Muldvarpen (2011)

Regissør: Tomas Alfredson
Sjanger: Drama/Thriller
Working Title Films [Storbritannia/Frankrike]

Dette er et spiondrama basert på en av romanene av John Le Carré. Året er 1973 og vi er midt i den kalde krigen mellom øst og vest. George Smiley er permittert fra jobben som etterretningsoffiser. Han var involvert i en operasjon som gikk galt og en britisk spion ble skutt. Men så mistenkes det at noen lekker informasjon til KGB, og at denne personen er en del av den innerste kretsen i den britiske etterretningstjenesten. Da hentes den erfarne agenten George Smiley inn for å finne kilden. Dette er ingen actionfilm med høyst tempo, det går lavmælt og rolig for seg. Det er spennende, men noen ganger er det vanskelig å forstå hva som egentlig skjer. En spennende avslutning og strålende skuespill fra bl.a. Gary Oldman, Benedict Cumberbatch og Colin Firth gjør at jeg vil anbefale filmen. Hvis du liker spionromanene til John Le Carré vil du nok like denne.

– Veslemøy Grinde, Sandefjord bibliotek

Se filmen her. 

Muldvarpen (2011)

What’s Eating Gilbert Grape (1993)

Regi: Lasse Hallström
Sjanger: Drama
Paramount Pictures [USA]

En klassiker fra 90-tallet om familie og småbyliv. I denne filmen møter vi Gilbert Grape og familien hans, som bor i en liten by i Iowa. Dette er en stille og søvnig by der det aldri skjer noe. Gilbert, en ung mann med mye ansvar, bruker tiden sin på å ta vare på familien sin, og spesielt på lillebroren Arnie som har en psykisk utviklingshemning. Arnie er en rampete gledesspreder, og er samtidig utfordrende å ta seg av. I tillegg har de og søstrene en sykelig overvektig mor som ikke har forlatt huset på 7 år. Til tross for stadige utfordringer gleder familien seg sammen til Arnie sin 18-årsdag.

En årlig begivenhet for Gilbert og Arnie er å se på bobiler som kjører gjennom byen. En av bobilene bryter sammen, og Gilbert blir på denne måten kjent med Becky, en ung dame som inspirerer og utfordrer tankesettet til Gilbert.

Skuespillerprestasjonene i denne filmen er veldig gode, og spesielt imponerende er det å se en ung Leonardo DiCaprio spille karakteren Arnie. Filmen er original, sjarmerende og rørende, og får fort en spesiell plass i hjertet.

– Amalie Barclay Nordbø, Stokke bibliotek

Se filmen her. 

What’s Eating Gilbert Grape (1993)

Kapernaum (2018)

Regissør: Nadine Labaki
Sjanger: Drama
Mooz Films [Libanon]

Zain er en 12 år gammel gutt som lever i gatene Beiruts. Vi møter ham i rettssalen hvor han saksøker sine foreldre for å ha blitt født. Familien hans er lutfattige og filmen reiser spørsmålet om «bør slike foreldre få så mange barn»? Regissøren Nadine Labaki skildrer på brutal og engasjert vis hvor jævlig og grusomt livet kan være for barn og barnefamilier langt under fattigdomsgrensen i Libanon. Men filmen får likevel frem at også i gatene i Beirut finnes det medmenneskelighet og humor, selv om man ofte ikke ser det såkalte lyset i enden av tunnelen. En bekmørk og urovekkende film som berører og setter seg fast i en lenge etter man har sett filmen.

– Beatrice Tessmer, Sandefjord  bibliotek

Se filmen her. 

Kapernaum (2018)

Bombshell: The Hedy Lamarr Story (2017)

Regissør: Alexandra Dean
Sjanger: Dokumentar  
Reframed Pictures [USA]

Dette er historien om den bemerkelsesverdige kvinnen Hedy Lamarr; en av Hollywoods største filmstjerner fra Metro-Goldwyn-Mayers storhetstid på 40-tallet. Mange beundret henne for hennes skjønnhet, men det var mer til Hedy Lamarr enn de mørke lokkene og glitrende grønne øynene. Bak det nydelige utseende lå nemlig hjernen og sjelen til en oppfinner. Under andre verdenskrig hjalp hun blant annet med å utvikle en tidlig form for frekvenshopping, en teknologi vi i dag bruker for Wi-Fi, Bluetooth og GPS. Men Lamarrs velsignede skjønnhet var også en forbannelse. Ettersom ytterst få klarte å se forbi hennes attraktive ytre, ble hun ofte undervurdert og fikk ingen anerkjennelse for sin oppfinnelse før flere tiår senere. Det stressfulle filmstjernelivet satte sine spor, men det endret ikke hvem Hedy Lamarr var: en briljant vitenskapskvinne.

– Christine Aasbø, Sandefjord bibliotek

Se filmen her.

Bombshell: The Hedy Lamarr Story (2017)

Veronikas to liv (1991)

Regissør: Krzysztof Kieslowski
Sjanger: Drama 
‎Sidéral Productions [Frankrike/Polen]

Dette er en fransk-polsk film fra 1991, regissert av Krzysztof Kieślowski. I filmen presenterer han parallelle liv til to unge kvinner som ikke kjenner hverandre men sanser hverandres eksistens. “Jeg har en merkelig følelse at jeg ikke er alene her i verden” sier den polske Veronika. Hun får sin intuisjon bekreftet når hun treffer sin dobbeltgjenger, franske Véronique. Det viser seg at begge kvinnene er ganske like. De ser ut som tvillinger, begge er oppfostret av alenefedre, og begge elsker å synge. Det oppstår en sprekk i deres dobbeltliv da Veronika dør. Véronique må revurdere sine tidligere livsplaner og først da blir hun til en selvstendig person. Hun gir opp sin musikkarrière og nøyer seg med en beskjeden lærerstilling. Der finner hun mye glede i møter med andre mennesker. Hennes store drøm er å finne lykke og kjærlighet, og hun lever også store deler av sitt liv på det metafysiske planen.

Denne drømmeaktige historien er et praktfullt eksempel på magisk realisme på film. Som vanlig stiller Kieslowski sitt evige spørsmål om hva er det egentlig som styrer våre liv, er det vår egen fri vilje eller er det et vev av tilfeldigheter. Musikken som er komponert av Zbigniew Preisner spiller også en viktig rolle i handlingen og forsterker stemningsbildene. Denne vakre og poetiske filmen vant tre priser under Filmfestivalen i Cannes i 1991.

– Jolanta Karpinska-Jørgensen, Sandefjord bibliotek

Se filmen her. 

Veronikas to liv (1991)

Translate »