Nå er hverdagen i gang. Nye restriksjoner er på plass, hvor målet er at vi skal holde oss mest mulig hjemme. Biblioteket holder fortsatt åpent, men vi har flere digitale tjenester som du kan bruke hjemmefra (les mer om de digitale tjenestene her). BookBites er en av våre mest brukte tjenester. Vi anbefaler derfor seks populære e-bøker og e-lydbøker, med liten til ingen ventetid, som du kan låne i BookBites-appen. God lesing!

Full spredning

Forfatter: Nina Lykke
Oktober, 2019

Er det mulig å skrive en morsom bok om å ruinere sitt eget liv? Svaret mitt er ja. Fastlegen Elin flytter inn på sitt eget kontor. På dagtid tar hun imot pasienter med mer eller mindre reelle plager, på kveldstid drikker hun Litago og gjemmer seg for sikkerhetsvakten. Pasientene trekker større linjer inn i historien. Vennen Tore (et skjelett) stiller betimelige kritiske spørsmål og gir riktig friksjon. Boka handler litt om å ta feil valg, men mest om hva som skjer hvis du ikke tar noen. Likte du Se på oss nå av Geir Gulliksen, vil du elske denne. En skarp og tankevekkende bok jeg vil anbefale på det sterkeste.

– Chantal Søgaard, Sandefjord bibliotek

Full spredning. Nina Lykke.

Gullburet

Forfatter: Camilla Läckberg
Oversetter: Kari Bolstad
Gyldendal, 2019

Faye flytter fra Fjällbacka til Stockholm som ung. Der treffer hun Jack, som hun faller hodestups for. I hennes øyne er han perfekt. Han er kjekk, han er rik og har innflytelse. Etter kort tid gifter de seg, og får en datter. De bor i en leilighet i Stockholms mest eksklusive del. Som hjemmeværende, består dagene av lange lunsjer med venninner. Da hun skjønner at Jack har bedratt henne, faller hele verden i grus for Faye. De hun trodde var hennes venner, snur også ryggen til. En venninne står igjen, og sammen finner de ut hvordan hun skal ta hevn.

– Heidi Andrea Kristoffersen, Sandefjord bibliotek

Gullburet. Camilla Läckberg.

Syrinpikene

Forfatter: Martha Hall Kelly
Oversetter: Børge Lund
Cappelen Damm, 2017

Vi følger skjebnen til tre svært forskjellige kvinner gjennom andre verdenskrig. Sosietetskvinnen Caroline Ferriday jobber på det franske konsulatet i New York. Kasia Kuzmerick er en fattig polsk tenåringsjente som blir kurer i undergrunnsbevegelsen. Herta Oberheuser er en ung ambisiøs tysk lege som aksepterer en stilling i konsentrasjonsleiren Ravensbrück uten å forstå konsekvensene av valget. Dette er en hjerteskjærende og spennende roman om livet i konsentrasjonsleiren. Det handler om medisinske «eksperimenter» som blir utført på hjelpeløse fanger, om lidelser, kjærlighet, mot og utholdenhet. Boka er basert på virkelige hendelser og tilnærmet historisk nøyaktig.

– Nina Okun, Sandefjord bibliotek

Syrinpikene. Martha Hall Kelly.

Bakom synger døden

Forfatter: Karin Fossum
Cappelen Damm, 2020

Overbetjent Konrad Sejer får en ny sak med flere mulige forklaringer som han må løse. En ung mann og en tenåringsgutt møtes på svaberget ved det brådype vannet i Svartlandsskog. Den unge mannen blir sjarmert av tenåringen, men når han går og oppdager at lommeboka hans er borte, bygger sinnet seg opp. Han må finne gutten og ta hevn!

Dagen etter blir seksten år gamle Gritt Zeeland funnet død i samme skog, og en enslig mor finner en tegning av en død jente som ligner Gritt på sønnens rom. Bakom synger døden er en spennende og tankevekkende krimroman som tar for seg det stygge og det vakre.

– Elisabeth Haugli Tvedalen, Andebu bibliotek

Bakom synger døden. Karin Fossum.

Et liv forbi

Forfatter: Helga Fatland
Aschehoug, 2020

Som tidligere, skriver Helga Flatland også i denne romanen om familierelasjoner på godt og vondt. Hovedfokuset er på forholder mellom mor og datter, Anne og Sigrid. Anne er lærer og skal snart bli pensjonist. Sigrid bor i Oslo med mann og barn, og er fastlege der. Sigrid dro tidlig fra Vestlands-bygda hun vokste opp i. Av forskjellige grunner klarte hun ikke å bo der lenger. Faren fikk slag da hun og broren var små, og hun følte at moren forsømte dem. Omsorgen for mannen var viktigere enn for barna. Det er et nag Sigrid fremdeles bærer på. Så blir Anne alvorlig syk. Det viser seg å være uhelbredelig kreft, og livet tar en ny vending for hele familien.

Helga Flatland skriver med stor psykologisk innsikt, og stiller spørsmål som er aktuelle for alle. Hvordan takler vi møte med sykdom død? Hvordan forsoner man seg med at man snart skal dø? Og kan man kommer nærmere hverandre når livet går mot slutten?

– Anne Marie Fure, Stokke bibliotek

Et liv forbi. Helga Fatland.

Er mor død

Forfatter: Vigdis Hjorth
Cappelen Damm, 2020

Forholdet mellom mor og datter er et tema Vigdis Hjorth, og mange med henne, har reflektert over i skjønnlitteraturen, men få så brutalt som i denne romanen. «..en mor er et mord uten d» skriver Vigdis Hjorth i Er mor død. Hun gir oss en rystende, ærlig og opprivende skildring av forholdet mellom billedkunstneren Johanna og moren som opphørte da Johanna brøt med familien for 30 år siden. Nå vender hun hjem fra utlendighet og tror at familien skal ta i mot henne med fest, liksom det fortapte barnet i Bibelen. Virkeligheten er en ganske annen, og få skildrer den så nådeløst vakker, vond, – og humoristisk som Vigdis Hjorth.

– Anne Schäffer, Sandefjord bibliotek

Er mor død. Vigdis Hjorth.