Drøm deg bort til fjerne land eller få inspirasjon til din neste utenlandsferie! Vår filmentusiast Beatrice anbefaler tankevekkende og morsomme dramafilmer fra alle verdens kanter. Filmene kan du låne på Sandefjordbibliotekene.

Ordets makt (2018)

Regissør: Yvan Attai
Språk: Fransk

Neila er en ung fransk kvinne med innvandrerbakgrunn, som studerer juss ved det prestisjefulle Sorbonne universitetet. Allerede fra begynnelsen av havner hun i konflikt med den kjønnsdiskriminerende og rasistiske professoren, Pierre. Universitetsledelsen gir derfor Pierre i oppdrag å hjelpe Neila til å forberede seg til den årlige talekonkurransen, noe han er ytterst motvillig til å gjøre på grunn av sine utdaterte holdninger. Filmen forteller varmt og humørfylt om kulturkrasjen som kan oppstå i dagens flerkulturelle samfunn. Den viser at mennesker kan forandre seg, og likevel være tro mot seg selv.

Ordets makt (2018).
Den andre siden av håpet (2017)

Regissør: Aki Kaurismäki
Språk: Finsk

To menneskeskjebner veves sammen i dette typiske Kaurismäki-universet. Khalid er en syrisk flyktning som ikke får oppholdstillatelse i Finland og flykter fra mottaket. Den tidligere skjorte-selgeren Wikstrøm starter et nytt liv, og kjøper en gammel og nedslitt restaurant. Det er her veiene deres møtes. Deretter oppstår en utopi av en fredelig sameksistens, så menneskelig som bare Kaurismäki kan lage. Regissørens spesielle formspråk formidler aktuelle problemstillinger i et tidløst miljø. Han klarer å skape øyeblikk av håp på en bedårende og fortrolig måte. Anbefales!

Lån filmen her.

Den andre side av håpet (2017).

Shoplifters (2018)

Regissør: Hirokazu Kore-eda
Språk: Japansk

Et stille drama om en japansk familie som får endene til å møtes med tyveri. Den japanske mesterregissøren Hirokazu Kore-eda har filmatisert flere historier om for det meste dysfunksjonelle familier. Her er det en stor fargerik familie som bor i et lite og trangt hus. I tillegg til den lille støtten de får, går far og sønn på virkelig mesterlige raid gjennom butikkene. En dag finner de en liten, fullstendig forsømt jente og tar henne med seg… Filmen våger seg inn i en positiv utopi i tider med kulde og kynisme uten sosial kitsch og idealisering. Den viser at solidaritet og omsorg er mulig igjen på en riktignok ukonvensjonell måte. Anbefales!

Shoplifters (2018).

Corpus Christi (2020)

Regissør: Jan Komasa
Sjanger: Drama
Språk: Polsk

Ungdomsforbryter Daniel, som er løslatt på prøve, får muligheten til å vikariere som prest i en polsk landsby. Menigheten elsker ham for hans ukonvensjonelle administrasjon; hans opprinnelige prekener, hengivelse og lidenskap. Daniel gjør det lille, traumatiserte stedet til et reelt sammensveiset samfunn. Men er religion bare er en flukt for Daniel eller en sann åndelig transformasjon i en verden der tilgivelse ikke blir lett? Komasas filmatisering av denne sanne historien er rørende, men også foruroligende og av og til morsom. Dramaet virker som en åndelig lignelse som er unikt polsk, men tilgjengelig for alle.

Corpus Christi (2020).
The Farewell (2020)

Regissør: Lulu Wang
Språk: Kinesisk

Kinesiskamerikanske Billi reiser fra New York til slekta i Kina når søskenbarnet Hao Hao skal gifte seg med japanske Aiko. Bryllupet er imidlertid et iscenesatt påskudd for at hele slekta skal kunne samles rundt bestemor Nai Nai en siste gang. Hun er alvorlig kreftsyk, men vet det ikke selv. Familien holder det hemmelig for henne, og Billi instrueres både av sine foreldre samt onkel om ikke å avsløre bestemorens tilstand for henne. Mens Wangs film er personlig og kulturelt spesifikk, oppnår den en allmenn gyldighet og en resonans gjennom sin levende skildring av en familiekrise. Filmen er sjarmerende fortalt og man sitter igjen med en vennlig påminnelse om betydningen av familiebånd.

The Farewell (2020).