Til leseforslag
Omslag: "Lappjævel!" av Kathrine Nedrejord

Eldre barn – Ungdom

Lappjævel!

Nedrejord, Kathrine2020

RomanFornorsking Samer Internatskolebarn 1950-tallet
Bestill

Anbefaling

Sterkt om møtet med utspekulert mobbing og internatskoleliv.

Handlingen foregår i Finnmark på 1950-tallet. Sammol må dra fra foreldrene som driver med rein på vidda, for å gå på internatskole. Det blir et grusomt skoleår. Guttene på rommet kaller han lappjævel og tisser i senga hans. Han forstår ikke norsk, og det er forbudt å snakke samisk. Den ene læreren som prøver å forstå ham mister jobben, og blir erstattet av en umenneskelig lærer. Et lyspunkt er at Sammol er kjempegod til å løpe. Kan han vinne kretsmesterskapet og få litt respekt? Sammol rømmer etter en fryktelig opplevelse. Hvordan går det med han?

En sterk og hjerteskjærende roman om en liten gutts møte med utspekulert mobbing og internatskoleliv. Heldigvis er det også håp og lysglimt!

Om boken

Som et ledd i fornorskningspolitikken ble barn i Finnmark lenge tvunget til å flytte på internatskole. Samuel er ett av dem. Han savner familien, samtidig som han prøver å være mindre samisk og mer norsk, og han blir plaget av både lærere og medelever. En dag får han nok og rømmer – men han vet ikke lenger hvor han hører til eller hvor han skal dra. Fortelling for mellomtrinnet.

Kontakt

Sandefjord kommune
Ansvarlig redaktør: Camilla Svendsen
Besøk oss på facebookBesøk oss på instagram
Bygget med Libry Content