Hvilken krimsjanger er du i humør for denne påsken? Vil du lese en nervepirrende psykologisk thriller? En politiroman med lokale røtter? Eller rett og slett en god gammeldags detektivfortelling? Her er våre bok- og filmanbefalinger!

Ødemark

Forfatter: Stina Jackson
Oversetter: Inge Ulrik Gundersen
Gyldendal, 2020

I et av de forfalne husene i området Ødemark bor Liv, hennes far Vidar og hennes tenåringssønn Simon. Vidars rikdom er velkjent, men han bruker ikke penger på verken ham selv eller familien. Han skal derimot ifølge ryktene ha formuen lagret hjemme på soverommet. Denne eldre, bitre mannen virker å være et lett bytte for et par småkriminelle brødre, men ranet viser seg å gå helt galt.

Boka Ødemark er en dyster krimthriller som tar deg med inn i den mørke, svenske skogen og til skjebner ødelagt av vanskelige familieforhold. Jackson har også skrevet Sølvveien som er basert på samme stemning og skoglendte sted. Denne anbefales også.

– Stine Moholdt, Andebu bibliotek

Lån boka her, eller i BookBites-appen.

Ødemark. Ida Jackson.

Konfirmanten

Forfatter: Bernard Minier 
Oversetter: Eve-Marie Lund 
Aschehoug, 2021

I 1993 blir to søstre funnet svært brutalt myrdet. De er kledd i lange hvite kjoler, og den ene søsteren har et trekors rundt halsen, som konfirmanter. Dette er en av de første etterforskningene til den nyutdannede Servaz. Ganske raskt kommer den kjente og omdiskuterte krimforfatteren Erik Lang i politiets søkelys, men selv med intensive avhør og lang etterforskning, kommer de ingen vei med Lang. Et selvmordsbrev med en tilståelse dukker opp, og saken anses for å være løst. Servaz er ikke like sikker. 

I 2018 blir forfatterens kone funnet drept i deres felles hjem, og Servaz blir satt på saken. Servaz ser flere likhetstrekk mellom drapene i 1993 og drapet på denne kvinnen. Hun er kledd som en konfirmant. Var det en falsk tilståelse de fikk i 1993, eller er det en copy cat? Det blir en intens og uhyggelig jakt på drapsmannen.

– Heidi A. Kristoffersen, Sandefjord bibliotek 

Lån boka her, eller i BookBites-appen.

Konfirmanten. Bernard Minier.

Poppy

Forfatter: Kristine Getz
Aschehoug 2021

Da to år gamle Poppy forsvinner på dramatisk vis fra besteforeldrenes hus på Bygdøy, vekker det enorm oppsikt. Poppy er instagramkjendis; dukkeliknende med store grønne øyne, egen fanklubb og eksklusive reklamekontrakter. Kan forsvinningen ha sammenheng med foreldrenes eksponering, eller finnes det et annet motiv? Politietterforsker Emer Murphy er på saken, men kollegaene sender skjeve blikk. Er hun egentlig i stand til å være på jobb? Og ikke minst, finner de jenta i tide?

Poppy inneholder absolutt alle ingredienser for en knallgod, kompleks, nervepirrende og velskrevet krim. Det er ikke overraskende at Getz er blitt en storsatsning, jeg krysser fingrene for at neste bok allerede er under arbeid.

– Chantal Søgaard, Sandefjord bibliotek

Lån boka her, eller i BookBites-appen.

Poppy. Kristine Getz.

En helt vanlig familie

Forfatter: Mattias Edvardsson
Oversetter: Jørn Roeim
Gyldendal, 2018

Stella er 19 år og enebarn og lever et trygt liv, men den dagen hun anklages for mord og settes i varetekt endres alt. Ved siden av står foreldrene, presten Adam og juristen Ulrika helt lamslåtte. Men de er parate til å gjøre alt de kan for datteren. Historien fortelles fra tre synsvinkler og gir ulike versjoner av hendelsesforløpet. Det er mye som står på spill for alle tre. Adam og Ulrika holder ting skjult for hverandre og snart blir grensen mellom sannhet og løgn mer gjennomsiktig. Hvor langt er det mulig å gå når det står om livet for ens nærmeste og hvordan leve med konsekvensene av valgene man tar?

– Hilde Anvik, Stokke Bibliotek

Lån boka her.

En helt vanlig familie. Mattias Edvardsson. 

Vargtimen

Forfatter: Geir Tangen
Gyldendal, 2021

Ei ung jente blir funnet hengt i skogen. Flere ting på funnstedet, gjør at politiet er usikre på om jenta kan ha vært alene når det skjedd. Etter kort tid viser det seg at hun er bare den første av flere lignende saker som dukker opp. Etterforskningen viser at flere av ungdommene har deltatt i et nettspill, som utfordrer ungdommene til å ta sitt eget liv. Etterforskningslederen Gabriel Fjells oppgave blir å finne bakmannen til dette spillet, før flere unge dør. Kan det knyttes til Black Metal miljøet på ungdomshuset, Gamle Slakterhuset, eller finnes det noe enda mer utspekulert, mørkt og ondt som ønsker flere av byens ungdommer døde? Det blir en intens jakt på en usynlig gjerningsperson.

– Heidi A. Kristoffersen, Sandefjord bibliotek

Lån boka her, eller i BookBites-appen.

Vargtimen. Geir Tangen. 

Lokale krimserier

Serien om Eddi Stubb

Forfatter: Frode Eie Larsen
Liv forlag, 2011-

I serien på syv bøker møter vi den joviale politietterforskeren Eddi Stubb som kommer fra Drangedal og jobber på Larvik politistasjon. Bøkene er velskrevne og troverdige, og handlingen i bøkene foregår i kjente omgivelser, blant annet Larvik, Stavern, Helgeroa og Nevlunghavn.

Det er godt driv i bøkene med høyt tempo og gode intriger. Bøkene inneholder svik, løgner, sjalusi, grusomheter og hat. Personbeskrivelsene og stedene handlingene foregår er levende beskrevet og forfatteren holder spenningen oppe til siste side.

– Hege Aarhus, Sandefjord bibliotek

Lån serien her, eller i BookBites-appen.

Hemmeligheten. Frode Eie Larsen. 

Serien om Olivia Henriksen

Forfatter: Lene Lauritsen Kjølner
Schibsted, 2014-

Olivia bor på idylliske Ankerholmen utenfor Nøtterøy. Hun er en herlig, fargerik, sjarmerende og oppegående privatetterforsker som tar seg godt av sine venner og familie, og som med sine erfaringer fra å være diplomatfrue har lært seg å snakke med alle typer mennesker. Handlingene i bøkene foregår i lokalmiljøet rundt Tønsberg, og Olivia løser sakene hun etterforsker i kjent og energisk stil. Dette er ekte god og underholdene feelgood/kosekrim krim med særegen varme og humor, lekende lett språk og troverdig spenning.

– Hege Aarhus, Sandefjord bibliotek

Lån serien her, eller i BookBites-appen.

Høyt henger de. Lene Lauritsen Kjølner. 

Kodal-triologien

Forfatter: Myriam H. Bjerkli
Liv forlag/Capitana, 2017-2020

En triologi der historiene har opphav fra Kodal og nært omliggende steder. Bøkene kan leses frittstående, og vi møter samme personer i alle bøkene, men med ulike roller. Innholdet og handlingene i bøkene gir oss et dypdykk i menneskesinnet og dens ondskap, med dystre historier og triste skjebner. Bøkene handler om barn og dårlige familieforhold i usunne relasjoner. Her er vi innom kidnapping av barn, mishandling og overgrep. Triologien er innholdsrik og har gode og spennende historier. Dette er bøker som virkelig river i følelsesregisteret.

– Hege Aarhus, Sandefjord bibliotek

Lån serien her, eller i BookBites-appen.

Lille Linerle. Myriam H. Bjerkli. 

Filmtips

Chinatown (1974)

Regissør: Roman Polanski
Sjanger: Spenning

Den legendariske filmen åpner med en scene jeg husker veldig godt: dampende varmt og mennesketomt, øde landskap i utkanten av Los Angeles. Kamera beveger seg langsomt bort, og viser privatdetektiv J.J. Gittes i Jack Nicholsons glitrende skikkelse. Han er engasjert av fru Mulwray (Faye Duaway) for å spionere på hennes ektemann, som hun mistenker for å være utro. I det øyeblikket Gittes tar opp sin kikkert, aner han ingenting om at den tilsynelatende banale saken kommer til å utvikle seg til en meget skummel affære.

Filmmanuset til Robert Twone, som han jobbet med i 2 år, ble belønnet med en Oscarpris. Effekten ble en mesterlig skrevet intrige i Chandler stil, hvor vevet av ledetråder tetter seg for hver scene, og virker til tider nesten utforløselig, men som til slutt løser seg på genialt viss. Ikke bare historien men også selve formen overrasker. Etter 10 minutter blir seer så autentisk engasjert at man betrakter ikke lenger Chinatown som fiksjon. I denne filmen, har vi anledning til å beundre Roman Polanskis perfeksjonistiske og kunstneriske regi, som balanserer det komiske med blodig alvor, og som er et av de fremste representanter for film noir.

– Jolanta Karpinska-Jørgensen, Sandefjord bibliotek

Lån filmen her.

Chinatown (1974).

The Ninth Gate (1999)

Regissør: Roman Polanski
Sjanger: Spenning

Filmen handler om en bibliofil fra New York ved navn Dean Corso (Johnny Depp). Han er en bokjeger som spesialiserer seg i å finne unike og verdifulle, gamle trykk for spesielt interesserte og velstående samlere. Denne kyniske og samtidig galante mannen likner mer en blasert detektiv fra film noir, enn en intellektuell samler. En dag får han besøk av en mystisk og suspekt samler av satanistisk litteratur, Boris Balkan (Frank Langella). Han er i besittelse av et eksemplar, men gir Corso i oppdrag å finne de to gjenstående eksemplarene av den hemmelige boka The nine gates and the kingdom of shadow. Boka, lest på riktig vis, kan nemlig bidra til å gjenopprette satans rike her på jorden. Corso fristet av en stor gevinst, tar imot utfordringen, og begir seg ut på en lang og livsfarlig reise til Europa.

Filmen er fritt basert på boka til Artur Perez-Reverte. Polanski leker med genreklisjeer og lager bevisst en kitch av en film. Både de sataniske og okkulte filmtradisjonene får gjennomgå, og ingen klarer å unngå hans ironiske blikk. Filmen fikk Prix Screen International, samt en rekke nominasjoner.

-Jolanta Karpinska-Jørgsensen, Sandefjord bibliotek

Lån filmen her.

The Ninth Gate (1999).

Translate »