Det er innevær, og hva er vel bedre enn å kose seg med en bok når det regner ute? Vi har samla noen boktips til barn i skolealder. Her finner du noe for enhver smak, både fakta, skjønn og lettlest. God lesing!

Hør’a dagbok

Forfatter og illustratør: Amina Sewali
Aschehoug, 2020

Anansiwa, eller Nansi, er 12 år og bor på Tøyen i Oslo. Hun kommer fra Uganda, og har planer om å bli Norges STORESTE RAPPSTJERNE. Dette er dagboka hennes, som hun har fått i oppgave å skrive av læreren, for at hun skal bli bedre i norsk. Nansi har krangla med bestevennen sin Marvin, og han har begynt å henge med de tøffe gutta i parallellklassen. En ny gutt, Ask, starter i klassen. Han er kjempeflink til å spille piano, men Marvin og vennene mobber ham fordi han er fra Bærum. Nansi og Ask lager en avtale om at hvis hun beskytter han fra mobberne, skal han lære henne å spille piano. Nansi kommer på en genial plan for å overvinne mobberne – hun og Ask utfordrer dem til rapp-battle! Det er bare et problem: Ask kan jo ikke rappe! Kan Nansi klare å finne en løsning, så de kan vinne battle’n og bli kvitt mobberne?

Morsom og spennende bok om vennskap, musikk og å være stolt av det man kan. Passer fra 8 år.

– Martha Bjørkås, Sandefjord bibliotek

Lån boka her, eller i appen Bookbites.

Bokforside. Rød bok med tegnede illustrasjoner fra historien i svart-hvitt.
Hør’a dagbok! Amina Sewali.
Frida og jakten på nesehårene

Forfatter og illustratør: Frode Øverli
Egmont, 2020

Frida blir brått vekket av monsteret Mr. Buxen som er hofftjener, og blir tatt med ned til «Mellomland». Mellomland har vanligvis fire årstider, men nå er det bare iskald vinter. Årstidene her spilles inn av en årstidsharpe, og den har blitt ødelagt.

Monstrene har sett seg ut at Frida er den eneste som er tøff nok til å få tak i nye strenger til harpa. Harpestrengene er av en spesiell sort, de er nemlig laget av nesehårene til det beryktede Einaugetrollet. Ifølge monstrene i Mellomland spiser gjerne Einaugetrollet dem til middag, men antagelig ikke mennesker. Motvillig aksepterer Frida oppdraget, og med hunden sin Bjarne, som også funker som hest, legger de ut på et sprøtt eventyr.

Denne tegneserien er frisk og utrolig morsom, og har en humor som appellerer både til barn og til voksne. Anbefales til hele familien!

– Amalie Barclay Nordbø, Stokke bibliotek

Lån boka her.

Bokforside. Jente rir på en hund, mange ulike skapninger og hus i bakgrunnen.

Frida og jakten på nesehårene. Frode Øverli.

Min venn, Piraten

Forfatter: Ole Kristian Løyning
Illustratør: Ronny Haugeland
Vigmostad Bjørke, 2020

André mister foreldrene i en ulykke,  og flytter inn hos farens fargerike onkel: Piraten. Han bor i den nedslitte Skipperstua,  og har levd et barskt liv på de syv hav. Skolegang er ikke så enkelt for André etter alt som har skjedd, og onkelen skjønner ikke helt det med foreldremøter. En dag blir Piraten alvorlig syk! Han setter sin lit til sin gamle venn Båtsmann på Trinidad. Han kan helbrede det meste, så de må komme seg dit litt fort! Båten i hagen blir sjøsatt, og en fantastisk og farefull seilas til Trinidad starter. Hvordan går det med André og onkelen i kamp mot malstrømmer og monsterbølger?

En skikkelig røverhistorie som er både morsom og alvorlig, og handler om hvordan takle livets mange utfordringer. Passer for 9-12 år.

– Heidi Haraldsen, Sandefjord bibliotek

Lån boka her, eller i appen Bookbites.

Bokforside. Tegning av en gutt og en mann med pirathatt som står ved roret på en båt, i bakgrunnen er høye bølger.

Min venn, Piraten. Ole Kristian Løyning.

50 hendelser som formet Norge

Forfatter: Jon Ewo
Illustratør: Ella Okstad
Ena, 2018

I 50 hendelser som formet Norge trekker Jon Ewo frem spennende og mindre spennende dager i norgeshistorien som har gjort landet vårt til det det er i dag. Her finner du blant annet fakta om vikinger, konger, heksebrenning, pest, stemmerett, politikk og industri fra 793 til 2011. Visste du for eksempel at i 1647 fikk Norge sitt første organiserte postvesen, der var det ansatt bare en person, som skulle organisere alle brev i Norge? Dette og mange andre ting kan du lese om i denne boka. Hver hendelse er illustrert med fine tegninger av Ella Okstad, som gir ekstra dybde til tekstene. Denne boka passer fra 8 år og oppover.

– Tale Bergan, Sandefjord bibliotek

Lån boka her.

Bokforside. Illustrasjoner i oransje-toner av en skjeggete mann og et skip.
50 hendelser som formet Norge. Jon Ewo.
Chihiro og heksene

Forfatter: Hayao Miyazaki
Oversetter: Øyvor Nyborg, Magne Tørring
Fortellerforlaget, 2015

Chihiro og familien skal flytte til en ny by, men på veien kjører de seg bort. De kommer til en portal der veien er for smal til å kjøre videre, og når de går gjennom den kommer de til en øde by full av gaterestauranter. Foreldrene til Chihiro setter seg ned og spiser mens hun utforsker byen mer, men når hun kommer tilbake har de blitt forvandlet til griser! Chihiro får hjelp av en gutt som heter Haku, og han forteller henne hva hun må gjøre for å redde foreldrene. For å greie det må hun være utrolig modig, og kjempe mot hekser og guder og en skapning som heter Ansiktsløs. Kan hun greie å få tilbake foreldrene sine?

Basert på den japanske tegnefilmen med samme navn. Passer fra 10 år.

– Martha Bjørkås, Sandefjord bibliotek

Lån boka her.

Lån filmen her.

Bokforside. En jente i rosa klær flyr på en gråblå drage, bakgrunnen er mørk brun og svart.
Chihiro og heksene. Hayao Miyazaki.
Skogens konge – alt du trenger å vite om elgen

Forfatter og illustratør: Line Halsnes
Cappelen Damm, 2020

Mange vet nok at elgen kalles skogens konge, men visste du at elgen kniper igjen øynene hvis du klør han bak øret? Forfatter og illustratør Line Halsnes har møtt norske, svenske og russiske elger, og er klar til å fortelle deg alt om skogens konge! Dette er en leken og spennende faktabok for barn om alt du noen gang har lurt på om elgen. Den er også full av tips om hvordan du lokker og temmer en elg, fakta om kjente elger og mye annet morsomt. Passer for barn fra 7 år som leser selv, eller viteglade barn i alle aldre som vil se på de flotte illustrasjonene og bli lest høyt for.

– Tale Bergan, Sandefjord bibliotek

Lån boka her.

Bokforside. Grønn bakgrunn med tegninger av elg i ulike positurer.
Skogens konge. Line Halsnes.
Katt savna

Forfatter: Camilla Otterlei
Illustratør: Tiril Valeur
Vigmostad Bjørke, 2019

Simone elsker katter, hun trives mye alene, og er selvstendig, altså er hun et kattemenneske, ifølge hun selv. Mamma (som er på jobbreise) og pappa er begge kunstnere, noe Simone ikke liker. En dag finner hun en merkelig lapp i lomma si, som gjør at hun treffer på den nye gutten i klassen, Peter. Han har funnet en påkjørt katt, som de sammen prøver å redde. Alt blir annerledes fra nå, for katten er en hemmelighet.

Simone kan ikke ha katt for pappa er allergisk, så katten ligger i kjelleren hos Peter. Hemmeligheter begynner ofte å gnage, og fører gjerne til usannheter, og det er slitsomt. Simone savner mamma, en å prate med om det som er vanskelig. Det krever mot å rette opp igjen det som ble galt.

Tema: Vennskap, hjelpe noen i nød, glad i dyr, det lønner seg å være ærlig, tilgivelse. Passer fra 5 år.

– Anita Klophmann, Stokke bibliotek

Lån boka her, eller i appen Bookbites.

Bokforside. Illustrasjon av jente med katt i armene. Små detaljer i tegnet stil rundt.

Katt savna. Camilla Otterlei.

Leona i bursdagstrøbbel

Forfatter: Anneli Klepp
Illustratør: Cathrine Sandmæl
Cappelen Damm, 2021

Leona har mange rare ideer, liker å gjøre ting før hun får tenkt seg om og havner ofte i trøbbel. I denne boka har rektor på skolen til Leona bursdag, og Leona bestemmer seg for å gi han en pose popkorn som gave. Problemet er bare at Popkorn er en katt, og Leona har tatt med seg feil katt, så denne katten er vill! Det blir kaos når rektor, katten og en stor bløtkake smeller sammen på scenen, med hele skolen i salen.

Dette er en morsom og rampete bok for 6-8 åringer. Sidene har få og korte setninger, som gjør det til en morsom og lett lesetreningsbok. Boka har flotte og fortellende illustrasjoner som drar handlingen videre.

– Tale Bergan, Sandefjord bibliotek

Lån boka her.

Bokforside. Tegning av brun jente og hvit gutt med partyhatter på, ballonger rundt. En skremt katt løper foran dem.

Leona i bursdagstrøbbel. Anneli Klepp.

Translate »