Les noen skandinaviske bøker denne vinterferien! Her er våre anbefalinger:

Folk med angst

Forfatter: Fredrik Backman
Oversetter: Eina Blomgren
Cappelen Damm, 2019

Backman følger sin vante oppskrift i denne boka; Verden er full av folk som har nok med sitt, men noen roter det hele til, i dette tilfellet en raner. Presset situasjon oppstår og helt ulike mennesker må forholde seg til hverandre. Da viser det seg alle gjør så godt de kan likevel, og at vennskap kan oppstå på de mest uante steder. Det er ikke uten grunn til at dette oppsettet brukes, for det fungerer helt utrolig bra. Og selvfølgelig blir det morsomt! Men Backman tar ikke lett på det, her ligger mer alvorlige temaer under overflaten og lærer oss viktige ting om livet. Absolutt verdt å lese.  

– Chantal Søgaard, Sandefjord bibliotek

Lån boka her.

Folk med angst. Fredrik Backman.

Nora eller brenn Oslo brenn

Forfatter: Johanna Frid
Oversetter: Nina Aspen
Aschehoug, 2019

Johanna Frid skriver lett, skarpt og elegant, en slags skandinavisk trekanthistorie. Eller firkanthistorie, for Noras mor er også med; alt Noras mor poster om sin vidunderlige datter. Jeg-personen er svensk, hun har dansk kjæreste og Nora er hans norske ekskjæreste. På forunderlig og logisk måte kobles jeg-personens fysiske mens-smerter og sjalusien, besattheten hennes av Nora sammen. Det mest tankevekkende er hvordan hun skriver om å leve med endometriose, det er det mens-smertene handler om. Hvordan leve med konstante blødninger og kontinuerlig smerte? Facebook-grupper og andres smerte hjelper egentlig ikke.

– May Haraldsen, Sandefjord bibliotek

Lån boka her, eller i BookBites-appen.

Nora eller brenn Oslo brenn. Johanna Frid. 

Det er du som er Bobby Fischer

Forfatter: Christer Mjåset
Kagge, 2015

Det har gått 25 år siden Agnes forsvant, en venninne av bokas jeg-person Håkon. Nå må han vende tilbake til Lillehammer, til begravelsen for barndomsvennen Kristoffer. Der treffer han den gamle gjengen fra barneårene og er nødt til å se fortiden i øynene, den han har kjempet så hardt for å glemme. Etter hvert får vi gjennom tilbakeblikk vite hva som skjedde for mange år siden. Gjengen drev med litt mer enn vanlige guttestreker. De gjorde blant annet innbrudd i forlatte hus. I ett tilfelle ble det mye mer alvorlig, fordi en større pengesum var involvert. En fengende og litt skummel bok, veldig godt skrevet.

– Nina Okun, Sandefjord bibliotek

Lån boka her, eller i BookBites-appen.

Lån lydboka her. 

Det er du som er Bobby Fischer. Christer Mjåset.

Jeg foreslår at vi våkner

Forfatter: Beate Grimsrud
Cappelen Damm, 2020

Vilde Berg får beskjed om at hun er alvorlig syk. Fra den dagen snus livet på hodet og en stadig mer desperat kamp for å leve starter. Grimsrud har en helt spesiell fortellerstil, den blander realisme og eventyr, den er rå og brutal, ekte og direkte. Hun har en egen evne til å gi leseren mange av de samme følelsene som hovedpersonen opplever. Boka var tidvis kaotisk og forvirrende, men fortellingen og hovedpersonen ble hos meg lenge etter at boka tok slutt. For denne boka van Grimsrud Brageprisen i 2020, dessverre kort tid etter sin egen død.  

– Chantal Søgaard, Sandefjord bibliotek

Lån boka her, eller i BookBites-appen.

Jeg foreslår at vi våkner. Beate Grimsrud. 

Bli hos meg

Forfatter: Marianne Storberg
Aschehoug, 2019

I 1957 får Ellinor et brev om at moren hennes er død. Det kommer som et sjokk for henne, for hun har fått fortalt at moren døde da hun var liten. Av brevet fremgår det at moren endte sine dager på en sinnsykeanstalt. Hva skjedde egentlig med Boel Larsen? Vi går tilbake i tid til 1907 og følger den følsomme og vågale Boel og den ansvarsbevisste søsteren hennes Fina, når de reiser fra Vestlandet i Norge til storbyen Chicago i USA. Boel tiltrekker seg alle mannlige blikk og havner fort i en umulig situasjon. Reisen går tilbake til Norge, hvor hun besnærer den ambisiøse Jørgen Larsen. Spennende og interessant om familie, kjærlighet, plikt og skam.

– Nina Okun, Sandefjord bibliotek

Lån boka her, eller i BookBites-appen.

Bli hos meg. Marianne Storberg. 

Sveas sønn

Forfatter: Lena Andersson
Oversetter: Bodil Engen
Gyldendal, 2018

Da Lena Andersons satiriske og dypt alvorlige slektssaga Sveas Sønn kom ut høsten 2018 rullet bilder av svart røyk og utbrente biler over TV-skjermene. Bilbranner i organisert aksjon for å svekke sosialdemokratene før det forestående valget. Et Sverige der ytterste høyre fikk stadig mer oppslutning på meningsmålingene.

Ragnar Johansson, født 1932, er et barn av det svenske Folkhemmet, den vellykkede svenske velferdsmodellen in persona, sosialdemokratiet i praksis, og hovedperson i Lena Andersons roman. Ragnar er sløydlærer og elsker sport. Han tror på framskrittet, på moderniteten, på foreningsliv og posesupper. Han er sønn av Svea som safter og sylter, men tar avstand fra det bondesamfunnet hun representerer. Sport former og danner, innprenter han de to barna sine, og sekunderer datteren Elsa som løper stadig fortere på ski. Men ting er i endring. En dag stemmer sønnen Folkpartiet, og Elsa vil ikke gå på ski lenger. Sorgtung ser Ragnars det svenske Folkehemmet rase sammen. Romanen er samfunnskritisk, morsom, vemodig og skremmende. For oss som en gang syntes alt det gode kom fra Sverige, men ikke visste hvorfor, er romanen fornøyelig og skjerpet folkeopplysning. Og nå er oppfølgeren kommet, Datteren følger Sverige inn i en utfordrende tid.

– Anne Schäffer, Sandefjord bibliotek

Lån boka her. 

Sveas sønn. Lena Andersson. 

Translate »