Vi er inne i årets skumleste måned, og snart er det Halloween! Her finner du noen tips til skumle og spennende bøker for barn og ungdom.

Heksenøkkelen

Forfatter: Mika Ford
Oversetter: Torleif Sjøgren-Erichsen
Aschehoug, 2021

Sofia og faren flytter til et gammelt hus hvor faren vil starte pensjonat. På loftet står en gammel kiste de ikke greier å åpne. I den merkelige butikken Skrekk og Gru får de kjøpt en mystisk nøkkel som åpner kista. Den skulle de ikke ha åpnet! Hva har skjedd i huset tidligere? Sofia får vite at det var sanatorium der på 1890-tallet, hvor mange barn døde. Hvem lager de merkelige lydene på loftet? Hvem er den merkelige damen som faren plutselig forlover seg med?

En skummel bok om drømmer og gjenferd, lyn og torden og mystiske dødsfall. Passer for 9-12 år.

– Heidi Haraldsen, Sandefjord bibliotek

Heksenøkkelen. Mike Ford.

Opptaksprøven

Forfatter: Arne Svingen
Illustratør: Torstein Nordstrand
Gyldendal, 2020

David har flyttet til et nytt sted. Tre gutter banker på døra og inviterer han med i gjengen deres – Pøbelgjengen. Men hvis han vil det, må han gjennom en opptaksprøve. Pablo er den som går foran som lederen i gjengen og sier at David må gå ned til det gamle, falleferdige huset og banke på døra og spørre den gamle dama om hvorfor hun aldri blunker. Den gamle dama inviterer David inn på småkaker og låser døra bak han når han kommer inn. David liker det ikke, og vil ut igjen, men nå kommer han ingen vei. Den gamle dama har låst døra bak han og sier at hun har mistet nøkkelen. Hun forsvinner innover i huset og han følger etter, men ramler plutselig ned i et hull i gulvet. Dette er starten på mange skremmende hendelser i jakten på å komme seg ut av huset igjen.

En lettlest og spennende grøsserbok for barn fra ca. 8-12 år.

– Elin Fjellheim, Andebu bibliotek

Opptaksprøven. Arne Svingen.

Kirkegårdsboken

Forfatter: Neil Gaiman
Oversetter: Stian Omland
Illustratør: Chris Riddell
Schibsted, 2010

Nobody Owens er en helt vanlig gutt – bortsett fra at han bor på en kirkegård. Han har adoptivforeldre som er spøkelser, og en verge som er vampyr. På kirkegården opplever Bod de utroligste ting, fra å bli kidnappet av ghûler til å bli kjent med en ekte heks. Inne på kirkegården er Bod trygg, men på utsiden er det noen som vil skade ham. Hvorfor? Og hva skjer når Bod blir gammel nok til at kirkegården ikke lenger er en stor nok verden for ham? 

Neil Gaimans Kirkegårdsboken er en blanding av fantasy og grøss, og passer fra ca. 8 år. I tillegg gjør Gaimans fantasifulle beskrivelser og lek med ord at boken gjerne også kan leses av voksne – for den voksnes egen del. 

– Martha Bjørkås, Sandefjord bibliotek

Kirkegårdsboken. Neil Gaiman.

Skyggen i skogen og andre skumle historier

Forfatter: Max Brallier
Illustratør: Letizia Rubegni
Oversetter: Nina Aspen
Gyldendal, 2021

Fem korte, skumle historier med store illustrasjoner. Hvem er skyggen i skogen? Det er et monster, sier barna. Løp når det roper navnet ditt! Rekker Hugo å rømme fra monsteret? Er det et monster i rommet til Rosa? Ingen andre i familien ser det… Hvem skriver på veggen i det gamle huset Sofie flytter til? Hvilket kjempeekkelt dyr gjemmer seg bak skapet til Emma? Les og bli skremt! Passer for 6-9 år.

– Heidi Haraldsen, Sandefjord bibliotek

Skyggen i skogen og andre skumle historier. Max Brallier.

Varulvens hemmelighet

Forfatter: Kristina Ohlsson
Oversetter: Elisabeth Bjørnson
Aschehoug, 2018

Herbert bor hos farfar i Eldsala, siden begge foreldrene er døde. Han er bekymret for at farfar skal bli syk og dø, for da har han ingen andre enn storebroren Fabian. Herbert og vennen Sally liker vanligvis å være i skogen og spesielt i vindmølla. For tiden skjer det mystiske ting, så de får ikke lov til å være i skogen. Over tid har flere fiskebåter gått på «grunn» og blitt borte. Hvorfor brenner det stadig i skogen. En dag ser de en mann i skogen som blør stykt, men så plutselig er han vekk. Hva skjer?

Herbert og Sally blir jaget av enorme ulver som har røde øyne. Ulvene er nifse og prøver å fange dem. Flere av Sally sine sauer blir funnet døde, og mennesker forsvinner. En dag får Herbert et bilde med hemmelige beskjeder på, og et kart på baksiden. Kan det være mulig at løsningen på alt det mystiske finnes i dette bildet? Sally og Herbert begynner å utforske og forhører seg med flere andre. Svaret må jo finnes et sted.

Boka er spennende, har god driv, og passer for dem som liker ting vi ikke kan forstå. Første bok i trilogi. Passer fra ca. 10 år.

– Anita Klophmann, Stokke bibliotek

Varulvens hemmelighet. Kristina Ohlsson.

Ingen sover trygt i natt

Forfatter: Mari Moen Holsve
Cappelen Damm, 2017

I den lille bygda Skymdal skjer et uhyggelig drap. En skolegutt blir funnet drept og hjertet hans er stjålet! Noen dager senere, på halloween-natten, våkner en klassekamerat av at en avkappet hånd forsøker å kvele ham! Mange i bygda mistenkes. Har det noe å gjøre med det nedlagte sykehuset, eller det gamle fengselet? Hvem er morderen? En nifs og uhyggelig grøsser.

Første bok i trilogi, passer for mellom-/ungdomstrinnet.

– Heidi Haraldsen, Sandefjord bibliotek

Ingen sover trygt i natt. Mari Moen Holsve.

Knirkerne

Forfatter: Tom Fletcher
Oversetter: Torleif Sjøgren-Erichsen
Illustratør: Shane Devries
Aschehoug, 2020

Har du noen gang hørt lyder i huset når du ligger i senga om kvelden? Eller følt at det er noe sammen med deg på soverommet? Da kan det være Knirkerne som har kommet! 

En dag våkner Lucy Dyngerud og oppdager at mammaen hennes har forsvunnet i løpet av natten. Alle de andre foreldrene i Fjertingby er også borte, og det er bare barna som er igjen! De andre barna synes det er gøy å bestemme selv, men Lucy er bekymret. Når hun skal legge seg om kvelden, oppdager hun at det er Knirkere under senga hennes! De har kidnappet alle foreldrene, og tatt dem med seg til Rednu. Lucy kommer seg til Rednu, men kan hun finne de voksne, og greier hun å redde dem? 

En skummel og morsom bok som er fin både til høytlesing og til å lese selv. 

– Martha Bjørkås, Sandefjord bibliotek

Knirkerne. Tom Fletcher.

Translate »