Venter du på «Den savnede søsteren» av Lucinda Riley? Ventelisten er fortsatt lang, spesielt etter forfatterens tragiske bortgang tidligere i år. Vår ekspert på feltet, Nina Okun har samlet sammen noen lignende bøker som du kan lese mens du venter. Dette er bøker som er underholdende, lettleste, spennende, oppløftende, gripende og tankevekkende.

Der lyset slipper inn

Forfatter: Lucy Dillon
Oversetter: Bente Rannveig Hansen
Bazar, 2019

Gretne gamle damer, hunder og strikkede blomster. Dette er noen av ingrediensene i denne nydelige romanen om den unge Lorna. Når hun følger drømmen sin og kjøper det lille galleriet i fødebyen Longhampton, begynner ting å skje. Hun blir kjent med den aldrende berømte kunstneren Joyce Rothery, hun møter mannen hun svermet for siden barndommen, bestevenninnen trenger husly og niesen hennes avslører en sjokkerende hemmelighet. Dessuten «arver» Lorna en nervøs dachshund og finner etter hvert frem til sine kunstneriske evner, som kanskje ikke er helt som hun forestilte seg. En oppløftende leseopplevelse.

Lån boka her.

Der lyset slipper inn. Lucy Dillon.

Vokteren av tapte ting

Forfatter: Ruth Hogan
Oversetter: Toril Hanssen
Cappelen Damm,2017

En litterær perle. Anthony Peardew har samlet opp «tapte ting» som andre har mistet gjennom en årrekke. Han har arkivert alt i hyller og esker med dato og beskrivelse av funnet. Når det lakker mot enden av livet, testamenterer han huset og hele «samlingen» til assistenten sin Laura, med oppfordring om å gjenforene tingene med eierne sine. Morsomt skrevet og litt nostalgisk, med to parallelle handlinger som til slutt sammenkoples på overraskende vis.

Lån boka her.

Vokteren av tapte ting. Ruth Hogan.

Eleanor Oliphant har det helt fint

Forfatter: Gail Honeyman
Oversetter: Cecilie Winger
Aschehoug, 2018

Eleanor Oliphant bor alene i en liten leilighet. Hun går på jobb hver dag, holder seg for seg selv og drikker to flasker vodka i helgen. Hun har ingen sosiale antenner og i grunnen ikke noe liv. Den eneste hun snakker med i løpet av uka er moren, som ringer hver onsdag kveld. Eleanor har stygge arr i ansiktet og minner hun prøver å fortrenge. Hva er det hun har opplevd som har gjort henne til den hun er? En rystende, morsom, overraskende og helt spesiell leseopplevelse.

Lån boka her.

Eleanor Oliphant har det helt fint. Gail Honeyman.

Gule krokus om våren

Forfatter: Laila Ibrahim
Oversetter: Judith S. Nilsen
Cappelen Damm, 2014

Lisbeth Wainwright blir født på en stor plantasje i Virginia og umiddelbart overlatt til sin amme Mattie, en slavekvinne som selv nylig har født en sønn. De to knytter seg sterkt til hverandre og vi følger dem fra begges synsvinkel, mens Lisbeth vokser opp til en ung kvinne. Hun prøver å tilpasse seg sitt privilegerte liv som datter av en rik plantasjeeier, men får etter hvert øynene opp for de urimelige vilkår slavene lever under. Hun må til slutt ta et dramatisk valg. En fantastisk fin og medrivende historisk fortelling skrevet med stor innlevelse.

Lån boka her.

Gule krokus om våren. Laila Ibrahim.

Silkehandlerens datter

Forfatter: Dinah Jefferies
Oversetter: Bente Klinge
Vigmostad Bjørke, 2017

En fengslende bok om søsterrivalisering og mørke hemmeligheter. I 1952 er Indokina under fransk styre og det syder av militant opprør i Hanoi. Nicole er datter av en rik silkehandler. Han velger å la den dominerende søsteren hennes, Sylvie, ta over styringen av familiebedriften. Nicole får ansvar for en nedlagt silkebutikk. Hun jobber iherdig for å fikse den opp, når hun blir involvert med en vietnamesisk soldat, Trân. Hun følger med ham til fronten, selv om det egentlig er den russisk-amerikanske agenten Mark hun er forelsket i. Men hvem kan hun stole på? Konflikter og intriger, mord og romantikk. En flott kombo!

Lån boka her.

Silkehandlerens datter. Dinah Jefferies.

To sekunder før miraklet

Forfatter: Agnes Ledig
Oversetter: Ellen Huse Foucher
Gyldendal, 2015

Den beste boken jeg har lest på lenge. Morsom, trist, dyp, med sjarmerende dialoger og en fin livsfilosofi. Julie på 20 er alenemor og synes alt er vanskelig. Hun sliter økonomisk, jobben er kjedelig, dårlige arbeidstider og sjefen er grusom. En dag treffer hun en mann som kommer til å få stor innflytelse på livet hennes. Alt ser plutselig lysere ut, men så skjer det en tragisk ulykke. Agnès Ledig skriver med stor innlevelse og ut fra egen erfaring om dyp sorg, men også om hvordan håpet og troen på livet vender tilbake. Ufattelig vakker bok.

Lån boka her.

To sekunder før miraklet. Agnes Ledig.

Den franske fotografen

Forfatter: Natasha Lester
Oversetter: Ina Bakke Kickstat
Anemone, 2020

I 1942 ønsker amerikanske Jessica May seg vekk fra modellyrket og søker seg til fronten som krigsfotograf. Hun møter skepsis og motstand fra mannlige korrespondenter så vel som soldater. De ser bare på henne som en vakker kvinne. En kaptein i hæren Dan Hallworth er annerledes og støtter og oppmuntrer henne. Lille franske Victorine har mistet foreldrene sine i krigen og blir sterkt knyttet til både Jessica og Dan. I 2005 kommer kunstkonservatoren D’Arcy Hallworth til et slott i Frankrike for å pakke ned en samling med berømte fotografier. Hun får seg noen overraskelser når hun sammen med fotografens agent, den stillfarende Josh Vaughn, oppdager sin tilknytning til den ukjente fotografen. Helt utrolig god og spennende historisk roman.

Lån boka her.

Den franske fotografen. Natasha Lester.

Over horisonten

Forfatter: Jojo Moyes
Oversetter: Eva Ulven
Bastion, 2019

Bibliotekarer til hest, sterke kvinner, ubrytelig vennskap, mord og kjærlighet er bare noen av ingrediensene i den 15. romanen til Jojo Moyes, hennes kanskje beste til nå. Alice flykter fra det kjedelige sosietetslivet i London, til et ekteskap med den flotte amerikanske ungkaren Bennet van Cleve. Han bor i en liten landsby i de nordlige Appalachene i Kentucky, men hverken ekteskapet eller hverdagen blir slik hun hadde drømt om. Hun får imidlertid en ny mening med tilværelsen når hun slutter seg til de ridende bibliotekarene. Hun møter Margery O’Hare, en uredd og selvstendig kvinne oppvokst i Kentucky, og sammen sprer de bøker og leseglede mellom fjellene.

Lån boka her.

Over horisonten. Jojo Moyes.

Tsarens datter

Forfatter: Gill Paul
Oversetter: Bente Rannveig Hansen
Aschehoug, 2017

Dette er en perle av en historisk roman. Spennende fortalt om den russiske tsarfamiliens siste dager og hvordan Maria Romanov blir reddet fra den sikre død. Vi følger henne videre gjennom bolsjevismens brutale år, frem til beleiringen av Leningrad under den andre verdenskrigen og den derav følgende hungersnøden. Historien flettes sammen med en skjebne i nyere tid, nemlig skjebnen til australske Val Doyle. Hun har vokst opp uten mor, med en brutal far og endt opp i et ekteskap med en voldelig mann. Når faren hennes dør, blir det startskuddet til en ny epoke for Val. Denne boken var umulig å legge fra seg.

Lån boka her.

Tsarens datter. Gill Paul.

Verden uten deg

Forfatter: Jill Santopolo
Oversetter: Bente Klinge
Gyldendal, 2017

Lucy møter Gabe for første gang den 11. september 2001. Sammen er de vitner til tragedien som rammer New York. De blir dypt forelsket i hverandre og har en helt spesiell forståelse seg imellom. Begge er ambisiøse og ivrige etter å gjøre en forskjell i verden. Dessverre blir dette en årsak til at forholdet går i stykker, når Gabe prioriterer jobb og karriere fremfor kjærligheten. Lucy klarer til slutt å legge forholdet bak seg og finner på nytt kjærligheten med den litt eldre Darren. En del av henne glemmer dog aldri Gabe, hennes første kjærlighet. Utrolig velskrevet og fengende.

Lån boka her.

Verden uten deg. Jill Santopolo.

Translate »