Finnes det noe som er så koselig som å lese en god bok med de minste? Her har vi samlet et utvalg koselige, morsomme og spennende bøker som passer for dem som ikke har begynt på skolen enda.

Ulveskogen

Forfatter og illustratør: Nora Brech
Aschehoug, 2019

Hedda er på besøk hos bestefaren sin som bor ved en mørk skog. Her får hun høre spennende eventyrfortellinger. En dag får hun øye på noe skummelt i skogen, og blir redd. Hun ser noen fotspor, og skjønner etter hvert at det bor en ulv i skogen. Hedda blir nysgjerrig, og bestemmer seg for å gå bort til ulven. Kanskje ulven ikke er så skummel likevel? En fin og søt historie om mot og vennskap, med originale, søte og friske illustrasjoner. Passer for barn i barnehagealder.

– Amalie Barclay Nordbø, Stokke bibliotek

Lån boka her.

Ulveskogen. Nora Brech.

Natta! sier Nora

Forfatter og illustratør: Irene Marienborg
Aschehoug, 2019

Nora og pappa kjøper ny, stor seng til Nora. Men når Nora skal legge seg, så synes hun senga er for stor. Hun prøver å legge seg i den gamle senga, men det blir helt feil når den står i den rotete boden. Ikke kan hun sove i hundehuset heller, eller opp-ned i trærne med flaggermusene – eller strikkekurven til mamma. Hvor skal Nora sove nå? Boka har fargerike og lekne illustrasjoner, og med morsomme tekster fra et barns perspektiv om hvordan forandringer føles når man vokser seg større. Denne passer godt for de aller minste barna mellom 0-3 år.

– Elin Fjellheim, Andebu bibliotek

Lån boka her.

Natta! sier Nora. Irene Marienborg.
Julian er en havfrue

Forfatter og illustratør: Jessica Love
Oversetter: Eivind Larssen
Mangschou, 2020

Julian ser 3 flotte havfruer, og sier til Besta at han elsker havfruer. Gjennom flotte illustrasjoner får vi se hvordan han drømmer om å bli til en havfrue. Mens Besta bader, så kler han seg ut som en havfrue og ser så lykkelig ut. Besta anerkjenner han ved å gi han et smykke som beskriver han enda bedre som en havfrue. Hun overrasker ved å ta dem med til et karnevals-tog som de kan delta i.

Flott at Besta gir støtte og anerkjennelse til Julians drøm, og utkledningen. Annen kultur. Nydelig illustrert. Passer fra 3 år.

– Anita Klophmann, Stokke bibliotek

Lån boka her.

Julian er en havfrue. Jessica Love.
Tiril som trodde at…

Forfatter: Eva Staaf
Illustratør: Emma Adbåge
Oversetter: Cecilie Winger
Dreyers forlag, 2015

Tiril og vennen Tage funderer på hvordan det er å bo et annet sted. Vennene deres lever så forskjellige liv! Hos noen er det lov å rote og spise mye godteri. Hos andre er det trist og stille. Noen glemmer alltid badetøy. Noen har overflod av alt, men ingen foreldre hjemme. Og hva med tiggeren som sitter på gata og fryser? Hvorfor har mammaen hennes det så travelt med å komme forbi han? Tiril trodde at man skulle hjelpe andre… Kanskje barnehagen hennes kan gjøre noe?

En skarp, morsom og samfunnskritisk billedbok med flotte illustrasjoner.

– Heidi Haraldsen, Sandefjord bibliotek

Lån boka her.

Tiril som trodde at... Eva Staaf.
Jippi

Forfatter og illustratør: Eli Hovdenak
Cappelen Damm, 2015

Denne søte bildeboka handler om hunden Jippi. I boka får man se verden gjennom Jippi sine øyne, noe som gjør boka veldig morsom. Jippi er en glad hund som elsker å gå ut på tur og utforske verden gjennom nesen sin. Jippi og eieren Gunnar bor i byen, og der er det jo så mange spennende lukter! Jippi får med seg alle folk og dyr som har vært der den dagen.

Teksten i boka har et raskt tempo, og speiler en skikkelig «hundeaktig» måte å tenke på. Tegningene i boka er lekne, og får på en enkel og morsom måte fram Jippi sin verden.

– Amalie Barclay Nordbø, Stokke bibliotek

Lån boka her.

Jippi. Eli Hovdenak.

Bare rør

Forfatter og illustratør: Ragnar Aalbu
Ena, Vigmostad & Bjørke, 2020

Brødrene Ellefsen og Tollefsen, en elefant og en elg, driver et transportfirma som frakter lange stolper, stokker, eller aller helst bare rør. En dag ringer en bjørn for å be de om en “bjørnetjeneste”. Han trenger å få flyttet en stor stein, som de plasserer på det høyeste fjellet i skogen. Men hvor lurt er det egentlig? Denne bildeboka kan anbefales til både store og små. Illustrasjonene er i lune farger og har fokus på former og geometriske figurer. Den har en god dose humor for alle, også ordspill og referanser som voksne tar raskt.

– Elin Fjellheim, Andebu bibliotek

Lån boka her.

Bare rør. Ragnar Aalbu.
Hvordan lager man en baby?

Forfatter og illustratør: Anna Fiske
Cappelen Damm, 2019

Dette er en herlig og informativ faktabok om hvordan en baby blir til. Boka er lett å forstå, og har mange gode og naturlige beskrivelser. Illustrasjonene er fantastiske og forteller masse. De er enkle, og beskrivende. Gjennom den enkle teksten og de flotte illustrasjonene blir temaet normalisert.

Forfatteren lar leseren få en naturlig forståelse av hva som skjer, før en graviditet, gjennom et helt svangerskap, og selve fødselen. Det er også tydelig-gjort at ikke alle kan få barn. Det er bra at ordene som brukes i boken er de ekte ordene, som f.eks. spermie.

Denne faktaboka kan bli til stor glede og nytte for både barn, foreldre og andre voksne. Den kan også gi inspirasjon til mange gode samtaler. Passer fra 3 år.

– Anita Klophmann, Stokke bibliotek

Lån boka her.

Hvordan lager man en baby? Anna Fiske.
Det er ingen drager i dette eventyret

Forfatter: Lou Carter
Illustratør: Deborah Allwright
Oversetter: Lise Myhre
Egmont, 2017

Drage drar sin vei. Han vil ikke fange prinsesser eller slåss mot skinnende riddere lenger, han vil være helten i eventyret. Ikke får han lov til å være med i andres eventyr heller, som Hans og Grete. Han møter så på Jack som klatrer opp en bønnestengel, som han vil redde fra Kjempen som vil ta han og blåse ut sola. Denne bildeboka passer godt for barn fra ca. 3 år og oppover. Den er både spennende, litt trist, morsom og veldig fin, og den har flere referanser til eventyr som barna vil kjenne igjen.

– Elin Fjellheim, Andebu bibliotek

Lån boka her.

Det er ingen drager i dette eventyret. Lou Carter.
Tiril langt, langt borte

Forfatter: Kristine Haugland og Oda Radoor
Illustratør: Victoria Sandøy
Figenschou, 2019

Tiril bor i skogen med mammaen sin. De har det fint og koselig, men det er også ganske ensomt der, så noen ganger kjeder Tiril seg skikkelig. En dag er hun så rampete at hun får streng beskjed om å gå på rommet sitt. Hun hører en noe fra skogen som får henne til å gå ut. Et eventyr starter for Tiril, og hun møter noen mystiske skapninger på veien.

Boka er vakkert illustrert, med myke tegninger. Boka er basert på maleriene til Theodor Kittelsen, noe som kommer godt fram i både bilder og tekst. Tematikken i boka er mot, og det å klare å si unnskyld.

– Amalie Barclay Nordbø, Stokke bibliotek

Lån boka her.

Tiril langt, langt borte. Kristine Haugland og Oda Radoor.

Lille frosk

Forfatter og illustratør: Jakob Martin Strid
Oversetter: Knut Johansen
Aschehoug, 2005

Lille frosk kommer til jorden i en meteor, og havner hos en snill froskefamilie. Men han finner på så mye ugagn at familien sier: «Du er ikke til å holde ut!» Da har lille frosk stekt en telefon bl.a. og tisset i veska til skolepsykologen. Dermed drar lille frosk sin vei. På toppen av et fjell treffer han en vis mann som gir han gode råd, men selv der finner han på rampestreker og blir jaget vekk. Hva skal lille frosk gjøre nå? Hvem er i helikopteret som dukker opp?

En spennende, morsom og underfundig bok om rampestreker og familiekjærlighet.

– Heidi Haraldsen, Sandefjord bibliotek

Lån boka her.

Lille frosk. Jakob Martin Strid.
Stormhvalen

Forfatter og illustratør: Benji Davies
Oversetter: Vibeke Kjærstad Engen
Aschehoug, 2015

Noi bor ved sjøen med pappaen sin og seks katter. Han er ofte alene, fordi pappa jobber mye. Etter en storm finner Noi en liten hval som har strandet. Han bestemmer seg for å redde hvalen, og tar den med hjem til badekaret. Noi vil hjelpe den nye vennen sin ut i havet igjen, men da må han ha hjelp fra pappa. 

Stormhvalen er en nydelig fortelling om vennskap og familie, med vakre illustrasjoner. Finnes også i hardpapp-utgave for de aller minste.

– Martha Bjørkås, Sandefjord bibliotek

Lån boka her, eller hardpapp-utgaven her.

Stormhvalen. Benji Davies.

Translate »