Bibliotekene i Vestfold og Telemark har nå lansert en ny filmtjeneste. Hvis du har nasjonalt lånekort på biblioteket kan du nå strømme filmer til din skjerm, gjennom det nye bibliotektilbudet Filmoteket.

Registrer deg som bruker på Filmoteket her. 

Vi er godt i gang med å se filmer selv, og anbefaler deg gjerne våre favoritter!

The Dressmaker (2015)

Regissør: Jocelyn Moorhouse
Sjanger: Drama
Screen Australia [Australia]

En flott og underholdende drama film med mørke undertoner. Tilly Dunnage (Kate Winslet) vender hjem til sin fødeby i en liten by i den australske ødemarken. Hun har blitt en talentfull og vakker moteskaper og ved hjelp av sin symaskin forvandler hun de trauste kvinner i byen til flotte damer. Moren hennes, Molly, er en gammel og tilsynelatende hjelpeløs kjerring. Tilly bærer på minner om grusomme opplevelser i barndommen, hvor hun ble anklaget for mordet på en gutt, og sendt bort.Hennes mål nå er hevn over dem som svek henne. Hun har ikke tatt med i beregningen å bli forelsket i den elskelige Teddy.

– Nina Okun, Sandefjord bibliotek

The Dressmaker (2015)

Honeyland (2019)

Regissør: Tamara Kotevska og Ljubomir Stefanov
Sjanger: Dokumentar
Trice films, Apolo Media [Makedonia]

Birøktaren Hatidže lev i makedonske fjella saman med si gamle mor. Ho livnærer dei av å røkte bier etter prinsippet “halvparten til deg, og halvparten til meg” – den eine halvdelen av honningen skal alltid tilbake til biene, for å halde dei sterke. Honningen sel ho på marknadar i den pulserande hovudstaden Skopje, ein fire timars tur unna til fots og med tog. Ein dag flyttar ein nomadefamilie inn i nabohuset. Den nye familien, med mange born, blir snart kjær for henne. Ho ønsker å lære faren i familien birøkt, for å hjelpe til med å mette alle munnane. Men i staden for å følgje Hatidže sitt prinsipp og lytte til biene, blir han fanga i eit jag etter å produsere mest mogleg. Dette går ut over dei alle. I tillegg byrjar biene å døy.

Honeyland er ein gripande dokumentar om menneske i brytningstid mellom det tradisjonelle og det moderne, og er eit viktig vitnesbyrd om konsekvensane av klimaendringane for enkeltmenneske. Den handlar også om relasjonar og roller.

– June Røys Hauge, Sandefjord bibliotek

Honeyland (2019)

My Friend Dahmer (2017)

Regissør: Marc Meyer
Sjanger: Drama/Biografisk/Skrekk
Attic Lights Film [USA]

Er seriemordere født eller skapt? Fra 1978 til 1991 drepte Jeffrey Dahmer 17 gutter og menn før han ble arrestert. Mediene omtalte ham som et monster, men hva fikk ham til å begå slike groteske handlinger? Dette er historien om den sårbare gutten før ondskapen slo rot. Jeffrey Dahmer, spilt av Ross Lynch, er en klein og usosial tenåring som sliter med å passe inn blant sine medelever. Han samler på veislakt, men det er ikke nok til å ta tankene vekk fra foreldrenes krangling og hans foruroligende seksuelle fantasier. Så for å takle ensomheten blir han en klasseklovn på skolen. Dette tiltrekker oppmerksomheten til John «Derf» Backderf og hans venner, som danner Dahmer-fanklubben. Det nye kameraderiet ser ut til å hjelpe Dahmer ut av skallet sitt, men gode ting varer ikke evig …

My Friend Dahmer er et tragisk portrett av en forstyrret ung manns kamp, og tilslutt tap, mot sine indre demoner. Filmen er basert på den biografiske tegneserieromanen til Derf Backderf med samme navn.

– Christine Aasbø, Sandefjord bibliotek

My Friend Dahmer (2017)

Inequality for All (2013)

Regissør: Jacob Kornbluth
Sjanger: Dokumentar
72 Productions [USA]

Inequality for All er en dokumentarfilm fra 2013 regissert av Jacob Kornbluth og fortalt av den amerikanske økonomen, forfatteren og professor, og tidligere arbeidsminister under Bill Clinton, Robert Reich.

I sentrum av filmen står noen sentrale spørsmål: Hva er et godt samfunn, og hvilken rolle spiller den økende inntektsforskjellen i forverringen av nasjonens økonomiske helse? Hvorfor kontrollerer en liten elite stadig mer av USAs samlede inntekt og formue, mens middelklassen sliter med lave lønninger og høy gjeld? Reich tar oss med på et dypdykk i USAs økonomiske historie fra depresjonen på 1930-tallet til finanskrisa i 2008. Den viser topp og bunn i det amerikanske samfunnet og er fullpakket med intervjuer og statistikk. Filmen viser tydelig at den stadig voksende ulikheten er en trussel mot velferdsstaten og demokratiet.

Inequality for All er en døråpner til å forstå reglene og mekanismer bak kapitalismen og markedet. Den har en ikke-partisk perspektiv og er folkeopplysning på sitt beste. Anbefales på det sterkeste!

– Beatrice Tessmer, Sandefjord bibliotek

Inequality for All (2013)

Louder Than Bombs (2015)

Regissør: Joachim Trier
Sjanger: Drama
Motlys, Momento Films Production [Danmark/USA]

Isabelle var en anerkjent krigsfotograf og omkom i en bilulykke for noen år siden. Hun etterlot seg mannen Gene og sønnene Jonah og Conrad. Mannen og eldstesønnen Jonah vet hva som egentlig skjedde men det har de ikke fortalt lillebror ennå. Men så skal det lages en utstilling med morens bilder, og hennes tidligere kollega skal skrive en artikkel hvor sannheten kommer fram. Dermed må de fortelle. En varm og tildels vond film om dynamikken i en familie, og alt som er så vanskelig å si til hverandre. Og om hvordan man husker personer veldig forskjellig. Fine skuespillerprestasjoner av Gabriel Byrne, Isabelle Huppert og Jesse Eisenberg.

– Veslemøy Grinde, Sandefjord bibliotek

Louder Than Bombs (2015)

The Rider (2017)

Regissør: Chloé Zhao
Sjanger: Western/Drama
Dickey Abedon [USA]

The Rider er et amerikansk western-og samtidsdrama som er basert på en sann historie. Her møter vi rodeorytteren og hestetreneren Brady Blackburn, som bor i Sør-Dakota. Han har hatt en ulykke på rodeobanen, og har blitt alvorlig skadet. Brady elsker å være rodeorytter, og har et godt håndlag med hester. Brady vil ikke gi opp drømmen sin og livet sitt til tross for ulykken, og står ovenfor et livsavgjørende valg når legen sier at han ikke kan jobbe med hester lenger.

I tillegg til et vanskelig dilemma har Brady det utfordrende på hjemmebanen. Faren er mentalt fraværende, lillesøstera Lilly har aspergers syndrom, og familien er fattig. Båndet mellom Brady og Lilly er rørende, og selv om livet er langt fra en dans på roser skildres søskenforholdet med varme og humor.

Yrket som rodeorytter er risikabelt, og er ikke sjeldent en kort karriere. Vi får møte Lane, en annen rodeorytter og venn av Brady som har blitt betraktelig mer skadet enn Brady, som ikke kan leve som normalt lenger. Det er tydelig at det å gå etter drømmen sin dessverre kan få triste konsekvenser.

Hester er sentrale i filmen, og vi får se de i kontrastfylte scener, både på rodeobanen, temming i paddock og ute på prærien i solnedgang. Dette gjenspeiler personligheten til Brady, både som en modig og adrenalinsøkende cowboy, og som en tålmodig omsorgsperson.

Dette er en veldig fin film som er jordnær og autentisk. Noe som er ekstra spesielt er at ingen av personene i filmen har skuespillererfaring fra før. Rollene som blir spilt er ikke så veldig langt fra hvordan disse personene lever på ekte, noe som gir filmen en særegen stil som skiller seg positivt ut.

– Amalie Barclay Nordbø, Stokke bibliotek

The Rider (2017)

Translate »