Digitale tjenester

Her finner du en oversikt over digitale tjenester du kan få tilgang til via biblioteket.
For å lese mer om de forskjellige tjenestene, klikk på den aktuelle boksen.

Avistjenesten - Nasjonalbiblioteket

Nasjonalbibliotekets avissamling er så godt som komplett fra 1763 og fram til i dag. Samlingen består av ca 50 000 bind, og inneholder både riksaviser og lokalaviser.

Gjennom «Avistjenesten” kan du få tilgang til å lese disse avisene. Aviser som er tilgjengelig lokalt er merket med “Tilgang i norske bibliotek”. Avisene vil være tilgjengelig i 14 dager etter utgivelsesdatoen, og du kan laste ned artikler som PDF og lagre dem eller skrive dem ut. OBS! Enkelte aviser kan ikke leses i våre lokaler. Disse er merket med “kan kun åpnes i Nasjonalbiblioteket”.

For å kunne benytte deg av tjenesten må du få utdelt tilgang via et bibliotek. Hvem som helst kan få denne tilgangen. Du kan bruke bibliotekets PCer, eller bruke eget utstyr.

Slik får du tilgang:

 • Spør en bibliotekansatt om å generere et brukernavn og passord for deg
 • Gå inn på nb.no og logg inn med utdelt brukernavn og passord
 • Velg feltene for “Med lokal bruker”

OBS! Avistjenesten er kun tilgjengelig i bibliotekets lokaler.

 

Biblioteksøk

Biblioteksøk er Nasjonalbibliotekets søketjeneste for norske bibliotek. Her kan du søke opp og bestille bøker og andre medier og få dem sendt til ditt lokalbibliotek. Du vil ikke kunne finne enkeltartikler eller deler av bøker og tidsskrifter.

Alle kan benytte Biblioteksøk til søking. Lånere med Nasjonalt lånekort kan også bruke tjenesten til å bestille bøker.

Slik gjør du det:

 • Gå til bibsok.no
 • Søk opp det du vil låne og klikk på «Bestill»
 • Logg deg inn med lånekortnummer og PIN-kode (nummeret står på lånekortet og begynner med N00). Husk å sjekke at ditt bibliotek står som hentebibliotek. Hvis det ikke gjør det, eller om du vil hente boka på et annet bibliotek, velg «Endre hentebibliotek». Når boka er klar for henting, får du et varsel fra biblioteket.
Bokhylla - Nasjonalbiblioteket

Tjenesten Bokhylla fra Nasjonalbiblioteket gir deg muligheten til å lese norske bøker på nett. I denne digitale bokhylla ligger norske bøker gratis tilgjengelig for deg. Du trenger ikke logge deg inn, alt du trenger er å besøke nettstedet bokhylla.no.

Da Bokhylla ble lansert i 2009 omfattet den ca. 50 000 bøker fra 1690-, 1790-, 1890- og 1990-årene. Gjennom en avtale med Kopinor, som representerer forlag, forfattere og andre opphavsmenn, har Nasjonalbiblioteket fått anledning til å legge ut bøker som fortsatt er beskyttet av opphavsrett. I dag er det flere hundre tusen bøker tilgjengelig gjennom Bokhylla! Det er bøker fra hele 1900-tallet, til og med 2000.

Bokhylla er gratis tilgjengelig for alle med norsk IP-adresse. Bøker som er opphavsrettslig beskyttet er imidlertid ikke tilrettelagt for nedlasting eller utskrift. Bokhylla er også tilrettelagt for bruk på mobiltelefon/nettbrett.

BookBites

Appen BookBites er tilgjengelig for alle som har lånekort hos et av bibliotekene i Vestfold og Telemark. Tjenesten tilbyr et stort utvalg e-bøker og e-lydbøker i ulike sjangere, for både barn og voksne. BookBites ønsker å gjøre din leseropplevelse optimal og lar deg blant annet justere tekststørrelse og bakgrunnsfarge. Tilgang på Internett er ikke nødvendig når du først har lastet ned e-boka – du kan lese og lytte til bøkene dine offline.

Om du vil bruke BookBites må du først opprette en bruker ved å fylle inn navn, e-post og lage passord. Ved første innlogging registrerer du ditt lånekort og PIN-kode.

BookBites kan lastes ned på både mobil og nettbrett. Har du iPhone eller iPad finner du appen i App Store. Om du bruker mobil/nettbrett med Android-operativsystem henter du appen i Google Play (dette gjelder for eksempel Samsung).

Les mer om BookBites,

Les mer om funksjonene.

Filmbib

Filmbib gir deg muligheten til å se kort- og dokumentarfilm på PC, nettbrett eller mobil. Logg inn på filmbib.no med ditt lånekortnummer og PIN-kode. Tjenesten er gratis, men du må ha Nasjonalt lånekort.

På Filmbib kan du se kort- og dokumentarfilmer av nyere dato, men også et utvalg av filmer som går tilbake i tid. Her vil du finne en unik samling av kortfilmer for både barn og voksne: Animasjonsfilmer, eksperimentelle filmer og humoristiske korte historier. Her er også historisk interessante og samfunnsaktuelle dokumentarer og mye mer.

Til sammen er det rundt 400 titler tilgjengelig for gratis strømming til bibliotekenes lånere.

Filmoteket

Hvis du har nasjonalt lånekort på biblioteket kan du strømme filmer til din skjerm, gjennom bibliotektilbudet Filmoteket.

Du får tilgang til strømmetjenesten ved å besøke filmoteket.no. Her kan du velge mellom Oscarvinnende spillefilmer, prisbelønte dokumentarer, filmatiserte bøker og etter hvert også serier. Utvalget består av norske, nordiske, europeiske og internasjonale titler, for alle aldersgrupper.

Du kan låne inntil 4 filmer pr måned. Ved lån er filmen tilgjengelig i 48 timer, og kan sees når som helst og hvor som helst. Filmene kan sees på PC, Mac, nettbrett og smarttelefoner med Windows, iOS og Android og i alle kjente nettlesere. Filmen kan også enkelt overføres til større skjerm, via tjenester som AirPlay og Chromecast.

Lesekroken.no

Lesekroken er nettbasert eventyrportal med blant annet eventyr og barnesanger på 22 språk. Lesekroken er tilgjengelig på PC, nettbrett og smarttelefon.

Lesekroken.no er tilrettelagt for alle, både minoritetsspråklige, tospråklige og etnisk norske. Alle som ønsker tilgang til portalen kan finne sitt lokale biblioteks publikumspassord her: Finn ditt bibliotek.

Lesekroken.no inneholder også interaktive aktiviteter til eventyrene. Tjenesten er nettbasert, ingen installasjon eller nedlasting av program er nødvendig. Brukerne kan logge seg på uansett hvor de er i verden. Eventyrene er oversatt og innlest av tospråklige pedagoger. I tillegg bidrar kjente artister og skuespillere. Det er de samme fire eventyrene som går igjen på hvert fremmedspråk: Mannen som skulle stelle hjemme, De tre bukkene Bruse, Den syvende far i huset og Pannekaka.

 

NLB

Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB) er et statlig bibliotek under Kulturdepartementet. Tilbudet er gratis og landsdekkende. NLB skal bidra til at mennesker med funksjonsnedsettelser som gjør det vanskelig å lese trykt tekst og vanlige bøker, kan delta i samfunnet på linje med andre.

NLB er biblioteket for barn, ungdom, voksne og studenter som strever med å lese. Alle som har vansker med å lese trykt tekst og vanlige bøker på grunn av funksjonsnedsettelse eller sykdom, kan melde seg inn. NLB produserer og låner ut lydbøker og bøker i punktskrift.

Årsaker til nedsatt leseevne kan være:

 • svekket syn som ikke lar seg korrigere med briller
 • dysleksi og andre lesevansker
 • ADHD
 • fysisk funksjonsnedsettelse som gjør det vanskelig å lese en bok (for eksempel CP, ME og Parkinson)
 • kognitive utfordringer og/eller språkvansker på grunn av sykdom eller skade

NLBs tilbud er ikke for minoritetsspråklige som ønsker lydbøker for å øve seg i norsk. Du som har et annet morsmål enn norsk, må også ha en lesevanske som beskrevet her for å ha lånerett.

Podkast

Sandefjordbibliotekene har sin egen podkast! Vi legger ut opptak av noen av samtalene og foredragene i programmet vårt. Hør oss her i nettleseren eller på Soundcloud. Ta kontakt med biblioteket hvis du trenger du hjelp til nedlastingen.

Sandefjordbibliotekenes podkast på Soundcloud. 

17. juli 2011 gikk den første Solstadpromenaden av stabelen, en litterær byvandring basert på Dag Solstads bøker. Vel 80 personer hadde deltatt i feiringen på Midtåsen den 16., og disse gikk nå gjennom byen i samlet flokk, ledet av Aage Andersen.

Solstadpromenaden er nå tilgjengelig som podkast. Gjennom 4 programmer, eller som en sammenhengende helhet, kan du nå laste ned framføringen fra bibliotekets nettsider. Du kan foreta vandringen når du vil, med guide Aage Andersen og skuespiller Egil Birkeland på øret mens du spaserer.

Solstadprosjektets podkast på Soundcloud.

 

Pressreader

Med appen PressReader kan du nå lese aviser og tidsskrifter fra mer enn 100 land på nettbrett, smarttelefon eller pc. Les dem på bibliotekets pc’er, eller last dem ned til eget utstyr og ta med deg hjem.

Du kan også få tilgang til PressReader hjemmefra via Bibliofil-appen eller mine sider på nettsiden. Last ned Bibliofil-appen eller logg inn på mine sider, og trykk på digitale tjenester. Trykk deretter på PressReader ikonet. Når du har gjort det har du tilgang til å laste ned tidsskrifter og aviser i 7 dager. Når dagene har utløpt kan du fornye leien på nytt.

I PressReader finner du foreløpig ca. 70 norske aviser og tidsskrifter. I tillegg er det et godt utvalg av aviser og tidsskrifter på alle de nordiske språkene. Avisene og tidsskriftene i databasen presenteres i fulltekst, identisk med den trykte utgaven, og er tilgjengelig fra utgivelsesdagen. Du har tilgang tre måneder tilbake i tid.

Veiledning for bruk av PressReader.

Verdensbiblioteket

Våren 2019 ble Verdensbiblioteket.no offisielt lansert. Her finner du e-bøker og lydbøker på flere språk, som er tilgjengelige for strømming gjennom tjenesten. Du kan strømme så mye du vil fra Verdensbiblioteket. Det er ingen begrensninger for hvor mye du kan bruke tjenesten.

Verdensbiblioteket.no er åpent for alle i Norge. Du må besøke siden fra en norsk IP-adresse, og må opprette en bruker og logge inn for å få tilgang til innholdet. Å opprette en bruker er gratis, og krever bare at du har en gyldig e-postadresse. Enkelt og greit.

Det finnes e-bøker og lydbøker på albansk, arabisk, assyrisk/syriansk, bosnisk/kroatisk/serbisk, kurdisk, persisk/dari, polsk, somali, thai, tigrinja, tyrkisk og ukrainsk i Verdensbiblioteket.

Verdensbiblioteket er resultatet av et samarbeidsprosjekt mellom nasjonalbibliotekene i Norge, Sverige og Danmark, støttet av Nordisk Ministerråd. Verdensbiblioteket drives i fellesskap av de skandinaviske nasjonalbibliotekene. Det er Nasjonalbiblioteket som har ansvaret for Verdensbiblioteket.no.

Translate »