8. mars er den internasjonale kvinnedagen! Vi har derfor samlet sammen en rekke boktips som tar for seg viktige temaer som kjønnsroller, likestilling, feminisme og #metoo. På listen finner du en god blanding av nyere utgivelser, tidløse klassikere, tankevekkende sakprosa og gripende skjønnlitteratur.

Min mørke Vanessa

Forfatter: Kate Elizabeth Russell
Oversetter: Kirsti Vogt
Aschehoug, 2020

15 år gamle Vanessa inngår et forhold med den 42 år gamle engelsklæreren sin. Eller var det motsatt? Alvorlig tema til tross; dette var bok jeg ikke klarte å legge fra meg. Jeg blir dratt inn i historien til Vanessa og den intense ambivalensen mellom kjærlighet og avsky, ønske om avsløring og frykten for konsekvensene. Et ønske om være helt spesiell for noen, kan viske ut grenser for rett og galt, og når man først har hatt den følelsen kan den bli umulig å gi slipp på igjen. Denne fiktive fortellingen ligger nok dessverre nærmere virkeligheten enn vi liker å tro og kompleksiteten bak en #metoo sak brytes ned til forståelige deler.

– Chantal Søgaard, Sandefjord bibliotek

Lån boka her.

Min mørke Vanessa. Kate Elizabeth Russell.

Blond

Forfatter: Joyce Carol Oates
Oversetter: Tone Formo
Pax, 2001

Vakre Norma Jeane Baker, best kjent som Marilyn Monroe, er hovedpersonen i denne biografiske romanen. Myten forteller oss om en blond, dum og deilig filmdiva som svinger seg i vakre kjoler og bader i champagne. Dette portrettet er på 784 sider og forteller noe annet.  Her leser vi om et barn som vokser opp uten kjærlighet, blir tidlig satt på barnehjem og tvangsgiftet som 16-åring. Jeane arbeider hardt som skuespiller, men mister etter hvert mot og selvtillit i møtet med den kyniske filmindustrien og de sterke kreftene som gjør at hun mister seg selv gradvis. Denne spennende litterære utgivelsen gir ny forståelse av kvinnelivet og myten Marilyn Monroe.

– Inger-Sofie Frog Austnes, Sandefjordbibliotekene

Lån boka her. 

Blond. Joyce Carol Oates.
Frøken Island

Forfatter: Audur Ava Ólafsdóttir
Oversetter: Tone Myklebust
Pax, 2019

Året er 1963. Den unge islandske kvinnen Hekla, oppkalt etter en av Islands mest aktive vulkaner, drar fra landsbygda til hovedstaden Reykjavik for å leve ut drømmen om å bli forfatter. Hun flytter inn hos sin homofile barndomsvenn Jon John. Kvinnelige forfattere og homofile menn – det er noe det konservative og mannsdominerte islandske samfunnet ikke har sans for. I stedet oppfordrer mannfolkene i byen Hekla til å stille opp i missekonkurransen Frøken Island. Men, Hekla har talent og en sterk vilje… Dette er en liten fin roman som handler om det å leve og ånde for litteraturen. Den er full av varme, poesi og den har en feministisk vinkling.

– Beatrice Tessmer, Sandefjord bibliotek

Lån boka her. 

Frøken Island. Audur Ava Ólafsdóttir.
Madame Bovary

Forfatter: Gustave Flaubert
Oversetter: Birger Huse
Aschehoug, 2011

Madame Bovary er et av de klassiske litterære godbiter som tåler tidens tann, og som kan leses om igjen, mens man stadig oppdager noe nytt. Boka, som er ladet med erotikk, og som skapte en skandale da den kom ut i 1856, forteller en dramatisk historie om den unge Emma som gifter seg med landsbylege, bosetter i provinsen, og får alle sine sentimentale fantasier om den ideelle kjærligheten knust. Hennes savn etter begjær, og affærer med andre menn får fatale konsekvenser.

Flaubert tegner presise, psykologiske portretter av sine hovedpersoner, men man kan også finne ham selv i boka: ‘Madame Bovary, c’est moi, i rollen som samfunnskritikker og en av pionerne i kvinnesaken.

– Jolanta Karpinska-Jørgensen, Sandefjord bibliotek

Lån boka her.

Madame Bovary. Gustave Flaubert.

Anna, Hanna og Johanna

Forfatter: Marianne Fredriksson
Oversetter: Gunnel Malmström
Damm, 2005

I boka møter vi tre generasjoner kvinner fra samme slekt. Hanna er født på 1860-tallet, gifter seg og blir boende nær norskegrensa. Livet er preget av slit og fattigdom.  Hun blir tidlig enke og flytter til Gøteborg i håp om en bedre fremtid. Her vokser datteren Johanna opp. Hun engasjerer seg i kvinners rettigheter i samfunnet og blir mor til Anna. Hun bærer med seg historien fra sin mor og mormor og tar del i yrkeslivet som fri og selvstendig. Men kan kvinner noen gang bli helt selvstendige? Fredriksson tegner varme og interessante kvinneportrett i denne romanen som berører og engasjerer alle sine lesere.

– Inger-Sofie Frog Austnes, Sandefjordbibliotekene

Lån boka her. 

Anna, Hanna og Johanna. Marianne Fredriksson.
Skamløs

Forfatter: Amina Bile, Sofia Nesrine Srour og Nancy Herz
Gyldendal, 2017

Om tre unge jenters kamp for å vere seg sjølve i eit krasj mellom kulturar, der fellesnemnaren er definisjonsmakta andre påberopar seg over korleis ein skal sjå ut, te seg og tenke. Er det ikkje like mykje kontroll i å be nokon kaste hijaben som å ta han på? Desse tre modige jentene har våga å stå opp mot kreftene som frå dei var heilt små har hatt sterke meiningar om korleis dei skal vere: foreldre, lærarar, fjerne slektningar på nettet, totalt framande på gata. Dei krev tilbake definisjonsmakta over eigen kropp og identitet, og nektar å akseptere umoglege kvinne- og mannsideal. I denne boka har dei samla sine erfaringar og beste råd til jenter og gutar.

– June Røys Hauge, Sandefjord bibliotek

Lån boka her. 

Skalmløs. Amina Bile, Sofia Nesrine Srour og Nancy Herz.
Vibeke Løkkeberg: en kunstnerbiografi

Forfatter: Johanne Kielland Servoll
Fagbokforlaget, 2020

Vibeke Løkkeberg, skuespiller, filmskaper og romanforfatter, har siden 1970-tallet hatt en stor betydning for norsk kultur- og samfunnsliv. Hennes biografi er like fascinerende og innholdsrik som hovedpersonen selv, kjent for sin sterke personlige utstråling. Koblingen mellom personlige trekk i hennes kunstverk og samfunnsengasjement, skapte kontroverser og myter om henne.

Den solide biografien tar for seg hennes barndom og ungdomstid, litterære inspirasjoner, studier ved Kunst- og håndverkskolen, årene som skuespiller og filmregissør for blant annet Løperjente, Høvdingen, Måker, og den berømte filmen Hud, som resulterte i hennes utmelding fra Filmforbundet. Synes også hennes livsperiode etter år 2000, som romanforfatter og regissør for den prisbelønnede filmen Gazas tårer, er like interessant. Anbefales!

– Jolanta Karpinska-Jørgensen, Sandefjord bibliotek

Lån boka her.

Vibeke Løkkeberg: en kunsterboigrafi. Johanne Kielland Servoll.

Translate »