Frans, som har verdens grønneste øyne og som er ekspert på skateboard. Frans skal være med på å holde skatekurs før skolen starter. Liv bestemmer seg for å gjøre noe hun aldri har trodd hun kom til å gjøre. Hun vil lære seg å stå på rullebrett (eller skateboard, som andre 12-åringer kaller det)! Dette byr på diverse utfordringer.

Dette er en nydelig bok om vennskap, savn, identitet, og om å bli forelska for første gang.

– Amalie Barclay Nordbø, Stokke bibliotek

Lån boka her, eller i appen Bookbites.

Blyanthjerte. Elin Hansson.
Som ein bror

Forfatter: Alfred Fidjestøl
Samlaget, 2019

En interessant og rørende biografi om sjimpansen Julius. Han ble født i Dyreparken i Kristiansand i 1979, men mora ville ikke ha noe med ham å gjøre. For å redde ham, bodde han litt hos legen i parken og litt hos direktøren. Barna i disse familiene ble kjempeglade i Julius og så på han «som ein bror». Men han ble stor, sterk og farlig etter hvert, og måtte tilbake til sine egne i dyreparken. Det ble veldig vanskelig å bli godtatt og finne seg til rette i flokken. Han hadde lært menneskeleker og blitt veldig forskjellig fra de andre sjimpansene. Ennå i dag kjenner Julius igjen familiene han bodde hos! En fin lettlest fortelling med mange fotografier.

– Heidi Haraldsen, Sandefjord bibliotek

Lån boka her, eller i appen Bookbites.

 
 
Som ein bror. Alfred Fidjestøl.
Annenhver uke

Forfatter: Heidi Linde
Gyldendal, 2019

Olivia bor annenhver uke hos mamma og pappa. Hos mamma er det fem barn, to voksne, seks dyr, og alltid litt kaos. Hos pappa er det bare Olivia, pappa og Louise, og alltid rolig. Olivia syns det er fint å veksle mellom de to, og trives godt med livet som det er.

Olivia liker seg på skolen også, for de er akkurat mange nok elever i klassen til at det er plass til alle. Men når Cornelia begynner i Olivias klasse, begynner ting å gå galt. Plutselig er det som om det ikke er plass til Olivia lenger. Og når kommer pappa og Louise kommer med en “god nyhet”, er det ikke helt plass til henne hjemme heller. Kan Olivia finne ut av ting, og finne sin plass igjen?

– Martha Bjørkås, Sandefjord bibliotek

Lån boka her, eller i appen Bookbites.

Annenhver uke. Heidi Linde.
Magnus Carlsen og sjakkmorderen

Forfatter: Alexander Kirkwood Brown
Illustratør: John S. Jamtli
Cappelen Damm, 2020

​Et krimmysterium sprer seg i Oslo. Tre personer har blitt drept, og kjennetegnet til ofrene er at de har en sjakkbrikke i hånda. Det er ikke noen vitner eller spor å gå etter for politiet. Politietterforsker Maud står fast, og får beskjed om å få til et samarbeid med sjakk-geniet Magnus Carlsen. Magnus har et veldig travelt liv, men vil gjerne bryne seg på en skikkelig utfordring, og blir til slutt med på etterforskningen.

Morderen ligger alltid et steg foran Maud og Magnus, og etterforskningen blir en kamp om liv og død. Magnus sin kunnskap fører til at de finner ut at morderen bruker kartet over Oslo på en helt spesiell måte, men gåten er fortsatt vanskelig å knekke.

Dette er en spennende og underholdende tegneserie! Mellom spenningen og dramaet er det også noen morsomme øyeblikk. Det er gøy å se Magnus Carlsen i tegneserieform. Anbefales til barn og ungdom.

– Amalie Barclay Nordbø, Stokke bibliotek

Lån boka her.

Magnus Carlsen og sjakkmorderen. Alexander Kirkwood Brown.
Buffy by er talentfull

Forfatter: Ingeborg Arvola
Illustratør: Nora Brech
Cappelen Damm, 2019

Buffy By går i 6. klasse og er kjempeflink i slalåm viser det seg, etter et gratiskurs i vinterferien. Hun er glad i alt som er gratis, for familien har veldig dårlig råd. Den unge, vakre mora, lillebroren og Buffy lever på mat de får fra Fattighuset. Men hvordan skal hun greie å skaffe penger til treningleiren i påskeferien? Hun er fantasifull og modig og stolt, og tar ikke imot tilbud om kjøring til trening f.eks. Vi kan jo ikke gjøre gjengjeld, sier mora. Da den tvilsomme faren , som hun ikke har sett på mange år, dukker opp, og tilbyr penger, er det fristende å si ja, men er det lurt?

En sår, morsom og spennende fortelling. Denne boka fikk Kulturdepartementets Litteraturpris i 2019. Vel fortjent!

– Heidi Haraldsen, Sandefjord bibliotek

Lån boka her, eller i appen Bookbites.

Buffy By er talentfull. Ingeborg Arvola.
Translate »