Våren er her og det er tid for å komme seg ut i naturen! Podkast er fint å ha på øret når du jobber ute i hagen, går tur med hunden eller trener utendørs. Vi på biblioteket deler noen av våre podkastfavoritter innenfor tema pyskisk helse, litteratur, samfunn og mer.

Noia

Språk: Norsk
Lengde: 20-45 min
Emne: Psykisk helse

Ein podkast om angst (og nyleg også depresjon,) leia av Christine Dancke – kjend frå musikkbransjen mellom anna som programleiar. Etter sjølv å ha fått panikkangst (på direkten), bestemde ho seg for å djupdykke inn i det store emnet angst. Kvar episode har eit eige undertema, for eksempel angst i arbeidslivet, og kvar gong er det invitert inn ein kjend person som gjest for å dele sine erfaringar med akkurat dette undertemaet. Vidare har podkasten sin eigen huspsykolog, som bidreg med innspel og råd som ekspert. Veldig fin podkast som bryt ned stigma rundt angst og depresjon.

Anbefalt av June Røys Hauge, Sandefjord bibliotek

Lytt til podkasten her.

Tilgjengeleg via Apple Podcasts, iTunes, Soundcloud og Spotify.

Noia. Vrang produksjon. 

Patriarkatet faller

Språk: Norsk
Lengde: 30 min
Emne: Samfunn og kultur

Podkasten Patriarkatet faller består av underholdende, interessante og morsomme samtaler mellom forfatter Marta Breen og litteraturformidler Anette Garpestad. Her står feminismen i sentrum, og disse engasjerende damene diskuterer temaer som kunst og litteratur. Podcasten «… kan ses på som et lite vorspiel der vi varmer opp til patriarkatets nært forestående fall…» (Marta Breen). Den lages i samarbeid med Agenda Magasin, et nettmagasin for politisk analyse, debatt, bokanmeldelser, intervju og reportasjer.

Anbefalt av Beatrice Tessmer, Sandefjord bibliotek

Tilgjengelig via iTunes, Podtail, Soundcloud og Spotify.

Patriarkatet faller. Agenda Magasin. 

Boktips fra Cappelen Damm

Språk: Norsk
Lengde: 15-60 min
Emne: Litteratur

I denne podkasten får du tips om forlagets bøker. I samtaler med inviterte forfattere hører vi om dagsaktuelle bøker. Gjestene blir spurt om bakgrunnen for boken sin og blir bedt om å utdype forskjellige temaer i boken osv. Veldig profesjonelt gjennomført og virkelig interessant. Her ligger mange timers god underholdning. I noen av podkastene er det inkludert minikonsert med en av gjestene. Til tross for at det er markedsføring er dette en podcast som varmt kan anbefales.

Anbefalt av Nina Okun, Sandefjord bibliotek

Lytt til podkasten her. 

Tilgjengelig via Apple Podcasts, Podtail og Spotify.

Boktips. Cappelen Damm. 

Språktalk

Språk: Norsk
Lengde: 30 min
Emne: Språk

Språktålk er en podkast om språk som drives av forfatter og språkforsker Helene Uri og forfatter Marianne Storrusten. Det er ikke en ting om ord, grammatikk eller språk som disse damene ikke klarer å gjøre morsomt og interessant! Dette er virkelig lærerikt og underfundig, en fryd for hjernen og øret. Det er overraskende mange som er lidenskapelig engasjert i temaene som tas opp, og bare vent; snart blir du en av dem, om du ikke var det fra før selvfølgelig. Hittil har den kommet i to sesonger og vi er mange som håper på flere!

Anbefalt av Chantal Søgaard, Sandefjord bibliotek

Lytt til podkasten her.

Tilgjengelig via Acast, Apple Podcasts, Podtail og Spotify.

Språktalk. Aftenposten.

God bedring

Språk: Norsk
Lengde: 45-60 min
Emne: Helse

I God bedring har programleder Cecilie Ramona Kåss Furuseth med seg den kjente psykologen Peder Kjøs og legen Kaveh Rashidi. Podkasten beskrives som “Podkasten med akkurat det du trenger – akkurat nå.” De tar opp dagsaktuelle saker, svarer på lytternes spørsmål om kropp og sinn, og gir deg lærerik moro basert på dine spørsmål og historier. Vi blir tatt med inn i “Peders kuriosa” og “Kavehs kabinett” hvor vi lærer om ulike psykologiske og medisinske rariteter og fakta. I de siste episodene har podkasten også hatt besøk av en kjendis.

Anbefalt av Elisabeth Haugli Tvedalen, Andebu bibliotek

Lytt til podkasten her.

Tilgjengelig via Apple Podcasts, Podtail og Spotify.

God helse. NRK P3.

Ekko

Språk: Norsk
Lengde: 20 min
Emne: Samfunn

Ekko – samfunnspodden, er antakelig opphavet til 85% av alle samtaler jeg har med andre mennesker. Det meste som er verd å snakke eller lære noe om, blir tatt opp her! Det er ikke nødvendig å høre absolutt alle episoder, men du kan plukke ut temaer som du synes er interessante. Hver vår hører jeg serien “Vår i skogen” fra 2019 om igjen, hvor jeg lærer om trekkfugler, fuglesang og fuglenes liv. Vil du heller høre om flinkis-samfunnet, jobbsøking som blind, high-tech plantevekst, aldersforskjeller i kjærigheten eller lottogevinst til besvær, bare for å ta et lite utvalg av de nyeste episodene, så ligger altså Ekko episodene der og venter på deg.

Anbefalt av Chantal Søgaard, Sandefjord bibliotek

Lytt til podkasten her.

Tilgjengelig via Apple Podcasts, Podtail og Spotify.

Ekko. NRK Radio.

Hele historien

Språk: Norsk
Lengde: 40 min
Emne: Historie

Denne podkasten handlar om dei store hendingane frå norsk offentlegheit som dei fleste av oss kjenner til. Her blir dei kasta nytt lys over idet menneska som var der då det skjedde, fortel historiene med eigne ord. Ofre, pårørande, redningsmannskap, vitne og så vidare bringer nye nyansar til saker som Sleipner-forliset, drapet på Benjamin Hermansen, overgrepssaka i Alvdal, asylstriden om Maria Amelie, og mange fleire. Kvar sak er fordelt på fleire episodar, og episodane varer rundt 40 minutt. Ein spennande podkast som går grundig inn i sakene og garantert kan tilføre noko du ikkje visste frå før!

Anbefalt av June Røys Hauge, Sandefjord bibliotek

Lytt til podkasten her.

Tilgjengeleg via Apple Podcasts, iTunes, Soundcloud og Spotify.

Hele historien. NRK Radio. 

Det er ikke deg det er meg

Språk: Norsk
Lengde: 25-60 min
Emne: Kjærlighet og forhold

Lene Alexandra har kanskje et av Norges mest omtalte kjærlighetsliv. Nå har hun bestemt seg for å gå ærlig og systematisk til verks innenfor temaet kjærlighet og forhold. Sammen med venninna Linn fra Sandefjord utforsker de temaet fra ulike vinkler. Du kommer til å lære mer om både deg selv og andre; aha-opplevelsesgaranti medfølger! Dynamikken mellom Lene og Linn er utrolig god, det dukker opp spennende gjester, og ikke minst; episode nr. 8 gir meg fremdeles gåsehud.

Anbefalt av Chantal Søgaard, Sandefjord bibliotek

Tilgjengelig via Apple Podcasts, Podtail og Spotify.

Det er ikke deg det er meg. Mic drop.

Translate »