Det er 1. desember, og nedtellinga til jul starter. Vi har samlet noen tips til fine julebøker du kan lese sammen med barna.

Tikkens jul

Forfatter: Kjetil Indregard
Illustratør: Nikolai Lockertsen
Kagge, 2021

Tikkens jul er en fortelling om ei rødhåret jente på åtte år som kommer fra en fattig familie i gamle dagers Kristiania. Hun heter Tikken og har polio, noe som gjør at hun ikke greier å gå. Men hun har en god venn i familiens hund -Nansen, som drar henne rundt i en skranglete tralle mens hun selger fyrstikker og lys, og en annen god venn i nabogutten Luka som er veldig snill og deler maten sin med henne. Tikken gleder seg ikke til jul siden de ikke har råd til julemiddag og moren ikke gidder å pynte til jul. En dag overhører hun sine slemme søstre si at hun er adoptert og hun begynner å skjønne hvorfor både de og moren ikke er noe snille mot henne og tvinger henne ut for å selge fyrstikker og lys. Hun blir veldig nysgjerrig og vil prøve sitt beste for å spore opp sin biologiske familie gjennom å finne barnehjemmet hvor hun ble hentet fra. Men det er ikke så lett når hun finner ut at barnehjemmet har brent ned. Hvordan skal hun nå greie å finne ut av hvem familien hennes egentlig er? Dette er en både melankolsk, spennende og sjarmerende kalenderbok med 24 kapitler som har flere likheter til eventyr som både “Piken med svovelstikkene” og “Askepott”, og er basert på NRK Supers julekalender.

– Elin Fjellheim, Andebu bibliotek

Lån boka her.

Tikkens jul. Kjetil Indregard.

Snekker Andersen og julenissen

Forfatter: Alf Prøysen
Illustratør: Hans Normann Dahl

Det er julaften og Snekker Andersen har kledd seg ut som julenisse og skal gi gaver til barna sine. Men på veien kolliderer kjelken hans med selveste julenissen! Snekker Andersen og julenissen bestemmer seg for å bytte jobb, og snekker Andersen gir gaver til nissens barn, mens julenissen er hjemme hos snekker Andersen. Dette er en lun klassiker med humor og nostalgi, om giverglede, jul og familie. Det du tar som en selvfølge kan glede andre og jula er den perfekte tiden for å gi litt ekstra. Passer fra 3 år.

– Tale Bergan, Sandefjord bibliotek

Lån boka her.

Snekker Andersen og julenissen. Alf Prøysen.

Kaspar følger stjernen

Forfatter: Campbell Paget
Illustratør: Reg Cartwright
Oversetter: Eyvind Skeie
Cappelen, 1997

En ny vri på historien om De tre vise menn. Kaspar er kongelig astronom hos sultanen i Persia. Han er meget vis, men lurer på hvorfor det finnes et univers. I en drøm får han beskjed om å følge stjernen. Da skal han møte Den store skaperen og få svar på alle sine spørsmål. Kaspar rir avgårde på kamelen sin og på veien treffer han Melkior fra Arabia og Balthasar fra Etiopia. Alla har hatt samme drøm. Og for en reise! De kapprir, står på hodet, bader, og hygger seg rundt leirbålet. Stjernen stopper over en stall i Betlehem og der ser de en mann og en kvinne og et nyfødt barn. En vakker billedbok om stjerner, vismenn, hyrder og livets store gåter.

– Heidi Haraldsen, Sandefjord bibliotek

Lån boka her.

Kaspar følger stjernen. Campbell Paget.

Bobla

Forfatter: Siri Pettersen
Gyldendal, 2017

Kine på 12 år føler seg som en slave. Alt hun må gjøre er ting hun absolutt ikke vil gjøre. Hun må stå opp tidlig, gå på skolen, gjøre kjedelige lekser, delta på svømmeundervisning, og drikke lettmelk istedenfor helmelk. Hun synes livet er kjipt, og er lei av alt, bortsett fra kakao og katta si Tipsi. Et sted hun kan være alene er på kirkegården. Der kan hun vandre rundt og synes synd på seg selv. En dag finner Kine en mystisk kule. Hun tar den med hjem, og finner ut at hun kan bo inni den! Hun flytter inn i denne bobla, og der vil hun bli. Bortsett fra en tøydukke med hodeskalle-ansikt, er hun helt alene i bobla. Bobla kan fly, og Kine kan ønske seg alt hun vil. Hun kan endelig melde seg ut av verden, og bare tenke på seg selv.

Nå blir Kine lykkelig og fornøyd med livet. Eller blir hun det?
 
Dette er en god bok med mørk og særegen humor som anbefales for barn og unge på mellomtrinnet og ungdomstrinnet. Sentral tematikk er at det kan være vanskelig å nå inn til ungdom, og konsekvensen av å være selvopptatt. Dette er ikke en julebok i tradisjonell forstand, men historien er satt til adventstid.

– Amalie Barclay Nordbø, Stokke bibliotek

Lån boka her.

Bobla. Siri Pettersen.

Snøsøsteren

Forfatter: Maja Lunde
Illustratør: Lisa Aisato
Kagge, 2018

Julian ELSKER julen. Han har bursdag på julaften, og i år blir han 10 år. Det burde være klart for årets beste dag, men i år er ingenting som det skal. Etter at storesøsteren Juni døde går foreldrene rundt i en tåke av sorg, og det virker som om de har glemt at det snart er jul. En dag møter Julian en sprudlende jente som heter Hedvig. Hun tar ham med hjem til Villa Kroken, et hus som oser av juleglede, og Julian blir minnet på at livet ikke er bare trist. Men det er noe mystisk med Hedvig og hjemmet hennes – og hvem er egentlig den gamle mannen som stadig dukker opp?  

Snøsøsteren er en vakker, varm og rørende julefortelling i 24 deler, og Lisa Aisatos nydelige illustrasjoner skaper magisk stemning. Dette er en bok hele familien kan glede seg over, og som passer for høytlesning fra 6 år. 

– Martha Bjørkås, Sandefjord bibliotek

Lån boka her.

Snøsøsteren. Maja Lunde.

Tre vise dyr

Forfatter: Angela Amoroso og Marius Renberg
Gyldendal, 2007

En herlig billedbok om sauen Bjelle, kua Jura og grisen Grynte som trives så godt på gården de bor på. Men en dag ser de en oppskrift på julerull inne hos bonden, og skjønner at den skal lages av dem! De må rømme! Ulven Ulrik hjelper de med forkledninger, til forveksling lik De Tre Vise Menn. Flybussen tar de til flyplassen, hvor et sangkor venter på sine Tre vise menn. Før misforståelsen blir oppklart, sitter de på flyet til Roma. Julaften i Roma er fantastisk, men etter flotte storbyopplevelser kommer hjemlengselen. Hva gjør våre livsnytende dyr da? En humoristisk historie for alle aldre med flotte illustrasjoner av Marius Renberg.

– Heidi Haraldsen, Sandefjord bibliotek

Lån boka her.

Tre vise dyr. Angela Amoroso og Marius Renberg.

Translate »