Til arrangementer

Lakselordene i Lågendalen

Litteratur og fortelling
Voksne
Ungdom

Lær om de britiske aristokratene som fiska laks i Numedalslågen på 1800-tallet med Morten Harangen!

Foto 1: forfatteren med en laks stående i en elv. Foto 2: historisk bilde av engelske menn som fisker laks
Foto: Foto: Morten Harangen
Foto 1: forfatteren med en laks stående i en elv. Foto 2: historisk bilde av engelske menn som fisker laks
Foto: Foto: Morten Harangen
Foto 1: forfatteren med en laks stående i en elv. Foto 2: historisk bilde av engelske menn som fisker laks
Foto: Foto: Morten Harangen

Gratis - ingen påmelding

Dato

tor 9. november 2023

Tid

18:00 - 19:00

Sted

Stokke bibliotek

I over 20 år har Morten Harangen (48) jakta på spor etter de britiske aristokratene som fisket laks i Numedalslågen på 1800-tallet. Resultatet er boka "Lakselordene i Lågendalen" - og denne høsten legger han ut på en omfattende foredrags- og boksignerings-turné i Norge og England.

Historien om lakselordene i Lågendalen er historien om to svært ulike verdener som møttes.

Det var laksen, ensomheten og det jomfruelig vakre landet i nord, som lokket velstående sportsfiskere til Norge på 1800-tallet. Hjemme i Storbritannia var forurensing fra industri og landbruk, og et stadig mer effektivt garnfiske, i ferd med å ødelegge lakseelvene. Samtidig bidro økende velstand og bedre infrastruktur til at flere og flere privilegerte briter satte kursen mot Norge.

1800-tallets sportsfiskere kom fra et maktsentrum verden aldri har sett maken til. I løpet av Dronning Victorias regjeringstid, fra 1837 til 1901, vokste hennes imperium mot ubegripelige dimensjoner. Slik fortsatte det helt til årene etter 1. verdenskrig, da barnebarnet - kong George V - kontrollerte om lag 35 prosent av verdens landområder, fortsetter han.

Mens den britiske æraen er godt dokumentert i andre norske lakseelver, har lakselordenes nesten 100 år lange tilstedeværelse i Lågendalen gått i historiens glemmebok. Takket være møysommelig research over hele verden, har Morten Harangen maktet å rekonstruere den unike historien.

Fotografier, dagbøker, reisebeskrivelser og annen dokumentasjon har dukket opp i private og offentlige samlinger, i arkiv og klubber, på gårder langs elva og gods i utlandet. Alt er samlet mellom to permer i "Lakselordene i Lågendalen".

Nå kommer han til oss for å dele utdrag fra boka, fortelle om møtene med lakselordenes etterkommere - og ikke minst om det tidkrevende arbeidet. Det blir anledning til å kjøpe boka og få den signert.

Morten Harangen (48), oppvokst i Svarstad, er bosatt i Sandefjord. Han har bakgrunn som journalist, blant annet i NRK og jobber i dag som presseansvarlig i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Relatert litteratur

Kontakt

Sandefjord kommune
Ansvarlig redaktør: Camilla Svendsen
Besøk oss på facebookBesøk oss på instagram
Bygget med Libry Content