I morgen er det den store vaffeldagen, alle vaffelelskeres favorittdag! For å hjelpe til med forberedelsene til dagen har vi samlet noen boktips til vaffel-aktuelle bøker. Her finner du vaffel-oppskriftsbøker, vaffelfilmer og vaffelhistorier for store og små. God vaffeldag!

Vafler for voksne

Vaffeljernets hemmeligheter

Forfatter: Per Øystein Herberg
Aschehoug, 2016

Visste du at vaffeljernet kan brukes til så mye mer enn bare å steke vafler? Det er et rykende varmt jern med to stekeflater. Maten du lager med vaffeljernet blir dobbelt så fort ferdig, og ofte med bedre resultat enn som du bruker stekepanne. Det er også en fordel med tanke på råvarene. Råvarene får mindre tid til å miste fuktighet og næringsstoffer om du har dem i vaffeljernet. I denne boken finner du 60 oppskrifter på mat du kan lage i vaffeljern. Per Øystein Herberg jobber til daglig som kokk.

Lån boken her.

Bokforside. Bilder av ulike matretter laget i vaffeljern.
Vaffeljernets hemmeligheter. Per Øystein Herberg.
Jeg elsker vaffel

Forfatter: Stine Åsland
Foto: Paul Paiewonsky
Aschehoug, 2012

Jeg elsker vaffel er boken til alle som syns livet blir litt trist uten vafler. Her får du oppskrifter på fire vaffelrører og hele 40 måter å servere og nyte vafler på. Det er vafler med og uten sukker, vafler med rømme, grove vafler og glutenfrie vafler, hverdagsvafler, festvafler og dessertvafler. Vaffeldronningen Stine Åsland serverer vaffelhistorier og deler ut forslag til tilbehør og serveringstips. Stine Åsland er gründer av selskapet Telemarksrøra, og selger vafler til bensinstasjoner over hele landet.

Lån boken her.

Bokforside. Trefjøl med tittelen på. "elsker" i tittelen symboliseres med et vaffelhjerte.
Jeg elsker vaffel. Stine Ådland.

Vafler for barn

Vaffelfisken

Forfatter: Bjørn Rørvik
Illustratør: Per Dybvig
Cappelen Damm, 2016

Reven har lånt en fiskebok med bilder av alle slags fisker. Grisungen synes den som ser aller best ut er vaffelfisken. Vaffelfisken er en uvanlig rase, som kan bli 3 kilo og er V.G.M.S. – nemlig Veldig God Med Syltetøy. Tenk deg, 3 kilo med vaffel! Reven og Grisungen drar ut på fisketur, for å se hva de kan få på kroken.

Vaffelfisken er den tolvte boka om Reven og Grisungen, og er en absurd og leken bok om vennskap, oppfinnsomhet, fiske, syltetøy og så klart vafler. Per Dybvig har illustrert alle bøkene om Reven og Grisungen, og barna kan kjenne igjen den litt uvørne streken og de enkle fargene. Flott bok for barn 3-7 år.

Lån boka her, eller som e-lydbok i Bookbites.

– Tale Bergan, Sandefjord bibliotek

Bokforside. Tegning av en gris og en rev som fisker en vaffelfisk.
Vaffelfisken. Bjørn Rørvik.
Vaffelhjarte

Forfatter: Maria Parr
Illustratør: Bo Gaustad
Samlaget, 2011

En morsom og varmhjerta bok om de to naboene og bestevennene Trille og Lena på 9 år som bor i den lille vika Knert-Mathilde. De er uredde og oppfinnsomme, så ofte går det litt over styr. Når de f.eks. leker Noas Ark i onkels sjark, er det ikke greit å være ku. Under krigen måtte man gjemme radioen, sier de voksne. Men hvor gjemmer Trille og Lena alle husets radioer? Lena må stadig på legevakta etter deres voldsomme lek. Kanskje er legen der brukandes som pappa? Vaflene til tantefarmor er verdens beste, og til stor trøst når livet er vanskelig, eller når man skal storkose seg. Men hvordan skal Trille overleve når Lena flytter fra vika?

En kjempefin bok om vennskap og lek, alvor og glede i god blanding.

Lån boka her, eller i Bookbites.

Lån lydboka her, eller som e-lydbok i Bookbites.

Bokforside. Tegnede illustrasjoner fra teksten.
Vaffelhjarte. Maria Parr.
Vaffelmøkk

Forfatter: Tore Renberg
Illustratør: Øyvind Torseter
Cappelen Damm, 2013

Ine steker vafler til seg selv og lillebror. «Vaffelmøkk» roper Hasse, men Ine forstår ikke hva han mener. Doktor Ine, Ine Politi, Tyven Ine og Trollmannen Ine gjør alt de kan for å finne ut hva som er galt, men Hasse bare gråter og gråter. Kan Ine til slutt finne ut av problemet?

Leken og morsom bildebok med mye ordspill og regler. Illustrasjonene er i collage-stil, og er fulle av nydelige små detaljer som gir mye å se på og snakke om. Passer fra 3 år.

Bokforside. En jente i stjernedrakt trøster en baby.
Vaffelmøkk. Tore Renberg.
Jakten på de skjulte vaffelhjertene

Forfatter: Jan Kjærstad
Illustratør: Jill Moursund
Aschehoug, 2005

Marit og Jon-Jon flytter til en kjedelig blokkleilighet. Alt er bare rotete og trist, men så finner pappa på at de kan steke vafler. Ettersom de mangler alle råvarene, går Marit og Jon-Jon en runde i oppgangen for å låne det de trenger av naboene. Og da viser det seg at naboene ikke er kjedelige i det hele tatt.

Morsom og lettlest bok med mye ordspill. Stor tekst og fargerike illustrasjoner. Passer for småtrinnet.

Bokforside.
Jakten på de skjulte vaffelhjertene. Jan Kjærstad.

Vafler på film

Vaffelhjarte (2012)

Regissør: Atle Knutsen
Sjanger: Filmatisert bok/barnefilm

I Vaffelhjarte følger vi dei to oppfinnsomme niåringene Trille og Lena i bygda Knert- Mathilde på Sunnmøre. Trille og Lena er naboar, og dei liker å leike og finne på ting saman. Dei opptrer som gatemusikantar, speler fotball, gjer rampestrekar og har løyndomar. Det beste dei veit er vaflane til tantefarmor. Trille ynskjer at Lena skal være den beste vennen hans, men Lena meiner det får halde at dei har et godt naboskap. Ho skal kanskje flytte, og bestevenar må vel bu på same stad? Basert på boka med samme navn. Tillatt for alle.

Lån filmen her.

Filmcover. Jente og gutt sitter i vintertøy. De ler. Tittel på filmen har et vaffelhjerte bak.
Vaffelhjarte (2012)