Juni er pride måned, og fredag 19. juni starter den digitale markeringen av Oslo Pride, Norges største og viktigste markering av skeiv kjærlighet og mangfold!  Vi har i den anledning samlet en rekke boktips som tematiserer kjærlighet, kjønnsroller, vennskap, seksualitet og familierelasjoner.

Bøker for voksne

Farvel til Eddy Belleguele

Forfatter: Edouard Louis
Oversetter: Egil Halmøy
Aschehoug, 2015

Bellegueule – betyr «pent tryne». Det er også navnet på romanens jeg-forteller, og identisk med forfatteren før han skiftet navn. Eddy er pen og har en «skrullete» opptreden som stigmatiserer ham som «homo» i et miljø preget av fattigdom, rasisme og vold. Det er Picardie, et industrisamfunn nordøst i Frankrike. Europa av i dag. Vi er tett på Eddy og familien hans, der ingen snakker med hverandre, der man går sultne til sengs, men der TVN står på i alle rom. En vond barndom, skildret med et rystende skarpt overblikk. En rå selvutleverende oppvekstskildring som ble enn sensasjon da den kom ut da Edouard var 21 år og foretok sin klassereise.

– Anne Schäffer, Sandefjord bibliotek

Lån boken her.

Lån lydboken her. 

Farvel til Eddy Belleguele. Edouard Louis.

Rosehagtornen

Forfatter: Helga Songøygard Battin
Samlaget, 2020

Rosehagtornen er en bok som nærmer seg store spørsmål med underfundige og usentimentale refleksjoner. Adrienne sier rett ut hva hun mener og har klare forventninger, ikke minst til samboeren. For Tilia derimot, virker både voksenlivet, tilværelsen og ikke minst forholdet til Adrienne noe uklart. Da er det enklere å stelle med hagen og plantene der, så kan heller de umulige spørsmålene, slik som at Adrienne ønsker seg barn, vente. Men verden venter ikke, den trenger seg på og krever at Tilia må våkne. Rosehagtornen er en vakker, lavmælt og velformulert bok, med akkurat passe snert.

– Chantal Søgaard, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

Rosehagtornen. Helga Songøygard Battin.

Mjøsa rundt med mor

Forfatter: Bjørn Hatterud
Samlaget, 2020

«En livsreise» er undertittelen på det som og blir en dannelsesreise for leseren, gjennom skildringen av klassereisen forfatteren har gjort i livet, og nå bilturen med mor rundt Mjøsa. Forfatter, kritiker, kurator og musiker Bjørn Hatterud (f. 1977) beskriver seg selv som feit, funksjonshemma, homofil. Som tenåring drømte han om å komme seg vekk fra hjembygda nord for Brumunddal, 21 år gammel flytta han til Oslo, og siden har han blitt der. Til tross for mobbing og trange kår, sjelden har jeg lest en klokere kjærlighetserklæring til mor og hjembygda, med raus takknemlighet til andre Hedmarkskunstnere og spark til øvrigheten, bygderasering og skolevesen. Det vonde ute veies opp med et hjem der «vi hadde alt utenom penger».

– Anne Schäffer, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

Mjøsa rundt med mor. Bjørn Hatterud.

Bøker for ungdom

Laura Dean driver og dumper meg

Forfatter: Mariko Tamaki
Illustratør: Rosemary Valero-O’Connell
Oversetter: A. Audhild Solberg
Cappelen Damm, 2020

Som tenåring er det enkelt å falle i fellen hvor du tror du må nøye deg med kjærligheten du kan få, og ikke kjærligheten du fortjener. Bare spør Fredricka «Freddy» Riley. Den pene og populære Laura Dean har dumpet henne utallige ganger – likevel tar Freddy henne tilbake. Etter å ha gjennomgått nok et brudd, får hun en spådom fra en mystisk spåkone: «Du må dumpe henne». Det er ingen tvil om hvem spåkonen snakker om, men har Freddy det som trengs for å endelig si nei til Laura Dean?

Laura Dean driver og dumper meg er en sår, men nødvendig historie om hva det vil si å lære av sine feil, og at din første kjærlighet ikke trenger å være din siste. Så hvis ikke historien i seg selv er nok til å overtale deg, blir du definitivt solgt når du ser Rosemary Valero-O’Connells søte svart-hvitt illustrasjoner (med dryss av rosa)!

– Christine Aasbø, Sandefjord bibliotek

Lån den grafiske romanen her. 

Laura Dean driver og dumper meg. Mariko Tamaki.

Guttene

Forfatter: Jessica Schiefauer 
Oversetter: Line Almhjell
Gyldendal, 2017 

Bella, Momo og Kim er 14 år og gode venninner.  De sliter med identiteten sin.  Kim kjenner også på å ha feil kjønn.  Bella elsker blomster, og driver fram en flott orkide.  De får ideen om å smake på nektaren.  Dette gjør dem til gutter noen timer.  Kim tester ut litt av hvert sammen med Tony, og får mer og mer dragning mot å være gutt.  Ikke er hun gutt, ikke er hun jente, så hvem er hun? Ungdomsbok om kjønn, identitet og forandring.

– Anita Klophmann, Stokke bibliotek

Lån boken her. 

Guttene. Jessica Schiefauer.

Gresshoppejungel

Forfatter: Andrew Smith
Oversetter: Hilde Stubhaug
Aschehoug, 2015

Seksten år gamle Austin Szerba vet ikke hva som overrasker ham mest. At han er forelsket i både bestekompisen og kjæresten, eller at verden blir angrepet av menneskeetende kjempeknelere. Begge disse tingene skjer – på en og samme tid! Følg Austin mens han prøver å forstå sin seksuelle legning, samtidig som han forsøker å overleve dommedagen (uten å bli kåt hvert millisekund av veien). Ah! «Gleden» ved å være ungdom! 

Gresshoppejungel er en morsom og vågal blanding av familiesaga, science fiction og dannelsesroman. Kjempeinsekter, hormonelle tenåringer og skeiv kjærlighet går hånd i hånd i denne ungdomsromanen.

– Christine Aasbø, Sandefjord bibliotek

Lån boken her.

Gresshoppejungel. Andrew Smith.

Bøker for barn

Julian er en havfrue

Forfatter: Jessica Love
Oversetter: Eivind Larssen
Mangschou, 2020 

Julian og bestemor har vært i bassenget, og på vei hjem ser de tre nydelige havfruer. Julian elsker havfruer. Når de kommer hjem, kler Julian seg ut og pynter seg med leppestift og skjørt. Han forteller bestemor at han også er en havfrue. Bestemor tar med seg Julian til en parade hvor det er andre havfruer, så han får møte andre som er akkurat som ham.

Nydelig bildebok om å akseptere hverandre som vi er, og å finne våre egne. Boken har lite tekst, men vakre illustrasjoner som viser havfruer i alle former og farger, og som forteller historien på en uttrykksfull og inkluderende måte. Passer for barn fra 3 år.

– Martha Bjørkås, Sandefjord bibliotek

Lån bildeboken her. 

Julian er en havfrue. Jessica Love.

Vi skulle vært løver

Forfatter: Line Baugstø
Aschehoug, 2018

Leona kommer flyttende fra Finnmark til en by nær Oslo og begynner i en 7. Klasse. I begynnelsen er det stas med den nye jenta, og alle vil være sammen med henne. Men det er noe rart med Leona. Hun finnes ikke på SoMe, og er veldig hemmelighetsfull. Malin blir venninne med Leona, og syns det det er deilig å få en bestevenninne. Leona vil ikke være med på svømminga, og skifter under et stort laken i gymgarderoben. Dette liker ikke de jentene som bestemmer i klassen, og river vekk lakenet. Leonas hemmelighet blir avslørt. Hun er jente født i guttekropp. Alle jentene skriker opp og vender seg mot Leona. Malin får store kvaler. Hun skulle jo vært modig som en løve og stått opp for venninna si! Boka er sår, men også full av håp. En viktig bok om et viktig tema!
 

– Heidi Haraldsen, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

Lån lydboken her. 

Vi skulle vært løver. Line Baugstø.

Eksperimentet

Forfatter: Harald Nortun
Samlaget, 2015

Tvillingene Amanda og Amund skal på ferie til besteforeldrene sine. På veien finner de ut at de skal bytte klær, bytte navn og se om de klarer å lure besteforeldrene. Det er bare meningen å gjøre det en kveld, men når barna på nabohytta kommer på besøk, må Amanda og Amund late som resten av ferien. Dette er en spennende bok om å finne ut hvem man egentlig er, om kjønnsroller og hvem andre forventer at du skal være. Amund har en fin fortellerstemme, som gir et godt innblikk i hvordan det er å ikke alltid føle seg veltilpass i seg selv. Fortelling for mellomtrinnet.
 

– Tale Bergan, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

Eksperimentet. Harald Nortun.

Translate »