Sommerens kuleste lesekampanje er godt i gang! Her finner du noen tips til gode bøker som passer for barn i Sommerles-alder. Vil du lese mer om Sommerles, kan du gjøre det her: Bli mer på Sommerles!

Apestjernen

Forfatter: Frida Nilsson
Illustratør: Per Dybvig
Oversetter: Nina Aspen
Aschehoug, 2021

Jonna, 9 år, bor på barnehjem og mistrives. En dag blir hun adoptert av en gorilla, og flytter inn i hennes skraphandel!  Alt er bedre enn barnehjemmet, og Jonna liker livet hos gorillaen bedre og bedre. Men de har fiender. Kommunen vil overta tomta deres og bygge badeland. Og Jonna vil de sende tilbake til barnehjemmet. Gorillaen og Jonna gir seg ikke så lett! De har store og hemmelige planer… Tegnefilm er laget over boka. En fantastisk, morsom, overraskende og gripende fortelling for 6-13 år.

– Heidi Haraldsen, Sandefjord bibliotek

Lån boka her, eller som e-bok eller e-lydbok i appen Bookbites.

Apestjernen. Frida Nilsson.

Verdens verste miljøsvin

Forfatter: Marius Horn Molaug
Illustratør: Kristoffer Kjølberg
Gyldendal, 2020

Kent og Ruben går på en skole med en grusom rektor som kjefter på barna og som kjører en bil, eller bråkete eksosmaskin, som får alle høreapparater til å eksplodere og små barn til å tisse på seg. For Kent som elsker skrekkfilmer som “Folk og røvere i Kardemorderby” og “Deppa Gris blir kotelett igjen”, er dette dagens høydepunkt. Men rektor vil ikke bli mer miljøvennlig. Til slutt får Kent og Ruben nok og setter i gang både demonstrasjonstog og Operasjon Svinesti hvor de prøver å tvinge rektoren til å ta grep. En veldig morsom og lettlest bok med mange illustrasjoner som anbefales for barn fra ca. 8-12 år, også til de som synes lesing er utfordrende.

– Elin Fjellheim, Andebu bibliotek

Lån boka her, eller som e-bok i appen Bookbites.

Verdens verste miljøsvin. Marius Horn Molaug.

Beistet og Bettina

Forfatter: Jack Meggitt-Phillips
Illustratør: Isabelle Follath
Oversetter: Line Almhjell
Gyldendal, 2021

Ebenezer Tweezer er 511 år, men ser ut som han er i 20-årene. Det er fordi han har et Beist boende på loftet. I bytte mot mat av alle mulige slag (antikke kommoder, en middels stor statue av Winston Churchill, den aller siste dodoen…) spyr Beistet ut ungdomseliksir til Ebenezer, i tillegg til alle mulige andre fantastiske ting. Men hva skjer når Beistet bestemmer seg for at det vil finne ut hva et barn smaker?

En morsom og litt skummel fortelling, full av forviklinger, farer og nye vennskap. Herlig illustrert av Isabelle Follath, og perfekt for deg som liker både å le og grøsse. Passer for 9-13 år.

– Martha Bjørkås, Sandefjord bibliotek

Lån boka her, eller som e-bok i appen Bookbites.

Beistet og Bettina. Jack Meggitt-Phillips.

Krypto (Ned i dypet, Orkanen, Havgapet)

Forfatter og illustratør: Hans Jørgen Sandnes
Gyldendal, 2020-2021

Denne spennende nye serien fra tegneren bak Detektivbyrå nr. 2 handler om Ophelia, en nysgjerrig jente som er superinteressert i kryptozoologi. I havet rundt hjemmet hennes dukker det opp mystiske vesener, og mennesker med skumle hensikter. Passer perfekt for alle som liker å oppdage nye ting og vil drømme seg bort i sommer.

– Tale Bergan, Sandefjord bibliotek

Lån bok 1 her.

Lån bok 2 her.

Lån bok 3 her.

Krypto. Hans Jørgen Sandnes.

Enkekeiserinne Cixi

Forfatter: Linn T. Sunne
Illustratør: Jenny Jordahl
Gyldendal, 2020

Veldig interessant, lettlest og vakkert illustrert biografi om Enkekeiserinne Cixi som styrte Kina på slutten av 1800-tallet. Hun blir plukket ut til å være en av keiserens konkubiner, og lever i haremet i Den forbudte by i Beijing. Etter å ha født en sønn, øker hennes makt og innflytelse, selv om kvinner ikke kunne bestemme eller være synlige. Med noen svært barske triks, klarer hun å beholde makta, og fører Kina inn i den nye tid. Spennende om et fascinerende land og kultur!

– Heidi Haraldsen, Sandefjord bibliotek

Lån boka her, eller som e-bok i appen Bookbites.

Enkekeiserinne Cixi. Linn T. Sunne.

Skoleape

Forfatter: Liv Gulbrandsen
Illustratør: Åshild Kanstad Johnsen
Aschehoug, 2019

Ella gleder seg til å begynne på skolen. Mamma-Lisa må jobbe, men mamma-Sara skal være med Ella den første dagen. Når Ella våkner tidlig på morgenen, sover mamma-Sara fremdeles, så da går Ella for å velge ut klærne for å bli ekstra fin. Hun tar på seg en brun genser, en brun strømpebukse og en rød badedrakt utenpå, mamma-Saras lue på hodet og mamma-Lisas hansker på føttene. Til slutt tar hun på seg sin flotte apemaske. Nå er Ella klar for skolen som en ekte skoleape, så da kan mamma-Sara bare våkne. En søt og fin bildebok om skolestart og om å tørre å være seg selv og få lov til det.

– Elin Fjellheim, Andebu bibliotek

Skoleape. Liv Gulbrandsen.

Milla redder Amazonas

Forfatter: Selma Lønning Aarø
Illustratør: Tiril Valeur
Cappelen Damm, 2021

Milla er skikkelig syk. Så syk at hun ikke orker å spise noen ting – ikke en gang sure føtter. Når Filla kommer på besøk, orker hun nesten ikke å prate med ham. Men så en dag kommer plutselig ikke Filla på besøk lenger. Hva har skjedd? Milla oppdager at Filla har fått en ny venn som heter Naja – og hun sitter på Milla sin plass i kastanjetreet! I tillegg skal hun bli apeforsker i regnskogen – men det er det jo Milla som skal bli! På nyhetene ser Milla at regnskogen i Amazonas brenner. Når hun blir frisk, må hun finne på noe lurt for å redde regnskogen. Kan hun få hjelp av Filla og Naja?

Tredje bok i serien om Milla, og stadig like morsom! Med herlige illustrasjoner av Tiril Valeur er dette en bok som passer både til høytlesing og til å lese selv.

– Martha Bjørkås, Sandefjord bibliotek

Lån boka her, eller som e-bok i appen Bookbites.

Milla redder Amazonas. Selma Lønning Aarø.