Fagbøker

Brev til psykolgen

Forfatter: Tirill Brenden Sæther og Peder Kjøs
Gyldendal, 2019

Sæther har hatt timer hos psykologen Peder Kjøs, til og med på radio! Kan de to møtes som likeverdige, kan de snakke sammen som venner? Det er det store spørsmålet som ligger under, særlig i Tirills brev til Peder. Det er blitt en intenst engasjerende bok, like spennende som en roman. Det er modig gjort og godt skrevet.

– May Haraldsen, Sandefjord bibliotek

Lån boken her.

Brev til psykolgen. Tirill Brenden Sæther og Peder Kjøs.

Kanskje du burde snakke med noen

Forfatter: Lori Gottlieb
Oversetter: Lene Stokseth
Tiden forlag, 2020

Psykologen Lori snakker hver dag med mennesker som av ulike årsaker trenger hennes hjelp. En dag blir Lori selv utsatt for en traumatisk opplevelse, og hva er vel da mer naturlig enn at hun oppsøker psykolog? Med varme og innlevelse flettes Loris egen selvransakende reise sammen med historiene til klientene hennes. Resultatet er et tankevekkende manifest over hvor skjørt, fint, komplekst og rørende livet kan være. Denne velskrevne boka ga meg både tårer og latter. Aller helst skulle den vært mye lenger.

– Chantal Søgaard, Sandefjord bibliotek

Lån boken her.

Kanskje du burde snakke med noen. Lori Gottlieb.

Notat ved avgrunnen: ei mors fortelling

Forfatter: Ellen Kristvik
Samlaget, 2020

“Eg har skrive mine notat ved avgrunnen. Gjennom orda har eg klort meg fast”. Slik starter boken om Johanna, som valgte å avslutte livet bare 24 år gammel. Hun hadde et stort nettverk av venner, var midt i sykepleierutdanningen og planla et utvekslingsopphold utenlands. I boken forteller moren om Johanna, ei jente som fra helt fra hun var barn hadde vært veldig engasjert i rettferdighet og miljøvern. Et eksempel på omsorgen hun hadde for andre er da en ung venn fikk avslag på asylsøknaden sin. Da kjørte Johanna ham til et kollektiv i Frankrike fordi hun trodde han hadde best sjanse til å få opphold der. Og det fikk han også, 3 måneder etter at Johanna døde. Moren har selv erfaring med sorgarbeid fra yrkeslivet, men da Johanna dør er sorgen altoppslukende. Hun tilegner denne boken til vennene til Johanna, som ble en stor støtte etter Johannas selvmord. En sterk og nær fortelling om en ung kvinne som rakk å utrette mye og bety mye for andre, men som selv ikke orket mer. Og om sorgen etterpå.

– Veslemøy Grinde, Sandefjord bibliotek

Lån boken her.

Notat ved avgrunnen. Ellen Kristvik.

Romaner

Veronika vil dø

Forfatter: Paulo Cohelo
Oversetter: Anne Elligers
Bazar, 2014

Det er tanken på det konforme livet som driver Veronika til å ta en overdose. På mirakuløst vis overlever hun og blir innlagt på et psykiatrisk sykehus, men hva skjer når hun fr beskjed om at hun kun har dager igjen å leve? Hvordan kan livene våre forandre seg i møte med dødeligheten? Coelho stiller utfordrende spørsmål om galskap og hvem som kan påberope seg retten til å kalle noen gale. Boka gir nye perspektiver, den er kort. Lettlest og gir inspirasjon på mørke høstkvelder. Denne klassikeren er en hyllest til livet.

– Chantal Søgaard, Sandefjord bibliotek

Lån boken her.

Veronika vil dø. Paulo Cohelo.

Portnerboligen

Forfatter: Gøril Emilie Hellen
Gyldendal, 2014

En fin og sjarmerende bok om norsk/italienske Lucia, som oppdager en uventet fortid til mora si, når hun oppfyller hennes siste ønske. Det er at Lucia skal sette ned urnen hennes i fødebyen hennes ved Liguriakysten i Italia. Vi hører skiftevis om Lucia sine opplevelser og om oppveksten til moren hennes. Boka byr på kjærlighet, hat, voldtekt, død, men også på masse italiensk sjarm. Vel verdt å lese.

– Nina Okun, Sandefjord bibliotek

Lån boken her.

Portnerboligen. Gøril Emilie Hellen.

Dager med blå himmel

Forfatter:Jennifer Niven
Oversetter: Eli-Ann Tandberg
Schibsted, 2016

Eit skuleprosjekt bringer tenåringane Violet og Finch saman, og dei finn kvarandre i felles sorg: Violet over søstera, som døydde i ei bilulukke; Finch over livet sjølv. Snart blir dei eit par og kvarandre sine lykter i mørket. Men forholdet møter motstand både utanfrå og innanfrå. Alle blandar seg inn og vil meine noko om at dei er saman, samtidig som dei skal navigere kjærleiken når begge har det så vondt. Dei lagar si eiga boble av håp lys i alt det vonde. Men er det nok? Ei sterk forteljing om ung sorg og å slite psykisk, men også om lyspunkt og den første kjærleiken. Passar for ungdomstrinnet/vidaregåande.

– June Røys Hauge, Sandefjord bibliotek

Lån boken her.

Dager med blå himmel. Jennifer Niven.

Sinne

Forfatter: Ann Helen Kolås Ingebrigtsen
Samlaget, 2019

Det kokar og kriblar i Synne, og er umogleg å stoppe. Når lærarar eller foreldre snakkar til henne. Når klassekameratar trykkar på akkurat dei rette knappane med vilje. Når vener misforstår. Alle misforstår, og kjenslene let seg ikkje kontrollere. Men når ho blir sint blir alt så mykje verre. Ho får tilnamnet “Sinne”, og brukar meir tid på rådgjevaren sitt kontor enn i klasserommet. Foreldra ser berre utageringa, og har gitt opp å prøve å verkeleg skjønne henne. Betre blir det ikkje når influensaren Kine stel besteveninna hennar, og mystiske Johan forstyrrar alt. Ei ungdomsbok som gjev ei unik innsikt i korleis det er å leve med ADHD. Passar for ungdomstrinnet.

– June Røys Hauge, Sandefjord bibliotek

Lån boken her.

Sinne. Ann Helen Kolås Ingebrigtsen.