Yoga : et kvarter om dagen

Forfatter: Ulrica Norberg
Cappelen Damm, 2015

Morgenen er det ultimate tidspunktet for yoga. Sett av et kvarter og start dagen med disse rolige øvelsene, designet som et verktøy til å håndtere stress og fylle deg med energi. Forfatterinnen er journalist og yogalærer med lang erfaring, og hennes bøker er oversatt til flere språk. Boka er veldig inspirerende og gir deg gode tips om flere behagelige øvelser som kan gjøre deg sterkere, smidigere og mer avslappet. Nå, når vi ikke kan reise utenlands, kan vi alternativt begi oss ut på en indre reise til et sunnere liv…

– Jolanta Karpinska-Jørgensen, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

Yoga: et kvarter om dagen. Ulrica Norberg.
Født sensitiv: våre historier

Forfatter: Märtha Louise og Elisabeth Nordeng
Cappelen Damm, 2017

Å være høysensitiv er ikke en diagnose, men et personlighetstrekk. Høysensitive mennesker er mer følsomme og sansevare og opplever situasjoner mye sterkere enn folk flest. Det kan både være en fordel og en ulempe. Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Noreng forteller om sine personlige opplevelser som høysensitive mennesker og om hvordan de har latt personlighetstrekket bli en styrke i livet. Boken er lettlest og interessant. Vi får et lite innblikk i hvordan det oppleves å være så sensitiv. Bakerst i boken er det også øvelser man kan gjøre for å lære seg å mestre livet og få en bedre hverdag.

– Nina Okun, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

Født sensitiv. Märtha Louise og Elisabeth Nordeng.
Slow: lev livet langsomt

Forfatter: Carl Honoré
Oversetter: Eirik Talleraas
Bazar, 2014

I dag har nesten alle dårlig tid. Det haster så mye at alle og alt som forsinker oss blir oppfattet som vår største fiende, fordi vi er så fikserte på å spare tid. Vi lever i en konstant irritasjonstilstand. Carl Honoré fremmer langsomheten, som en motvekt, og prøver å finne en slags medisin mot denne plagen. Han besøker work shops i London, Super Slow studio i New York, «slow» mat og «slow» byer i Italia. Dette er en morsom og engasjerende bok som viser at vi har et valg, og tross en «tidsregime», kan leve et mer fullendt og innholdsrikt liv.

– Jolanta Karpinska-Jørgensen, Sandefjord bibliotek

Lån boken her.

Slow. Carl Honoré.
25 konspirasjoner å snakke om i lunsjen

Forfatter: Bjørn-Henning Ødegaard og Fredrik Sjaastad Næss
Vigmostad Bjørke, 2019

Visste du at bare 66 prosent av unge voksne i USA tror at jorden er rund? Eller at flere tror at Elvis Presley lever og Paul McCartney er død? Det finnes mange vanvittige konspirasjoner der ute. Bjørn-Henning Ødegaard og Fredrik Sjaastad Næss, gutta bak den populære Konspirasjonspodden, har i denne boken samlet sammen noen av de beste og merkeligste konspirasjonene. Noen av teoriene vil få deg til å sperre opp øynene i vantro, andre vil få deg til å le deg skakk i hjel! Alt formidlet på en vittig og ukonvensjonell måte. En ting er sikkert, du trenger ikke å være en hardcore konspiratør for å kunne ha glede av denne boken!

– Christine Aasbø, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

25 konspirasjoner å snakke om i lunsjen. Bjørn-Henning Ødegaard og Fredrik Sjaastad Næss.
Flukten fra nazistene

Forfatter: John Solsvik
Hermon, 2015

Den spennende livshistorien til den israelske legen Jakov Adler, som 2 ganger måtte flykte fra nazistene. Først gikk flukten fra Tsjekkoslovakia til Norge, og i 1945 videre til Sverige. I 1949 emigrerte han til Israel. I Israel tjenestegjorde han i den israelske hæren i mange år og deltok i alle de store krigene i landet. Han var også med på mange spennende oppdrag i kriserammede land. I slutten av boka får vi en israelers syn på konflikten i Midtøsten. En voldsomt inspirerende bok fortalt med stort engasjement.

– Nina Okun, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

Flukten fra nazistene. John Solsvik.
Herrene i skogen

Forfatter: Kerstin Ekman
Oversetter: Johann Grip
Heinesen, 2015

Når Kerstin Ekman skriver om skogen, blir det interessant og tankevekkende. I spennet mellom vår tid og hverdag og historien, forteller hun blant annet om et 4500 år gammelt eikemonument, funnet ved kysten av East Anglia, England. Så er det historien om Sverre og birkebeinerne, hvordan Sverre oppfattet skogen og dem som bodde der. Dette er bare to av fortellingene i denne mangfoldige boken med essays og mange trær!

– May Haraldsen, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

Herrene i skogen. Kerstin Ekman.
Pappas runer

Forfatter: Marte Spurkland
Cappelen Damm, 2019

Martes pappa er språkforsker og spesialist på runer. Så får han kreft i hjernen, en sykdom med dårlige prognoser. Når han blir syk har han et bokprosjekt på gang og Marte foreslår at de skal skrive boka sammen. Men han rekker det ikke og hun må fullføre alene. Det har blitt en særdeles velskrevet bok. Om oppveksten med en snill og litt annerledes pappa, men også om å være pårørende ved alvorlig sykdom. Da hun var yngre var Marte ofte flau over farens interesse, ferier ble ofte brukt til jakt på runer når klassekamerater dro til Syden. Fagstoff om runer får har fått mye plass i boka, en litt rar men veldig vellykket kombinasjon.

– Veslemøy Grinde, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

Pappas runer. Marte Spurkland.
Ayurveda

Forfatter: Sara Rose Ketabi
Alpha 2017

Er du mer enn gjennomsnittlig opptatt av hvordan du lever ditt liv, eller vil du få mer ut av tiden, øke din energinivå og forbedre din hverdag? Det er ikke så vanskelig som du tror…

Ayurveda betyr livsvisdom, er eldgammel og dreier seg om hvordan opprette balanse mellom kropp og sinn. Sahara Rose viser hvordan med enkle grep, mer bevissthet og oppmerksomhet i hverdagen, kan man endre sin livstil og leve et mer balansert liv. Deepak Chopra omtaler denne boka som en must for det første møte med Ayurveda. Den er engelskspråklig men veldig tilgjengelig skrevet. Drømmen om evig ungdom er ikke så langt unna likevel…

– Jolanta Karpinska-Jørgensen, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

Ayurveda. Sara Rose Ketabi.
Frihet – mennesket, litteraturen og Russland

Forfatter: Svetlana Aleksijevitsj
Oversetter: Hege Susanne Bergan og Alf B. Glad
Kagge, 2018

Boka består av tre taler som den hviterussiske forfatteren og journalisten Aleksijevitsj har holdt ved ulike prisutdelinger. Aleksijevitsj kaller seg selv sjelshistoriker. Hun slår revner i Russlands sjel samtidig som hun gir en stemme til de som ikke høres. Aleksijevitsj har viet hele sitt forfatterskap til å formidle andres historier. For hver bok og tema hun har skrevet om har hun samtalt med hundrevis av personer og samlet stemmer og vitnesbyrd om mennesker i Russland. I Frihet er det hennes egen stemme vi hører. Hun deler tanker rundt eget forfatterskap og arbeidsmetodikk, hva som har formet henne og hva som er drivkraften. Boka er en døråpner til leksijevitsjs forfatterskap. Erika Fatland har skrevet forordet.

– Beatrice Tessmer, Sandefjord bibliotek

Lån boken her.

Frihet. Svetlana Aleksijevitsj.
Klubben: det 19. medlemmet

Forfatter: Matilda Gustavsson
Oversetter: Torodd Lien
Pilar, 2019

Historien om Det svenske akademiet, denne eksklusive, lukkede klubben, som kanskje for omverden er best kjent for å dele ut Nobelprisen i litteratur. Det gjorde akademiet ikke i 2018. Årsaken var alt som ble avdekket av overgrep og taushet knyttet til akademiet og «kulturprofilen» i bølgen av «me-too». Lavmælt og saklig forteller journalisten Matilda Gustavsson om hvordan hun får kvinners tillit, og hvordan hun får dem til å fortelle om en overgriper og voldtektsmann, som i ly av akademiet og sine organisatoriske evner har fått nesten fritt spillerom i mange år. Hvordan kunne dette foregå så lenge? Det undrer mange av kvinnene seg også over. Journalisten prøver å forstå alle aktører og belyser taushet og makt. Svært lesverdig! Jeg klarte ikke å legge den fra meg.

– May Haraldsen, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

Klubben. Matilda Gustavsson.
Da jeg var usynlig: de trodde han var hjernedød, men han skjønte alt de sa

Forfatter: Martin Pistorius
Oversetter: Solveig Moen Rusten
Pantagruel, 2015

Denne boka gjorde dypt inntrykk. Martin skriver selv om livet sitt fra han som 12-åring fikk en uforklarlig sykdom. Han ble gradvis mer og mer lammet og falt til slutt i koma. Som 16-åring begynte han å våkne opp igjen og ble etter hvert fullt bevisst, men fordi han fortsatt var lam i kroppen og uten taleevne var det ingen som skjønte det. Først flere år senere er det en pleier som insisterer på at Martin må bli sjekket. Et fantastisk innblikk i følelsene til denne unge mannen på reisen tilbake til livet.

– Nina Okun, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

Da jeg var usynlig. Martin Pistorius.
Translate »